1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜRKİYE-KIBRIS-İSRAİL ÜÇGENİNDE HASSAS DANS”
“TÜRKİYE-KIBRIS-İSRAİL ÜÇGENİNDE HASSAS DANS”

“TÜRKİYE-KIBRIS-İSRAİL ÜÇGENİNDE HASSAS DANS”

Türkiye, Kıbrıs, İsrail üçgeninde hassas dans;

A+A-

 

İsrail’de faaliyet gösteren i24 isimli haber portalında yayınlanan Yoav Stern’in “Türkiye, Kıbrıs, İsrail üçgeninde hassas dans” başlıklı analiz yazısında, Akdeniz’in doğu havzasında yeni ve gelişmekte olan bir dinamik oluşmaya başladığına dikkat çekildi.

Yazıda, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, İsrail ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunuldu.

Analiz yazıda, “Suriye’nin başı korkunç iç savaşa gömülüyken; Lübnan, her zamanki gibi güç çatışmalarıyla bölünmüşken ve çıkarlar devlet kurumlarından baskın çıkarken, Türkiye, Kıbrıs ve İsrail hassas bir dansa başlamışlardır” görüşüne yer verildi. Stern yazısında, bu yeni dinamiğin zemininin ise, bölgesel ilişkilere yeni “enerji”  katan denizde keşfedilen büyük doğal gaz kaynakları olduğuna işaret etti.

Enformasyon Dairesi’nin aktardığı bilgiye göre, Stern yazısında, gaz kaynaklarının “İsraillilerin, Kıbrıslıların ve Türklerin hayal gücünü ateşlediği” değerlendirmesinde bulundu.

Haaretz Daily gazetesinin de yazarlarından olan Stern’in yazısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum kesimi ifadelerini kullandığı da dikkat çekti.

Stern, yazısının devamında şu görüşlere yer verdi:

“Bu gaz kaynakları İsraillilerin, Türklerin ve Kıbrıslıların hayal gücünü ateşlemektedir. İsrail, halihazırda de facto olarak bölgesel enerji süper gücü haline gelmiştir. Önümüzdeki on yıllar için enerji ihtiyacı garantilenmiştir, ancak bu kaynağı akıllıca kullanmak için alıcılar bulması gerekmektedir. İsrail, kimin ilgilendiğine dair etrafına baktığında, ilk olarak bölgedeki en büyük enerji tüketicisi olan ve Avrupa’nın kullanımı için üzerinden gaz taşınabilecek olan Türkiye’yi görmektedir. İsrail ve Türkiye arasındaki çalkantılı ilişkiler göz önüne alındığında bu güçtür. Ancak,  boyutu belirsiz olan su altındaki gaz sahalarının Kıbrıs toprağı altında kaldığı düşünülürse durum özellikle hassas bir hal almaktadır. Avrupa’yı Orta Doğu’ya yakınlaştıran bu ada, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs Rum kesiminin mücadelesi arasında sıkışmıştır”.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, önemli bir enerji konferansına katılmak üzere bu hafta İsrail'de bulunduğunu belirten Stern, ziyaretin resmi amacının bulunmadığını ancak, söz konusu ziyarete, üst düzey yetkililer tarafından önem verildiğine dikkat çekti.

Stern yazının devamında şu görüşlere yer verdi:

“KKTC, farklı bir bölgesel ilişkiler modelini savunmaktadır. Bahse konu ilişkide, İsrail ve Türkiye arasında Kıbrıs odaklı bir işbirliği ortamının oluşturulması bulunmaktadır. Kıbrıs'ta bulunacak doğal kaynakların paylaşımını da içeren, güç paylaşımına dayalı bir anlaşmaya varılması durumunda Avrupa'ya gaz ihracatının Kıbrıs üzerinden gerçekleşmesi doğal bir çözüm olacaktır.

KKTC’nin başkenti olan Kuzey Lefkoşa’daki yetkililerce, İsrail, Güney Lefkoşa ile enerji konusunda ticari anlaşmaları desteklediği zaman, aslında Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşılmasını engellemektedir. Türkler ve Kuzey Kıbrıslılara göre, Kıbrıslı Rumlar Ada’daki doğal kaynaklar hususunda tek yanlı adımlar atmamalı ve İsrail bu gibi eylemleri desteklememelidir”.

lis.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.