1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE “KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI” VERİLMESİNİN YILDÖNÜMÜ...
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE “KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI” VERİLMESİNİN YILDÖNÜMÜ...

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE “KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI” VERİLMESİNİN YILDÖNÜMÜ...

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 50 kişilik yasama organında, 4 kadın milletvekili bulunmasının yetersiz olduğunu ifade ederek, kotanın şart olduğunu söyledi.

A+A-

MECLİS BAŞKANI SİBEL SİBER, KAMU-İŞ YETKİLİLERİNİ KABUL ETTİ

SİBER: “ KADINLARIN SİYASETTE DAHA ÇOK YER ALMASI İÇİN KOTA ŞART”

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ TOPLUMSAL OLAYLARA DA DUYARLI OLMALI”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 50 kişilik yasama organında, 4 kadın milletvekili bulunmasının yetersiz olduğunu ifade ederek, kotanın şart olduğunu söyledi.

Kadınların, mecliste temsil edecek eğitim ve yapıda olmaması halinde, bunun sorgulanması gerektiğini belirten Sibel Siber, “Maalesef  bu bir yarışsa, bu yarışa erkekler çok önce başladılar, çok yol kat ettiler, öndedirler ve arada büyük bir boşluk var. Kadın bu yönde geridedir ve bu boşluğu kapatmak için kotadan başka çaremiz yoktur. Kota uygulamasını bütün siyasi partiler de düşünüp dünyada da nasıl olduğunu araştırarak uygulaması gerekir” dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, bugün Sami Dilek başkanlığındaki Kamu İş Sendikası’na üye kadınları ve Sendika’nın kadın yöneticilerini kabul etti.

“ÖYLE BİR GÜN GELECEK Kİ...”

Sibel Siber, bu anlamlı günde yapılan ziyaretten memnuniyetini dile getirerek, “ Öyle bir gün gelecek ki bunlardan hiç söz etmeyeceğiz. Ne kadın hakkı diyeceğiz, ne kadınların korunması diyeceğiz, ne de kota diyeceğiz. O günler gelecek, ama o günler gelinceye kadar biz de üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

Kadınlara kota konulması konusunda eleştiriler olduğunu ifade eden Siber, “Bizim ülkemizde kadın ve erkeğin yasalar önünde eşit olduğu söyleniyor ve kadına kota konulmasına karşı çıkılıyor. Ama bu şekilde konuşmak tamamen teorik konuşmaktır. Pratiğe baktığımız zaman bu eşitliğin pratik yaşama yansımadığını gayet açık görüyoruz” dedi.

Kadınların siyasette daha aktif olması için, toplum bilincinin oluşturulmasının önemine dikkat çeken Siber, siyasi partilerin politikaları ile Sivil Toplum Örgütleri’nin halka verdiği mesajların toplum bilincini oluşturan önemli etkenler olduğunu vurguladı.

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN TOPLUMSAL GÖREVLERİ DE VAR”

Meclis Başkanı Sibel Siber, Sivil Toplum Örgütleri’nin üyelerinin haklarını savunmaktan çok öte görevleri olduğunu dile getirerek, “Sivil Toplum Örgütleri’nin toplumsal görevleri vardır ve bu toplumsal görevde, bir sivil toplum örgütü ne kadar etkin çalışma yaparsa, o derecede saygınlığı artar. Saygınlığı artan bir Sivil Toplum Örgütü’nün talebi de daha hoş karşılanır” dedi.

Siber, sadece üyesi ile ilgili talep eden ancak toplumsal olaylara duyarsız kalan, toplumun sıkıntılarını ve mevcut sorunlarını tartışmayan ve fikir üretmeyen Sivil Toplum Örgütleri’nin halk nazarında da değerini kaybettiğini söyledi.

Toplumun menfaatlerinin ve yaşam kalitesinin yükselmesi ile kadının yerinin de yükseleceğini ifade eden Siber, kadın ve erkek eşitliğinin, toplumun yaşam kalitesinin yüksek olduğunun bir göstergesi olduğunu da vurguladı.

Sibel Siber, kadınların siyasette ve üst düzey yöneticiliklerde, daha aktif olması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini de söyledi.

SAMİ DİLEK

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek de, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” verilişinin yıldönümünde, kadının seçme hakkının olduğunu en iyi şekilde hissettirmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kamu-İş’in kadın üye sayısının  yaklaşık bin 300 olduğunu ifade eden Dilek, kadınlara yönelik yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Kadının yaşam koşullarının daha iyi olması için bazı yasaların geçirilmesi gerektiğini anlatan Sami Dilek, kadınların toplumdaki gerçek değerini alabilmesi için gerekenin yapılmasını talep etti.

Dilek, sendikanın yarın 25’inci kuruluş yıldönümü olduğunu da belirterek, yarın akşam düzenlenecek etkinliğe Meclis Başkanı Sibel Siber’i davet etti.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.