1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TÜRKİYE MERKEZ BANKASINDAN KRİTİK HAMLE
TÜRKİYE MERKEZ BANKASINDAN KRİTİK HAMLE

TÜRKİYE MERKEZ BANKASINDAN KRİTİK HAMLE

Türkiye Merkez Bankasından Kritik Hamle

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 13 Mart’ta ROK’un değiştirilmesiyle sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar döviz likitidesi sağlanacağını açıkladı. 27 Mart'ta ise Merkez'in döviz rezervlerine 1.3 milyar dolar döviz ilave edilecek.

Merkez'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Çekirdek yükümlülükler dışındaki kısa vadeli yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarında yapılacak ölçülü artışlar yoluyla 27 Mart 2015 tarihinde merkez bankası rezervlerine yaklaşık 1,3 milyar ABD doları tutarında döviz ilave edilecektir. Bu yolla bankacılık sistemine döviz ihtiyaçları için likidite sağlanması ve uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. 

'KURU ETKİLEMEZ'

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay Merkez Bankası’nın likidite müdahalesinin kurda bir şeyi değiştirmeyeceğini ifade etti. Uskuay, “Merkez ROK’ları azalttı 3 adımda likiteyi arttırmaya yönelik önlem. Sorun o değil. İstediğiniz kadar cephaneyi harcayın piyasa müdahalelerle daha fazla panikliyor. Reel sektörün 170 milyar dolara yakın bir açığı var. Kısa vadeli borcu çevirmeye yönelik hamleler lazım. Amaç döviz likitidesindeki sıkıntıdan değil. Ekonomi daralırken seçime gidiyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.