1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ SERT OLDU
TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ SERT OLDU

TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ SERT OLDU

KKTC hükümetinin, gelen suyun yönetimi hakkında gelen öneriyi kabul etmemesi nedeniyle Türkiye’nin tepkisi sert oldu;

A+A-

KKTC hükümetinin, Anamur’dan gelen suyun özel şirket tarafından yönetilmesi önerisini kabul etmemesi nedeniyle Türkiye’nin tepkisi sert oldu.

seven.jpg

KKTC hükümetinin, Anamur’dan gelen suyun yönetilmesi konusunda Türkiye’nin ‘özelleştirme’ önerisini kabul etmeyerek; belediyelerin yetkilendirilmesi konusunda ısrar etmesi çok ciddi sorunları da beraberinde getirdi.
 
Elde edilen bilgilere göre, Anamur’daki vanayı kapatan Türkiye, Geçitköy’e su akışının yanı sıra, yatırımlar için para akışını da durdurdu. Bu uygulama nedeniyle, bazı belediyelerin ve bakanlıkların yatırım projeleri askıya alındı.
 
Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı yaptığı açıklamada; son bir haftadan beri su akışının durduğunu, ayrıca barajdaki kapakların da açıldığını ve burada birikmiş suyun denize aktığını söyledi. Muhtar “bir insan boyu yüksekliğindeki suyun denize boşaltıldığını üzülerek izliyoruz”dedi.

 

Beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle ciddi bir kuraklık tehlikesinin yaşandığı ülkemizde Anamur suyunun tek umut olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu konuda yaşanan kriz nedeniyle önümüzdeki günlerde sadece tarım sektörünün değil, tüm insanların ciddi sıkıntıların yaşanabileceğine dikkat çekiyor.
 
Yatırım bütçeleri durdu
 
Türkiye’nin; KKTC hükümetine tepki olarak yatırım bütçeleri için öngörülen parayı serbest bırakması da ciddi sıkıntılara yol açtı. Bakanlıkların yanı sıra belediyelerin birçok projesi parasızlık yüzünden askıya alındı.
 
Diyalog’a konuşan ve bu konuda yaşanan sıkıntının devam ettiğini söyleyen bir kaynak, Türkiye’nin  “madem ki herşeyi yönetebiliyorsunuz, o zaman yol, kaldırım, yağmur direnaj gibi sorunlarınızı da kendi olanaklarınla çözünüz”  mesajı verdiğini söyledi.
Hükümet ortakları toplandı
 
Bu arada ‘su krizi’ dün CTP Genel Merkezi’nde masaya yatırıldı. Başbakan Ömer Kalyoncu ve bazı bakanların yanı sıra CTP Başkanı Mehmet Ali Talat ile hükümet ortağı UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile bazı bakanlar da toplantıya katıldı.

 

Toplantı sonrasında Diyalog’a açıklama yapan UBP Genel Başkanı Özgürgün, “Su  yönetimi konusunda tartışma yaşandı ancak bunun konuşularak ve hazırlık yapılarak aşılacak bir konu olduğu görüşmede ortaya çıktı. Bunu aşacağız bir sıkıntı yaşanmayacak. Kısa süre içerisinde bu konuyu Türkiye ile de görüşerek halledeceğiz. Bizim hükümet ortakları olarak ufak tefek farklılıklar dışında bir görüş ayrılığı yok. Yani bir pürüz yok: Türkiye ile de konuşulunca bu sorunu çözeceğiz diye düşünüyorum” dedi. 
 
“Hükümet görevinin başındadır”
 
Özgürgün, Mehmet Ali Talat ile hükümette olmadıkları için zaman zaman bu tip toplantılar yaptıklarını anımsatarak kurultay nedeniyle bunu biraz aksattıklarını şimdi yeniden görüşmeleri başlattıklarını ifade etti. 
 
Özgürgün şöyle dedi:

“Yasalar, projeler, hükümet programında yapılacak işler konusunu istişare ediyoruz. Bir sıkıntı var deniyor hükümet için ama öyle bir şey yok. Hükümet görevinin başındadır. Bu hükümete zaman verilmesi lazım. Hükümet kurulurken Meclis tatildeydi, şimdi de bütçe var önümüzde. Bazı yasaların geçmesinde bu nedenlerle gecikmeler yaşanmış olabilir ama yaptığımız değerlendirmelerde gördük ki ya hazırdır bu yasalar ya da hazır olma noktasındadır. Hükümet programında ve verdiğimiz sözlerde bir aksama olmayacaktır, bir gerileme de yoktur. CTP-UBP hükümetinin başarmama dışında bir şansı yoktur.Çok kısa sürede önemli yasaların meclisten geçtiğini göreceksiniz”

Diyalog

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.