1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. TÜRKİYE’NİN IMF'YE BORCU KAPANDI
TÜRKİYE’NİN IMF'YE BORCU KAPANDI

TÜRKİYE’NİN IMF'YE BORCU KAPANDI

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF)’ye borcunun kapandığı bildirildi.

A+A-

BABACAN: "TARİHİ BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ. BUGÜN, YAKLAŞIK 19 YILDAN SONRA TÜRKİYE'NİN IMF'YE BORCUNUN SIFIRLANDIĞI TARİH…”

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF)’ye borcunun kapandığı bildirildi.

Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksitinin transferi, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın katılımıyla Türkiye Merkez Bankası Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi. Babacan'ın tuşa basmasıyla ikisi Dolar, ikisi Euro olmak üzere 4 ayrı transferle IMF'ye son taksit ödenmiş oldu. Böylece 19 yıl aradan sonra Türkiye'nin IMF'ye olan borcu ilk kez sıfırlandı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, işlemin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bugünün, yaklaşık 19 yıldan sonra Türkiye'nin IMF'ye borcunun sıfırlandığı tarih olduğunu belirten Babacan, "14 Mayıs valörlü bu transferleri biraz önce gerçekleştirdik. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Türkiye'nin ilk olarak 1961 yılının Ocak ayında IMF'den kredi kullandığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı, şunları kaydetti:

"Ülkemizin uzun yıllar, tam 19 stand-by anlaşması yaptıktan sonra borcunun böyle sıfır noktasına inmesi hepimizin sevinmesi ve ülkemizle gurur duyması gereken bir konu. Uluslararası Para Fonu, özellikle ödemeler dengesi konusunda sıkıntı çeken ülkelere yardımcı olmak üzere kurulmuş bir organizasyon. Yardımın, verilen desteklerin, kredilerin yanı sıra aynı zamanda bu problemlerin tekrar etmemesiyle ilgili programları hazırlayan, uygulayan bir kuruluş.

Biz ilk kurulduğu yıllarda ortak olmuş bir ülkeyiz. 1947'de ortak olduktan sonra 13 yıl kredi ihtiyacımız olmamış. 1960 ihtilalinin hemen ertesinde Ocak 1961'de ilk olarak kredi kullanma ihtiyacı ortaya çıkmış. Umarız ki bir daha böyle bir ihtiyaç olmaz."

Türkiye'nin IMF'ye borcunu ödemesinin yanında, bundan sonraki dönemde IMF'ye kredi sağlayan ülkeler gurubuna girdiğini vurgulayan Babacan, "Toplamda 5 milyar dolarlık bir taahhütte bulunduk. Bundan sonra buradan bir transfer yapmamız gerekirse, borç ödeme transferi değil, IMF'ye kredi verme transferi olacak. Onunla ilgili Merkez Bankası Başkanımız Erdem Bey (Başçı) IMF ile müzakereleri yürütüyor. Bu müzakerelerdeki teknik detaylar tamamlandıktan sonra ihtiyaçları olduğu zaman bize başvuracaklar, 'ihtiyacımız var' diye yazılı bilgi verecekler. Biz de kredi dilimini serbest bırakacağız" diye konuştu.

BUNDAN SONRAKİ HEDEF 2023

Başbakan Yardımcısı Babacan, 2013'ün Türkiye ekonomisi için her alanda özel bir yıl olduğunu belirtti.

Babacan, geçen yıl sonu itibarıyla 44 yılın en düşük enflasyonun rakamının görüldüğünü hatırlatarak, yine bu yıl içerisinde Hazine'nin borçlanma faizlerinin tarihin en düşük seviyesine indiğini, yüzde 5'in dahi altını gördüğünü söyledi.

Öte yandan, yeni adıyla Borsa İstanbul 100 endeksinin tarihteki en yüksek seviyelerine çıktığını hatırlatan Babacan, "Türkiye'nin risk primi, kredi temmerrüt-takas primi dediğimiz rakamlar en düşük seviyelerde. Türkiye ile ilgili pek çok güven göstergesi de en yüksek seviyelerde. Böyle bir yılda IMF'ye olan borcumuzu ki 19 yıldır bugüne kadar hep borçlu gelmişiz, artık sıfırlamış durumdayız. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Şimdi önlerinde 2023 hedefleri bulunduğunu vurgulayan Babacan, 2023'te Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirinin 25 bin dolara ulaşmasını, ihracatın 500 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini hatırlattı.

2023'te İstanbul'un dünyadaki tüm uluslararası finans merkezleri içerisinde ilk 10'da yer almasını arzu ettiklerini de belirten Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunların hepsi çok iddialı, ama aynı zamanda gerçekçi hedefler. Şimdiye kadar bu son 10,5 yıllık dönemde nasıl 'ulaşılamaz, zor bunlar, ancak hayal' denilen işleri yapabildiysek; paradan nasıl 6 sıfır atabildiysek, enflasyonla mücadelede nasıl belli bir başarıyı elde ettiysek, bundan sonraki dönemde de hedeflerimiz için yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Türkiye'nin 2023'ün dünyasında artık ekonomik olarak gelişmiş, yüksek gelir seviyesindeki ülkeler grubuna giren bir ülke olmasını bugünden hedefliyoruz. Allah'a çok şükür, bu günleri gösterdi. 2023'te hep beraber çocuklarımızın, torunlarımızın daha güzel bir Türkiye'sine doğru yürüyelim diyoruz."

"İKİ 10,5 YILIN TAM ORTASINDAYIZ"

2023 yılının "çok enteresan bir tarih" olduğunu belirten Babacan, "Şu an biz 10,5 yılımızı tamamladık. 2023'ün sonuna da tam 10,5 yıl var. Yani iki 10,5 yılın tam ortasındayız. Bugüne kadar Türkiye'nin performansına, başardıklarımıza baktığımızda, bundan sonraki 10,5 yıl içerisinde de bütün hedeflerimizi tutturabileceğimize kuvvetle inanıyorum. Dürüstçe çalıştıktan sonra, dosdoğru çalıştıktan sonra Türkiye'nin en iyi noktaya ulaşacağına inanıyorum" dedi.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da ülke adına çok sevindirici bir ana şahitlik ettiklerini belirterek, IMF'ye borcun kapanmasının "hayırlı, uğurlu olması" dileğinde bulundu.

Merkez Bankası yetkilileri, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine Müsteşarı Çanakçı'ya günün anısına hatıra para hediye etti.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.