1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYELİ TÜRKLER DE GÜNEYE GEÇEBİLECEK Mİ?
TÜRKİYELİ TÜRKLER DE GÜNEYE GEÇEBİLECEK Mİ?

TÜRKİYELİ TÜRKLER DE GÜNEYE GEÇEBİLECEK Mİ?

Türk turistlerin Güney'e günübirlik geçişi için kollar sıvandı;

A+A-

KKTC, adaya gelen Türk turistlerin Güney Kıbrıs’a günübirlik geçişini sağlamak için kolları sıvadı. Rum tarafına sunulacak öneriyle hem turizmin canlanması, hem de toplumlar arasında yakınlaşma sağlanması hedefleniyor


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, ekonomik krizin pençesindeki Güney Kıbrıs’a, ‘Türk turistlerin ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının Güney’e geçişlerine izin ver, ekonomin düzelsin’ çağrısı yaptı.

Sucuoğlu, bu yönde hazırlayacakları bir öneriyi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunmasını isteyeceklerini belirtti. Rum yönetimi, Türkiye kökenli KKTC vatandaşları başta olmak üzere Türkiye’den gelenlerin Güney’e geçişlerine izin vermiyor. KKTC’de kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi - Ulusal Birlik Partisi’nde Turizm Bakanı olan Sucuoğlu, Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelecek turistlerin bir günlüğüne bile olsa Güney’e geçmesi teklifini gündeme getireceklerini belirten Sucuoğlu, “Ülke için bu güzel bir şey olur” dedi.

Günlük tur önerisi

Güney Kıbrıs’a gelen turistlerin rahatlıkla Kuzey Kıbrıs’a geçtiğine dikkat çeken Sucuoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’den Kuzey’e gelen turistler belli noktalara ziyaretler yapabilir. Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Hala Sultan Tekkesi’ne turlar düzenlenir. Larnaka, Limasol, Baf gezilir. Akşam üzeri ise tura katılanlar Kuzey’e geri döner. Rumların ekonomisine de büyük getiri sağlar. Halklar arasında güven yaratıcı önlemler açısından mükemmel olur bu. Rumların bunu reddetmesini de istemem.”

Annan Planı döneminde Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının oy kullandığını hatırlatan Sucuoğlu, “Rumların, dünyaca da legal sayılan Türkiye kökenli KKTC yurttaşlarının Güney’e geçişlerini engellememesi gerektiğini” belirtti.

Gizli alışveriş...

Kuzey Kıbrıs’ta alışveriş yapan Rumlara, sınır kapılarında ciddi baskıların uygulandığını savunan Sucuoğlu, “Kuzey’e geçen Rum vatandaşları, buradan alışveriş yapınca sınırlarında engelleniyorlar. Satın aldıkları en ufak mal bile Rum memurların engeline takılıyor. Rumlar, Kuzey’de alışveriş yaptığı için hakaret bile yiyor” dedi.

Bakan Sucuoğlu, Rumların “gizli alışverişi” nasıl yaptıklarını ise şöyle açıkladı:

“Bir Rum düşünün, Kuzey’den bir ayakkabı alacak. Evinde bulunan eski ayakkabısını giyiyor ve Kuzey’e geçiyor. Yeni ayakkabı alınca, eskisini çöpe atıyor. Bunu çanta, kıyafette de yapıyor. Eski kıyafetini giyiyor, yeni ile değişiyor.”

Yılda 1 milyon turist gidiyor

KKTC’ye bu yıl içinde şu ana kadar yaklaşık 700 bin turist girişi oldu. Bu rakamın yıl sonuna doğru 1 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Güney’e geçişlere izin verildiği takdirde bu rakamın daha da yükseleceği hesap ediliyor.

Kıbrıs’ta komedi dizisi çekilecek

Kuzey Kıbrıs’a giden sanatçıların genelde Türkiye’den kumar oynamaya gelen turistlere konser verdiğini anlatan Sucuoğlu, “Bizim hedefimiz bu algıyı değiştirmek” dedi. Kuzey Kıbrıs’ta en az bir - iki tarihi dizi veya komedi dizisi çekilmesini istediğini dile getiren Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın şehirlerinde çekilecek bir dizi filmi için önümüzdeki günlerde bir çalışma yapacaklarını söyledi. Sucuoğlu, çekilecek dizi ile birlikte Türkiye’de ‘doğru tanıtıma’ katkı yapmak istediklerini ifade etti.

Günlük vize uygulaması

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun da, Türkiye’den gelen turistlerin Güney Kıbrıs’a geçmesinini faydalı olacağını belirterek, “Rum ve Türk ekonomisinde canlanma olur” dedi. Tolun, Türkiye’den Yunan adalarına geçiş için verilen günlük vizelerin Kıbrıs’ta da uygulanabileceğini söyledi.

Bedava narenciye dağıtılacak

Turistlere otel dışında da sunumlarını artırmak gerektiğini anlatan Sucuoğlu, “Turistleri sahillerden şehirlere çekmek zorundayız. Yerel üretimleri, tarihi mekânlarımızı turistlerimize entegre edemedik. Turistlerimiz sadece denizden, kumdan yararlanıyor” dedi. Kuzey Kıbrıs’ın tarihi bir ülke olduğuna işaret eden Sucuoğlu, şunları söyledi:

“Lefkoşa’da yerel üretimlerin olacağı bir stantlar sokağı oluşturacağız. Otellerle görüşeceğiz. Turistlerin otobüslerle buraları ziyaret etmesini sağlayacağız.”

Kuzey Kıbrıs’taki otellerde narenciye ürünlerinin bedava sunulması konusunda da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Faiz Sucuoğlu, bütün otellerde Kıbrıs’a özgü yemeklerin olması gerektiğini söyledi. Bölgede yaşanan savaşlara da işaret eden Faiz, turistlerin Kuzey Kıbrıs’ı tercih ederek huzurlu bir tatil geçirmelerini istedi.

Sefa Karahasan - Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.