1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. TÜRKİYE'DE 'DURAN ADAM' ZİNCİRİ
TÜRKİYE'DE 'DURAN ADAM' ZİNCİRİ

TÜRKİYE'DE 'DURAN ADAM' ZİNCİRİ

İstanbul Taksim'de 20 gün süren 'Gezi Parkı' eylemlerinin en ilginci Atatürk Kültür Merkezi önünde gerçekleşti. Erdem Gündüz'ün başlattığı 'Duran Adam' eylemi yayıldı...

A+A-

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gezi Parkı'na bakan meydanda bir grup, dönüşümlü olarak beklerken, Anıt önünde de bir kişi kitap okuyarak, bir diğeri de durarak eylem yaptı. Ancak, polis bir süre sonra meydanda duran 5 kişiyi gözaltına aldı. 

3 KİŞİ DEVAM ETTİ

Erdem Gündüz’ün başlattığı eylem, biri kadın 3 kişi tarafından devam etti. Eylem sosyal paylaşım sitelerinde ‘Duran Adam’ ismiyle ünlense de kadınlar da eyleme destek veriyor. Dün gece boyu devam eden eylemde, eylemcilerin sayısının bir ara 300’lere ulaşması üzerine polis, toplanan grubu dağıttı, uzaklaşmak istemeyen 10 kişi ise gözaltına alındı. Ancak ‘Duran Adam’ eylemi, gelen yeni kişiler tarafından devam ettirildi.

O NOKTA BOŞ BIRAKILMIYOR

Özellikle Erdem Gündüz’ün başlattığı nokta boş bırakılmıyor. Taksim’de 1'i kadın 3 kişi tarafından eylem güneş altında devam etti. Sivil polisler, eylemcilere kimlik kontrolü yaptı. Polis, GBT sorgulaması yaparken eylemcilerin ‘Duran Adam’ eylemi devam etti. Kimlik kontrolünde herhangi bir olumsuzluğa rastlamayan polis, eylemcilere kimliklerini teslim ederek ayrıldı. 

GEZİ'YE GİRİŞ YENİDEN YASAKLANDI

Öte yandan dün giriş yasağı kaldırılan Gezi Parkı bugün yeniden yasaklandı. Polisin parktaki nöbeti devam ederken, belediye ekiplerinin de temizlik ve ağaç dikme çalışmaları sürüyor.

KANYON'DA DA EYLEM VAR

Ünlülerin uğrak alışveriş mekanlarından biri olan Kanyon Alışveriş Merkezi'n de duran adam eylemi yapılıyor.

KADIKÖY'DE DE DURAN ADAM EYLEMİ

Kadıköy Boğa heykelinin önünde de 20 yaşındaki Alican Birteksöz,  aynı şekilde hareketsiz durarak protesto eylemine  başladı. Gencin  eylemine bazı vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

4 SAATTİR BURDAYIM

Üniversite sınavlarına hazırlanan 20 yaşındaki Alican Birteksöz,  basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Halkın güçlü olduğunu göstermeye çalışıyorum. Taksim'de bir abimiz eyleme başladı ben de ona destek oluyorum. 4 saattir burdayım, dayanabildiğim kadar durmayı düşünüyorum. Direneceğiz. Gezi parkındaki yeşillikleri korumak, Gezi parkını yüceltmek istiyorum, yıkılmasını istemiyorum, bunun için direniyorum" dedi.

Boğa heykelinin önündeki tek kişilik eyleme çevre sakinleri de destek veriyor. Bazı vatandaşlar eylemciye su ve bisküvi getirirken bazıları da alkışlarla eyleme destek verdi. 

DURAN ADAMIN ANNESİYİM

Alican Birteksöz'ün annesi Serpil Kurt da bir süre sonra oğluna destek için yanına geldi ve  "Duran adamın annesiyim. Eylemi çok mantıklı buluyorum. İnşallah güzel bir şekilde devam eder eylemler karşılığını bulur" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan için "Vicdana gelir birazcık geri adım atar, diye düşünüyorum" diyen Serpil Kurt, "Oğluma havlu, deodorant ve şapka getirdim. Birileri gelir oğlumun yanında durur, inşallah polis gelip de dağıtmaz" diye konuştu. 

İZMİR’DEN 'DURAN EFE' DESTEĞİ
 
İzmir’de, Taksim Gezi Parkı müdahalelerine yönelik başlatılan 'duran adam' eylemine 'Duran Efe' soğuk heykeli ile destek veriliyor. Elinde bir de minyatür ağaç tutan sanatçının bekleyişi sürerken, bazı vatandaşlar da ona destek veriyor.

‘DURAN ADAM’ NEW YORK’TA
 
Erdem Gündüz’ün ‘sivil itaatsizlik’ eylemi ABD’nin New York kentinde de yankı buldu. 

Beyaz gömleği ve kot pantolonu, içinde su şişesi ve krakerlerle, ABD’nin simgesi olan Özgürlük Heykeli’ne bakarak saatlerce kımıldamadan duran bir Türk genci, Türkiye’deki eylemcilere New York’tan mesaj yolladı. 

DÜN AKŞAM BAŞLADI, NELER YAŞANDI?

Taksim meydanı yeni ve hayli ilginç bir eyleme tanıklık etti. Tek başına meydana gelen eylemci ayakta durarak AKM'de asılı duran Atatürk ve Türk bayraklarını izledi. Ayakta duran eylemciyi polis ve vatandaşlar şaşkınlıkla izledi. 

İsminin Erdem Gündüz olduğu öğrenilen eylemci dün akşam saat 18.00'da Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan beklemeye başladı. Protestoyu sosyal paylaşım sitelerinden gören vatandaşlar da destek için Gündüz'ün yanında hareketsizce durdu. 

Konuyla ilgili Twitter'dan bir açıklama yapan oyuncu Ruken Demirer 'Duran Adam'ın kendi ev arkadaşı olduğunu, eylemin 1 ay süreceğini, akşamları üç saatliğine kendisinin eylemi devralacağını iddia etti. Demirer ayrıca Duran Adam'ın çantasında su ve bisküvi olduğunu belirterek yarın için bisküvi bırakılmasını rica etti.

DURAN ADAM EYLEMİNİ SONA ERDİRDİ!
34 yaşındaki performans sanatçısı Erdem Gündüz'ün yanındaki vatandaşlar, gece 02.00 sıralarında polis tarafından gözaltına alındı. Konuyla alakalı ilk açıklamayı yapan Erdem Gündüz, 'Gözaltına alınma pahasına durmaya devam edecektim ama yanımdakileri gözaltına alıyorlardı!" dedi.

YERİNİ 'DURAN KADIN' ALDI

TAKSİM Metro çıkışında dün akşam saatlerinde başlayan “Duran Adam” eylemine kadınlar da destek verdi. Gece geç saatlerde 3 kadın bekleyişini gün aydınlana kadar sürdürdü. Kadınlardan biri yere yığılarak baygınlık geçirdi.

BAYGINLIK GEÇİRDİ

Taksim Metro çıkışında dün saat 18.00’da Erdem Gündüz isimli bir kişinin başlattığı “Duran Adam” eylemi polis tarafından sonlandırıldı. Eylemcilerin alandan çıkarılmasının ardından 3 kadın bekleyişini gün aydınlanıncaya kadar sürdürdü. İsmi öğrenilemeyen beyaz kıyafetli bir kadın ayakta beklediği sırada aniden yere yığıldı. Baygınlık geçiren kadına su içiren diğer eylemciler, arkadaşlarını taksiye bindirerek hastaneye götürdü.

Göstericilerden bazıları Taksim Meydanı'nda yerlere yatarak uyurken, bazıları da çevrede temizlik yaptı. Taksim ve çevresinde görevli polisler ise sandalyelere oturarak ve kaldırımlara oturarak dinlendi.

MADIMAK ÖNÜNDE DE DURDULAR
 
İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı eylemcilerine müdahaleye tepki olarak dün başlayan 'duran adam' protestosu, dün akşam Sivas'ta da yapıldı. Bir grup genç, Sivas Olayları'nın meydana geldiği, eski Madımak Oteli önünde bir süre durma eylemi yaptı.

TWİTTER'DAN PAYLAŞTILAR

Dün gece saatlerinde bir grup genç, kamulaştırılarak İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binası önünde gelerek hareketsiz bekledi. Bir süre bina önünde duran grup, polisin uyarısıyla dağıldı. Gençler bu sırada çektikleri fotoğrafı ise twitter üzerinden paylaştı.

ANKARA'DA DURAN KADIN

Öte yandan Gezi Parki eylemleri sırasında yaşamını kaybeden Ethem Sarısülük'ün vurulduğu yerde de gece bir kadın hareketsiz durdu. 

BU SABAH DA DURDULAR

Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında çıkan olaylarda Ankara'da hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün öldüğü yere gelen 'Yonca' isimli kadın 'Duran Kadın' eylemi yaptı. Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de olay yerine gelerek eylem yapan kadına destek verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akşam

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.