1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE’DEN GELEN SU ÇOK PAHALI OLACAK
TÜRKİYE’DEN GELEN SU ÇOK PAHALI OLACAK

TÜRKİYE’DEN GELEN SU ÇOK PAHALI OLACAK

Türkiye’den gelecek suyun, muhtemelen arıtılmış suyun fatura değerine yaklaşacağını iddia etti.

A+A-

Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, Türkiye’den KKTC’ye su götürülmesinin pahalı olacağını öne sürdü. Kuyalis, Türkiye’den gelecek suyun, muhtemelen arıtılmış suyun fatura değerine yaklaşacağını iddia etti.

Bu arada Güney Kıbrıs’ta barajlardaki doluluk oranının yüzde 38,7 olduğu açıklandı. Geçen sene bu dönemde doluluk oranının yüzde 75,2 olduğuna dikkat çekildi.


Bu duruma rağmen içme suyunda herhangi bir kesinti olmayacağını aktaran Politis gazetesi, su sıkıntısının Dikelya’daki (60 bin metreküp su), Vasiliko’daki (40 bin metreküp su) ve Episkopi’deki (60 bin metreküp su) tuzlu su arıtma tesisleriyle çözüldüğünü belirterek, nu tesislerden günde 160 bin metreküp su elde edildiğini kaydetti.


Habere göre Kasım ayından sonra, mevcut aşamada yükseltilmekte olan Larnaka’daki tuzlu su arıtma tesisi de devreye girecek.


Öte yandan Tarım Bakanlığı’nın kuraklıktan dolayı planlamalar yapmaya başladığını ve 2015 yılından itibaren geri dönüştürülmüş suyu Güney Kıbrıs’ın su dengesine katacağını belirten gazete, Kuyalis’in açıklamalarına göre önümüzdeki üç yıl içerisinde tarımda kullanılmak üzere 8 milyon metre küp suyu ve 7 yıl içerisinde 25 milyon metreküp suyu su dengesine katacaklarını aktardı.


Habere göre su sorununun, tuzlu su arıtma tesisleri dışında başka yollarla çözülmesinin zor olduğunu söyleyen Kuyalis, Türkiye’den KKTC’ye su götürülmesinin pahalı olacağı ve muhtemelen arıtılmış suyun fatura değerine yaklaşacağı yönündeki değerlendirmelerini dile getirdi.

Yenilenebilir enerjide hedef gerisinde kalındı

Güney Kıbrıs’ın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konusunda hedeflerinin gerisinde kaldığı haber verildi.


Alithia gazetesine göre, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis Güney Kıbrıs’ın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konusunda koydukları hedeflerin biraz gerisinde olduklarını belirterek, yenilenebilir enerji kaynakları ve çevre konusunda önemli yatırımlar olması için Avrupa fonlarından daha fazla para istenmesi gerektiğini söyledi.


23 Eylül’deki iklim değişiklikleri konulu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katılacağı BM Zirve Toplantısı dolayısıyla konuşan Kuyalis, Avrupa’nın geriye kalanından izole edilmiş bir ada olarak Güney Kıbrıs’ın, AB ortalamasını yakalamak için yenilenebilir enerji kaynakları, çevre ve iklim değişiklileri konusunda bazı ek finansmanlar isteyeceğini belirtti.


2020 yılına kadar enerjinin yüzde 16’sını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaları gerektiğini vurgulayan Kuyalis, “Şu anda hedeflerimizin biraz gerisinde olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.


Küçük ve izole edilmiş bir ada olduklarına işaret eden Kuyalis, dünyada hiç kimseyle bağlantısı olmayan bir elektrik sistemine sahip olduklarını belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme dahil edilmesinin biraz zor olduğundan söz etti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.