1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE’YE MALİ DESTEK İÇİN AB’DEN GÜNEY’E “ŞANTAJ”
TÜRKİYE’YE MALİ DESTEK İÇİN AB’DEN GÜNEY’E “ŞANTAJ”

TÜRKİYE’YE MALİ DESTEK İÇİN AB’DEN GÜNEY’E “ŞANTAJ”

Türkiye’ye Mali Destek İçin AB’den Güney’e “Şantaj”

A+A-

 

YA KENDİ ULUSAL BÜTÇESİNDEN KATKI KOYACAK VEYA KURULACAK İZLEME KOMİTESİNE KATILMAYACAK

Brüksel’in, mülteciler konusunda Türkiye’ye 3 milyar Euro mali yardıma bulunulmasıyla ilgili istişarelerde Rum Yönetimi’ni, ya kendi ulusal bütçesinden katkı koyma veya kurulacak izleme komitesine katılmama ikilemiyle karşı karşıya bıraktığı haber verildi.

Fileleftheros “Türkiye İçin 3 Milyara Katılım İçin Mengenede… Lefkoşa’ya Şantaj” başlıklı haberinde Türkiye ile AB arasında, ödeneklerin yönetilmesi konusunda sadece bağışçı-devletlerin katılması istenen bir İzleme Komitesi (Steering Committee)  kurulacak olmasının Rum Yönetimi açısından tehlike olduğunu yazdı.

Gazete Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin 2.2 milyon Suriyeliyi topraklarında tutma çabasına mali katkıda bulunmaması halinde İzleme Komitesi dışında kalacağını bunun da, Türkiye-AB İzleme Komitesi’nin Güney Kıbrıs olmadan, 27 ülke olacağı için çok sorunlu bir görüntü yaratacağını yazdı.

Bu olgular nedeniyle alarma giren Rum Yönetimi’nin, Başsavcılıktan görüş istediğine işaret eden gazete, çözümün yine Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten geldiğini, Anastasiadis’in “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mülteciler konusunda Türkiye’ye verilecek mali desteğe doğrudan kendi ulusal bütçesinden katılması asla söz konusu değildir” talimatı verdiğini belirtti.

Gazete Anastasiadis’in daha önce yapılan istişarelerde Rum tarafını çok zor duruma düşüren önemli boşluklar olduğuna işaret ettiğine de dikkat çekti.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı’nın AB-Türkiye Ortak Beyanı’nı müzakere etmesi ve ardından da Türkiye’ye 3 milyar Euro mali destek verilmesi kararını benimsenmesi sorunların başlangıcını oluşturdu.  Mali destek kararı Rum Yönetimi’ni en üst seviyede bağlıyor ve bütün üye devletlerin katkı yaptığı Avrupa Bütçesi aracılığıyla Türkiye’ye dolaylı katkı yapma hukuki yükümlülüğü doğuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.