1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TÜRKİYE'DE HERKESE 3 ÇOCUK DENİLİRKEN, ÇİN'DE İKİNCİYE ŞARTLI İZİN
TÜRKİYE'DE HERKESE 3 ÇOCUK DENİLİRKEN, ÇİN'DE İKİNCİYE ŞARTLI İZİN

TÜRKİYE'DE HERKESE 3 ÇOCUK DENİLİRKEN, ÇİN'DE İKİNCİYE ŞARTLI İZİN

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de tek çocuk politikasında gevşemeye gidiliyor. Evli çiftlerden birinin tek çocuk olması halinde aileye ikinci kez çocuk sahibi olma hakkı veriliyor

A+A-

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 373 kişilik elit üyesinin dört gün boyunca kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği toplantının sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Geçen yıl Devlet Başkanlığı'na seçilen Şi Cinpin başkanlığındaki toplanda Çin'in önümüzdeki 10 yıllık politikaları belirlendi. Salı günü tamamlanan toplantıdan beklendiği gibi önemli reformlar çıktı. Çin resmi ajansı Şinhua'nın haberine göre ülkede yıllardır süren tek çocuk politikasında gevşemeye gidildi.

ÇALIŞMA KAMPLARINA SON
Yeni düzenlemeye göre evli çiftlerden birinin kardeşi olmaması durumunda, çift iki çocuk sahibi olabilecek. Tek çocuk politikası, 1970'lerde ülkenin hızlı artan nüfusunu kontrol altına almak için yürürlüğe girmişti.

Yasaya göre kentlerde yaşayan çiftlere tek çocuk, kırsalda yaşayan çiftlere ise ancak ilk çocuklarının kız olması halinde ikinci çocuk için izin verilmişti. Tek çocuk politikası, daha sonra biraz gevşetilerek, çiftlerin ikisinin de tek çocuk olması halinde iki çocuk sahibi olmalarına müsaade edilmişti. Diğer önemli sosyal reformlar da idam cezası gerektiren suç kapsamı daraltılması ve çalışma kamplarının kaldırılması oldu. İnsan hakları savunucuları tarafından sıkça eleştirilen çalışma kampları ilk olarak 50 yıl önce uygulanmaya başlanmıştı.

Polis birimleri mahkeme kararı olmadan bile suçluları yıllarca kamplara gönderebiliyordu. Ülkedeki 310 çalışma kampında yaklaşık 310 bin tutuklunun bulunduğu biliniyordu. Ayrıca ceza ile ilgili kanunlarda da iyileştirmeler yapılacağı, işkence ve fiziksel istismarı yasaklamak için çaba harcanacağı ifade edildi. Toplantıdan ekonomik reform olarak da serbest pazarın daha etkin rol oynaması ve çiftçilere de daha geniş toprak hakkı tanınması kararı alınmıştı.

Cinsiyete göre kürtaj
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de tek çocuk politikasında reforma gidilmesinin ardında nüfus dengesi var.

Ülkede genç nüfus ile kızların oranı giderek azalıyor. Tek çocuk kısıtlaması nedeniyle aileler, erkek çocuk sahibi olmak için doğacak kızlarına kürtaj yaptırıyor. Yapılan bir araştırmaya göre gelecek 10 yılın sonunda 24 milyon erkek eş bulamayacak. Bunun yanı sıra 2050'de ülke nüfusunun dörtte biri 65 yaşın üzerinde olacak. Tek çocuk politikası nedeniyle ayrıca çalışma yaşına gelen Çinliler, hem anne babalarına hem de anne ve babalarının ailelerine bakmak zorunda kalıyor. Ülkede tek çocuk politikasına uymayanlara, mülklerine el konulması ve işlerinden kovulmaları gibi cezalar uygulanıyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.