1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE'DEN GETİRİLEN SU İLE NELER OLACAK
TÜRKİYE'DEN GETİRİLEN SU İLE NELER OLACAK

TÜRKİYE'DEN GETİRİLEN SU İLE NELER OLACAK

Türkiye’den Gelecek Suyun

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı koordinatörlüğünde ülkedeki üniversitelerin akademisyenleri ve dairelerdeki teknik görevlilerin katkısı ile oluşturulan “Türkiye’den Gelecek Suyun Dağıtımı ve Projelendirilmesi Çalıştayı” başladı.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 8 konu başlığının irdeleneceği çalıştayda, suyun maliyetinin belirlenmesi için ekonomik analizlerin yapılması, doğal afetler ve diğer risklere karşı risk analizi yapılması ve alınması gereken önlemler, suyun nasıl ve kimler tarafından yönetileceğine dair iş modeli, suyun kullanım alanlarının belirlenmesi, suyun dağıtımı için gerekli enerjinin temini, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevre üzerindeki etkilerin belirlenmesi için bölgelerin çevresel özellikleri, mevcut su bilançosunun çıkarılması ve mevcut su kapasitesinin etkin kullanımı ve yasal mevzuatın düzenlenmesi başlıklarında sunumlar yapılacak.

Bakanlık konferans salonunda yer alan çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılırken, daha sonra Asrın Projesi’ndeki son durumu anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

SALEL: “PROJE ÜLKENİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, 4 ayı aşkın bir süredir bu çalıştayın hazırlıklarını sürdürdüklerini,önce beyin fırtınası yöntemiyle başladıkları çalıştayta konu başlıklarınını tespit ederek, çalışma grupları oluşturmak suretiyle 48 Akademik ve teknik personel ile konu başlıkları hakkında çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Salel, Asrın Projesi’nin öneminin bilincinde olduklarını ifade ederek, projenin ülkenin çehresini değiştireceğini, ekonomiden tarıma kadar birçok sektöre olumlu etkilerini ilerleyen süreçte hep birlikte yaşayacaklarını belirtti.

“Proje sonlandığında eminiz ki Kıbrıs Türk halkı, daha güçlü ve ayakları yere basan, geleceğe emin adımlarla yürüyen bir konuma gelecektir” diyen Salel, suyun gelmesinin çok önemli olduğunu, ama daha da önemlisinin; su gelmeden önce KKTC olarak ev ödevine iyi hazırlanmak olduğunu, bu çalıştayın da bu anlamda büyük bir katkısı olacağını ifade etti.

Salel şöyle devam etti:

“Asrın Projesi’ni  hazırlayan, hayata geçmesini sağlayan Anavatanımıza ve onun değerli hükümetine teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Anavatanımızla birlikte daha güzle yarınların, huzur ve refahın bizlerle birlikte olacağına olan inancımız tamdır.”

ÇELİK: “AKADEMİSYENLER EN ÜST DÜZEYDE KATKI KOYDU”

Çalıştayın Koordinatörü ÜKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Çelik de, Asrın Projesi’nin başlamasına rağmen, henüz ülkede bunun projelendirilmesi ile ilgili bugüne kadar ciddi bir çalışma olmadığını tespit ettiklerini ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli bir şekilde üniversitelerin de katkı koyduğu bu çalıştayı hayata geçirdiklerini söyledi.

Çalıştayda, suyun adaya gelmesinden sonra KKTC'de planlanacak süreci ele aldıklarını vurgulayan Çelik, 8 çalışma grubuyla yola çıktıklarını ve özellikle akademisyenlerin en üst düzeyde katkısının hedeflendiğini, bunun yanısıra konuyla ilgili dairelerde uzman kişilerin de görev aldığını belirtti.

Çalıştayı 4 aylık bir çalışmanın sonu olarak değil aslında bir başlangıcı olarak görmek gerektiğini vurgulayan Çelik, çalıştayda çıkacak sonuçların önemli veriler oluşturacağını belirtti.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.