1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE'DEN GELECEK SU NE ZAMAN AKMAYA BAŞLAYACAK?
TÜRKİYE'DEN GELECEK SU NE ZAMAN AKMAYA BAŞLAYACAK?

TÜRKİYE'DEN GELECEK SU NE ZAMAN AKMAYA BAŞLAYACAK?

Bu projenin amacı ve asıl hedefi, KKTC’dir ama ...

A+A-

 

BAKIRCI: “HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE EYLÜL SONU SU AKACAK”

“2015 YILI SONUNA KADAR TÜM KKTC TOPRAKLARINA SU DAĞITIMI YAPILACAK”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, her şey yolunda giderse Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyun eylül ayı sonunda akmaya başlayacağını, bu yıl içinde Lefkoşa’ya su verileceğini, 2015 yılının sonuna kadar da tüm KKTC topraklarına su dağıtımının yapılacağını açıkladı.

Bakırcı, su projesiyle ilgili Güney Kıbrıs’ın “komite kurması” haberlerini eleştirdi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakırcı, Türkiye’nin haber kanallarından Ahaber’in, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

“HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE EYLÜL SONU SU AKACAK”

Her şey yolunda giderse suyun Eylül ayı sonunda akmaya başlayacağını ifade eden Bakırcı, projenin Türkiye tarafında barajlar da dahil bütün hatların ve deniz geçişi için tabana yerleşecek boruların döşendiğini söyledi.

“BARAJ BİTTİ... İHALELER VERİLDİ”

Bakırcı, KKTC’de de deniz tabanına döşenecek boruların bu hafta içerisinde batırılmaya başlanacağını ifade ederek bunun yanında deniz geçişindeki ağırlıklar ve şamandıraların; arıtma tesisinin ise yüzde 80’lik kısmının tamamlandığını, Geçitköy barajının bittiğini belirtti.

İletim hatlarındaki son durumla ilgili bilgi veren Bakırcı, “Ada içerisindeki tüm ulaşım hatlarının ihaleleri verildi. Bu kapsamda birinci ihale olan Lefkoşa-Güzelyurt kısmının yaklaşık olarak yarısı bitirildi diyebiliriz. Girne hattına gidecek borular geldi ve montajına başlanacak. Gazimağusa’dan Dipkarpaz’a kadar uzanacak hattın da boru siparişleri verildi. Bunlar da en kısa sürede adaya gelecek. 2015 sonuna kadar adanın her yerine hatları döşemeyi düşünüyoruz.”

Bakırcı, proje kapsamında 2014 yılı içerisinde Lefkoşa’nın suyu kullanmaya başlayacağını ve 2015 sonuna kadar da bütün KKTC topraklarına suyun dağıtımının yapılacağını söyledi.

“HEDEF KURAKLIĞIN GİDERİLMESİ”

Rum basınında su projesiyle ilgili Güney Kıbrıs’ta komite kurulduğu yönündeki haberleri değerlendiren Bakırcı, projenin asıl hedefinin KKTC’deki kuraklığın ve çekilen su sıkıntısının giderilmesi olduğunu vurguladı.

Bakırcı, “Rumlar istedikleri kadar komite kursun. Bu proje bitecek” dedi.

“Dileğimiz uzlaşıcı tavırdan yana olmalıdır” diyen Bakırcı, Güney Kıbrıs ile her zaman iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini, suyun ileriki zamanlarda adanın güneyi için de kullanabileceğini ama bunun karşılıklı iyi niyet, anlayış ve onay gerektirdiğini söyledi.

Bakırcı şöyle devam etti:

“Bu projenin amacı ve asıl hedefi, KKTC’dir. Ama komşularımız ‘kuzeye su geliyor biz bunu istemiyoruz’ mantığıyla bir yere varamazlar. Bu projeye başlarken onlara sormadık, dolayısıyla bitirirken de sormayacağız.”

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.