1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE KUZEY KIBRIS’TAN ÜRÜN TALEP ETTİ AMA...
TÜRKİYE KUZEY KIBRIS’TAN ÜRÜN TALEP ETTİ AMA...

TÜRKİYE KUZEY KIBRIS’TAN ÜRÜN TALEP ETTİ AMA...

TÜRKİYE KUZEY KIBRIS’TAN ÜRÜN TALEP ETTİ AMA...

A+A-

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bicen, gelen talebin 1 milyon ton olduğunu ifade ederek, üreticilerin bu rakamı üretme kapasitesinin olmadığını kaydetti.

Patateste Türkiye Kuzey Kıbrıs’tan ürün talep etti ama…
Üretim az!


Türkiye’yi ‘patates krizi’ vurdu. Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte Suriye’de yaşanan savaş ve Mısır’daki karışıklık, Türkiye’deki patates ithalatını ciddi şekilde etkiledi. Türkiye’deki firmalar, Türkiye iç pazarındaki patates talebini karşılayabilmek için, gözleri Kuzey Kıbrıs’taki patates üreticilerine çevirdi. Ancak Kuzey Kıbrıs’ta bu talebi karşılayacak üretim yok…

Türkiye’de patatesin kilosunun 3 TL ile 3,5 TL arasında değişmesi, gözleri Kuzey Kıbrıs’taki patates üreticilerine çevirdi.
Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte Suriye’de yaşanan savaş ve Mısır’daki karışıklık, Türkiye’deki patates ithalatını vurdu.
Nisan ayına kadar üretim olmaması halinde, patates fiyatlarının kilosunun 5 TL’yi bulması bekleniyor.

Firmalar, gözünü Kuzey Kıbrıs’a çevirdi
Firmaların birçoğu, Türkiye’de yaşanan patates açığını kapatmak adına Kuzey Kıbrıs’taki patates üreticilerine yöneldi.
Üreticilerden 1 milyon ton patates talebinde bulunan firmaların isteğine, üreticiler cevap veremiyor.

Bicen: “2,5 milyon tonluk üretim alanının karantinaya alındı”
Doğancı Patates Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bicen, patateste yaşanan sıkıntıyı YENİDÜZEN’e değerlendirdi.
Bicen, Türkiye’de Niğde ilinde patatesten oluşan kanser ve kolerada böceği denen haşerenin yaygınlaşmasından dolayı 2,5 milyon tonluk üretim alanının karantinaya alındığını söyleyerek, bölgenin 30 yıllık süre ile üretime kapatıldığını anlattı.
“Suriye’nin savaşta olması, Mısır’da yaşanan siyasi istikrarsızlık nedeniyle bölgelerdeki üretim düştü. Bununla birlikte Avrupa’daki küresel ısınma nedeniyle yağışların az oluşu, ciddi rekolte kaybına neden oldu”  şeklinde konuşan Bicen, bu yüzden Avrupa, Türkiye ve Arap ülkelerinde sonbahar ürünlerinde 7 milyon ton açık olduğunu dile getirdi.

“Ürünlerimiz, Türkiye’deki açığı kapatmaya yetmez”
Bicen, ülkedeki ilkbahar ürünlerinin belirtilen açığı kapatmaya yetmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Kıbrıs’ta yılda iki kez patates üretildiğini bu yüzden dünyanın ender ülkeleri arasında yer aldığını ifade eden Bicen, ‘öngörüsüzlük, plansızlık ve üreticiler ile hükümetlerin yaşadığı diyalogsuzluk’ nedeniyle sıkıntıların önceden görünmesine rağmen şu anda ‘tıkanıklık’ yaşandığını dile getirdi. 
Bicen, tohumluk patatesin ülkeye getirilmesinin Toprak Ürünleri Kurumu’nun elinde olduğunu belirterek, bu yüzden sadece iç piyasaya yönelik tohumluk tedarikin yapıldığını kaydetti.
Beni her gün 2, 3 tane tüccar arıyor. Bin ton, 2 bin ton patates istiyor. Ancak elimizde o kadar patates yok” diye konuşan Bicen, yaşananları ‘traji komik’ olarak değerlendirdi.

“Gelen talep 1 milyon ton
Toprak Ürünleri Kurumu’nun ülkeye 400 ton tohumluk patates getirdiğini aktaran Bicen, bu rakamın 5 bin tonluk üretime denk olduğunu söyledi.
Bicen, iç piyasada aylık 700 ton patates tüketiminin olduğunu ifade ederek, “6 ayda iç piyasa ihtiyacımız 4 bin 200 tona denk geliyor. Gelen tohumlar, iç piyasadaki ihtiyacı ancak karşılıyor. Bu taleplerin olacağını biz 3 ay önceden tespit etmiştik. Ancak üreticilerin ve özel sektörün tohumluk patates ithalatı yapması hükümetler tarafından engellenmiştir” dedi.
Üreticilerin kendi imkanları ile yaptıkları üretimden elde ettikleri tohumluk patatesleri, sonbahar ürünleri için ektikleri söyleyen Bicen, şu anda üretim fazlası olarak 3 bin 500 ton patatesin görüldüğünü belirtti.
Bicen, gelen talebin 1 milyon ton olduğunu ifade ederek, üreticilerin bu rakamı üretme kapasitesinin olmadığını ancak 300 bin ton üretim yapacak alt yapının mevcut olduğunu savundu.

“Güney’in rekoltesi 220 bin ton”
Güney Kıbrıs’taki patates rekoltesinin 220 bin tona yükseldiğini vurgulayan Bicen, “Onlar bu taleplerin olacağını önceden gördüler” dedi.
Bicen, Güney Kıbrıs’ta patates sektörünün ‘serbest’ bırakıldığına işaret ederek, devletin sadece destek ve katkı yaptığını dile getirdi.

“Kuzey Kıbrıs’taki yıllık rekolte 10-12 bin ton”
Kuzey Kıbrıs’taki rekoltenin ise yılda 10-12 bin ton arasında değiştiğini söyleyen Bicen, “Güney’de yılda 25 katı patates rekoltesi var. Arada çok ciddi bir fark vardır. Kuzey’de daha az toprak parçasına sahip olmamıza rağmen, Güney’e oranla iki katı daha fazla tarımsal kullanım arazisi vardır. Ancak değerlendirilemiyor” dedi.

-------------------------------------------------------

“İhracat için erken davranmak gerekiyor”

Türkiye’ye patates ihracatı yapabilmek için ‘erken’ davranmak gerektiğini vurgulayan Bicen, ürünlerin Nisan ayına kadar hasat edilerek, Türkiye piyasasına sunulması gerektiğini söyledi.
Bicen, “Eğer biz Nisan ayının 15’ine kadar bu ürünleri hasat edip, Türkiye’ye sunmazsak, satış yapabilmeye imkan yoktur. Çünkü onların patatesleri çıkar” dedi. 

“Üreticilerin para kazanacağı dönemde…”
“Üreticilerin para kazanacağı dönemde, biz ne yazık ki siyaset ve politika yapıyoruz” şeklinde konuşan Bicen, “Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bizi iki ay oyaladı. Eğer onlar engellemeseydi, tohumluk patates getirme iznini erken verseydi, ürünler şimdi çimlenmiş olacaktı” dedi.
Bicen, toptan patatesin fiyatının 1,5 TL ile 1,7 TL arasında değiştiğini kaydederek, “Yüksek fiyatlar bizi rahatsız ediyor. Yüksek fiyat politikası ithalatın önünü açar. Daha fazla üretip, daha fazla ihracat etmek istiyoruz. Bunları kendimize ilke edinmemiz gerekiyor. Vatandaşların 2,5 TL’ye patates almasından mutlu değiliz” şeklinde konuştu.
Bicen, girdi maliyetlerinde yaşanan artışın ürün fiyatlarına da yansıdığını söyledi.


“Analiz laboratuarı yok”
Ülkede ürünlerin analizi için laboratuar bulunmadığına dikkat çeken Bicen, şu an 100 tonluk partiler halinde ürünlerden numune alınarak, Türkiye’ye gönderildiğini aktardı.
Bicen, analiz sonuçlarının 7-10 gün arasında ellerine ulaştıklarını ifade ederek, “Biz bu konuda endişe duyuyoruz. Analizlerin ülkemizde yapılmasını istiyoruz. Ürünleri başka bir ülkeye yolluyoruz. Ne kadar doğru analizler yapılacağını bilmiyoruz. Geçmişte buna benzer örnekler yaşandı” dedi.

YeniDüzen

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.