1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜRKİYE’DEN DOĞALGAZ BORU HATTI SÖZ KONUSU DAHİ OLAMAZ.”
“TÜRKİYE’DEN DOĞALGAZ BORU HATTI  SÖZ KONUSU DAHİ OLAMAZ.”

“TÜRKİYE’DEN DOĞALGAZ BORU HATTI SÖZ KONUSU DAHİ OLAMAZ.”

LAKKOTRİPİS: GÜNEY KIBRIS GÜNEYDOĞU AKDENİZ’İN ENERJİ MERKEZİ OLACAK. TÜRKİYE’DEN DOĞALGAZ BORU HATTI SÖZ KONUSU DAHİ OLAMAZ.”

A+A-

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunan 12. parseldeki doğalgaz yatağında yapılan doğrulama sondajının sonuçlarının beklendiği gibi çıkmadığı iddialarına karşın dün, Güney Kıbrıs’ın doğalgaz ihracatı amacıyla doğalgaz terminali kurulması yönündeki taahhüdü yineledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Lakkotripis’in dün Güney Lefkoşa’da düzenlenen “Günümüzde Doğu Akdeniz-Güvenlik, Politikalar ve Ekonomik Dinamikler” konulu bir seminerde yaptığı konuşmada, Rum hükümetinin, doğalgaz ihracatı amacıyla terminal inşası da dahil olmak üzere diğer tüm gerekli altyapı çalışmaları planlarında dikkatli şekilde ilerlediğini söylediğini yazdılar.

Lakkotripis, Noble Energy şirketinin 12. parselde önemli büyüklükte doğalgaz yatakları keşfetmiş olmasının, Güney Kıbrıs’ın hedeflerinin hayata geçirilmesinde önemli bir adım teşkil ettiğini belirterek Eni/Kogas ve Total şirketlerinin ise 2014 yılının ikinci yarısında doğalgaz ve/veya petrol için araştırma sondajına başlamalarının beklendiğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın Güneydoğu Akdeniz’in enerji merkezi ve Asya ile Avrupa arasında köprü teşkil etmesini hedeflediklerini belirten Lakkotripis, Türkiye’den doğalgaz boru hattının söz konusu dahi olmadığını vurguladı.

Lakkotripis ayrıca, komşu ülkelerle bu konuda işbirliği yapılması perspektifinden de söz ederek Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında imzalanan karşılıklı anlayış memorandumunu hatırlattı.

Aynı seminerde konuşan, Rum Ticaret Bakanlığı enerji dairesi eski müdürü Solon Kasinis ise, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki 9. parselde, 12. parseldekinden daha büyük doğalgaz yatakları olduğu iddiasında bulundu.

Kasinis, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki doğalgaz yataklarının “büyük olduklarını” ve 12. parselde bulunan doğalgazın tek doğalgaz yatağı olmadığını belirterek 2 ve 3 numaralı parsellerin Güney Kıbrıs’a daha yakın oldukları, denizin daha sığ olduğunu ve çıkarılması muhtemel doğalgazın Güney Kıbrıs’a ulaşımının çok daha hızlı gerçekleşeceği” değerlendirmesinde bulundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.