1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜRKİYE’YE GAZ YOK”
“TÜRKİYE’YE GAZ YOK”

“TÜRKİYE’YE GAZ YOK”

Çözüm olsa dahi Türkiye’nin bir düğme ile Kıbrıs gazının ihracını istediği zaman durdurmasına müsaade etmemeliyiz...

A+A-

 

LAKKOTRİPİS: “RUM DOĞAL GAZININ BORU HATTIYLA TÜRKİYE ÜZERİNDEN İHRACI SÖZ KONUSU DEĞİL. İSRAİL GAZININ KIBRIS ÜZERİNDEN TÜRKİYE’YE NAKLİNE DE ONAY VERMİYORUZ”

PAPADOPULOS: “ÇÖZÜM OLSA DAHİ TÜRKİYE’NİN BİR DÜĞME İLE KIBRIS GAZININ İHRACINI İSTEDİĞİ ZAMAN DURDURMASINA MÜSAADE ETMEMELİYİZ”

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN SÖZDE “RUM MEB”İNDEN DOĞAL GAZ

“AFRODİT YATAĞI BÜTÜN DEĞİL, 4 DEPODAN OLUŞUYOR”

KARA TERMİNALİ YERİNE YÜZER TESİS; BÖLGESEL BORU HATLARI KURMA VE SIKIŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ SEÇENEKLERİ İNCELENİYOR

Rum Yönetimi, Kıbrıs sorunu çözülmeden sözde “Rum” doğal gazını boru hatlarıyla Türkiye üzerinden ihraç etme diye bir şeyin söz konusu olmadığını; İsrail doğal gazını Türkiye’ye taşıyacak boru hattının Kıbrıs üzerinden geçmesine de müsaade etmeyeceğini açıkladı.

Politis “Nikolas Papadopulos: Türkiye’ye Gaz Asla...” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin yukarıdaki mesajını 2015 bütçesinin Rum Meclisi Maliye Komitesi’nde görüşülmesi sırasında Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis aracılığıyla verdiğini yazdı.

Gazete, Rum Meclisi Maliye Komitesi Başkanı Nikolas Papadopulos’un ise “Rum” doğal gazının boru hattıyla Türkiye’ye taşınmasının yansıra İsrail doğal gazının Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye aktarılmasına onay vermediğini bildirdi.

Gazeteye göre, “Rum Yönetimi’nin Türkiye üzerinden doğal gaz ihracatını Kıbrıs sorunu çözülse bile kabul etmemesi gerektiği” görüşünü ortaya koyan Papadopulos, “Türkiye’nin bir düğme ile Kıbrıs gazının ihracını istediği zaman durdurup, Kıbrıs’a zarar vermesine müsaade etmemeliyiz” dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN SÖZDE “RUM MEB”İNDEN DOĞAL GAZ

Aynı gazete “Yerinden Gaz... Noble ve ENI-KoGas İle MEB’ten Doğal Gazın Yerel Kullanım İçin Taşınmasıyla İlgili Temaslar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin elektrik enerjisi üretiminde petrole bağımlı kalmaya ekonomik açıdan daha fazla dayanamayacağı; doğal gaz ile üretimde ise çıkarına olacak bir ‘ara çözüm’ bulamayınca, “kendi MEB’indeki” gazı değerlendirmeyi hızlandırmayı gündeme getirdiğini yazdı.

Gazeteye göre, Rum Yönetimi, Elektrik İdaresi (AİK) ve Rum ekonomisinin geneline doğal gazın, Doğu Akdeniz’de “münhasır ekonomik bölge” ilan ederek parsellediği alandaki yataklardan sağlanması maksadıyla ortak paydada buluşmak maksadıyla gerek Noble Energy ve İsrailli ortağı Delek, gerekse ENI-KoGas konsorsiyumu ile görüşmeye başladı.

Şirketlerin meseleye ilgi gösterdiği ancak her birinin, saptadığı veya aramakta olduğu yatakları ticari açıdan değerlendirme konusunda farklı öncelikleri bulunduğu belirtilen habere göre, doğal gaz, elektrik üretimi dışında bütün sektörlerin kullanımına yönlendirilse dahi Rum piyasası, Vasiliko’ya boru hattı döşenmesi ve diğer altyapılar için gereken büyük harcamalara değmeyecek kadar çok küçük. Bu nedenle Rum Yönetimi’nin şirketlerle, her birinin yataklarının tamamıyla ilgili ticari istifade işbirliğini genişletmek için uzlaşması da gerekecek. Neredeyse gazın sözde “Rum MEB”inden veya İsrail’den Güney Kıbrıs’a taşınması için yapılacak yatırımın, doğal gazın uluslararası piyasalarda değerlendirilmesi için gerekecek geniş altyapıların parçası olması yöntemi bulunması gerekiyor.

Lakkotripis’in dünkü Rum Meclisi Maliye Komitesi toplantısında söylediklerinden, Rum Yönetimi’nin sözde “Rum MEB”inden doğal gazı değerlendirme yönünde çalıştığının anlaşıldığını vurgulayan gazete, başka kaynaklardan edindiği bilgilerin de bunu doğruladığına işaret etti.

Fileleftheros “Sürdürülebilir Terminal İçin 10 Trilyon Ayak Küp... Lakkotripis, Birinci Önceliğin Doğal Gazın Değerlendirilmesi Olduğunu Doğruladı” başlıklı haberinde, Lakkotripis’in dünkü Maliye Komitesi’nde bakanlığının 2015 yılı bütçesi görüşülürken söylediklerini okurlarına aktardı.

Gazeteye göre, Kıbrıs için birinci öncelik doğal gazın satılmasıdır. Kara terminali kurulması ise ikinci önceliktir. Kara terminali, birinci önceliğe stratejik boyut katacaktır. Ancak Afrodit’teki doğal gazın ilk tahmin edildiği gibi 7 değil 4 trilyon ayak küp olacak. Bu da terminal için yeterli değildir. Doğal gaz sıvılaştırma terminalinin sürdürülebilir ve rekabet edebilir olabilmesi için 10 trilyon ayak küp doğal gaza ihtiyacımız var.”

“AFRODİT YATAĞI BÜTÜN DEĞİL, 4 DEPODAN OLUŞUYOR”

Gazete, Lakkotripis’in ilk kez Afrodit’teki doğal gaz miktarının beklenenden çok daha az olduğunu, yapılan ikinci sondajın da yatağın bütün olmadığının ve dört farklı ‘depodan’ oluştuğunu gösterdiğini yazdı. Haberde, ilave sondajlara ihtiyaç duyulduğu, verilerin işlenmekte olduğu ve İsrail’deki komşu sondajlardan da veriler alındığı kaydedildi.

SEÇENEKLER İNCELENİYOR

Habere göre, şu anda bütün olasılıkların açık olduğuna dikkat çeken Lakkotripis, sıvılaştırma kara terminali, yüzer terminal, bölgesel boru hatları ve sıkıştırılmış doğal gazın teknikleri seçeneklerinin incelenmekte olduğunu söyledi.

Lakkotripis, ENI-KoGas konsorsiyumunun ‘Onasagora’daki (9 numaralı parsel)  ilk sondajının, bütün bölgenin jeolojik yapısını ortaya çıkaracağından ve resmin tamamını göstereceğinden çok önemli olduğunu vurguladı.

Haravgi ise “Hükümet Başka Seçeneklere Çark Ediyor... Terminali Gömüyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi’nin, ENI-KoGas konsorsiyumu tarafından yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmadan, yüzer tesis ve bölgesel boru hatları gibi başka seçenekleri incelemeye başladığını vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.