1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KKTC KARARLILIĞINI ORTAYA KOYARAK ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDE
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KKTC KARARLILIĞINI ORTAYA KOYARAK ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDE

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KKTC KARARLILIĞINI ORTAYA KOYARAK ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDE

İsrail'in Rum tarafı üzerinden gazı taşıması çok makul gözükmüyor.

A+A-

KKTC'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ KORKUT:  "İSRAİL'İN DOĞALGAZINI KIBRIS VE TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA TAŞIMASI ANCAK BİR ÇÖZÜM SENARYOSUYLA MÜMKÜN OLABİLİR. İSRAİL'İN RUM TARAFI ÜZERİNDEN GAZI TAŞIMASI ÇOK MAKUL GÖZÜKMÜYOR. BUNUN EN UCUZ VE UYGULANABİLİR YOLU, GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA VE DİĞER PAZARLARA TAŞIMAK"

"SON DÖNEMDE KIBRIS VE DOĞU AKDENİZ'DE YAŞANAN GELİŞMELER ÜZERİNE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEYECEK. TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KKTC KARARLILIĞINI ORTAYA KOYARAK ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDE"

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, İsrail'in doğalgazını Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımasının ancak bir çözüm senaryosuyla mümkün olabileceğini belirterek, "İsrail'in Rum tarafı üzerinden gazı taşıması çok makul gözükmüyor. Bunun en ucuz ve uygulanabilir yolu, gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer pazarlara taşımak" dedi.

Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960 anlaşmaları ışığında Kıbrıs'ta Türk tarafının adanın doğal kaynakları üzerinde eşit ve egemen taraf olarak hak sahibi olduğunu ve bu konuda politika değişikliğine gidilmeyeceğini söyledi.

Kıbrıs'ta müzakereler ve güven arttırıcı önlemler çerçevesinde teknik komite toplantılarının yapıldığına dikkati çeken Korkut, hidrokarbon konusunda da teknik komite kurulmasının Rum tarafı ile kaynak ve rezerv tespiti, bunların çıkarılması ve paylaşımı için konuşma ortamı yaratacağını belirtti.

Geçen hafta Mısır, Yunanistan ve Rum tarafının münhasır ekonomik bölge belirlemek üzere Kahire'de toplantı yaptığını hatırlatan Korkut, Birleşik Milletler'in de gerilimi azaltıp Rum tarafını tekrar masaya getirmek için öneriler sunduğunu ifade etti.

DOĞU AKDENİZ GAZI VE TÜRKİYE

Doğu Akdeniz'in Levant bölgesinde bulunan İsrail gazının Kuzey Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması ve Avrupa pazarlarına gönderilmesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin kararlılığını ortaya koyarak çözüm arayışı içinde olduklarını dile getiren Korkut, "İsrail'in doğalgazını Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması ancak bir çözüm senaryosuyla mümkün olabilir. Maalesef çözümden ziyade gerilim ağır bastı. İsrail'in Rum tarafı üzerinden gazı taşıması çok makul gözükmüyor. Bunun en ucuz ve uygulanabilir yolu, gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer pazarlara taşımak" diye konuştu.

Korkut, diplomasinin tekrar ağır basması ve müzakere masasına dönülmesi durumunda somut bir projenin olabileceğini sözlerine ekledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, İsrail'in açıklarındaki Levant sahasında 510 milyar metreküp, Kıbrıs'ın güneyindeki Afrodit sahasında ise 200 milyar metreküp gaz bulunduğu öngörülüyor.

Güney Kıbrıs'ın, tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede 2008'den bu yana yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri, Türk savaş gemileri tarafından yakından izleniyor. Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin adadaki barış görüşmelerini sekteye uğrattığını iddia ederek 7 Ekim'de Rum yönetiminin müzakere sürecinden çekildiğini açıklamıştı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.