1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE'DE BEDELLİ ASKERLİK YASALAŞTI
TÜRKİYE'DE BEDELLİ ASKERLİK YASALAŞTI

TÜRKİYE'DE BEDELLİ ASKERLİK YASALAŞTI

Türkiye'de bedelli askerlik yasalaştı

A+A-

 

Bedelli askerlik düzenlemesi, sabah erken saatlerde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin meclisten geçmesiyle, 28 yaşından gün almış kişiler (1 Ocak 1988 tarihinde doğanlar dâhil) istekleri halinde, 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemek kaydıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen 'askerliğe elverişli olmadıklarına' dair kararlardan dolay askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilecek.

Kanun teklifinde sözleşmeli erbaş ve er alımıyla ilgili olarak kabul edilen düzenlemeye göre de, en az ilköğretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış, 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş kişiler de sözleşmeli er olarak başvurabilecek.

Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı da aranmayacak.

Kanun teklifi, TBMM'de TSİ sabah 03.00'da kabul edildi. Teklifin oylamasına HDP katılmadı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta grup toplantısında bedelli askerlik imkanı getirileceğini açıklamış ve bu uygulamadan 700 bin kişinin faydalanmasını beklediklerini ifade etmişti.

Hükümet, bedelli askerlikten elde edilecek geliri Sanayii Fonu'na aktararak sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için kullanmak istiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.