1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE’YLE İLGİLİ RAPOR “DENGELİ”
TÜRKİYE’YLE İLGİLİ RAPOR “DENGELİ”

TÜRKİYE’YLE İLGİLİ RAPOR “DENGELİ”

AB’nin Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı Türkiye ilerleme raporunun “dengeli” olduğu ileri sürüldü.

A+A-

AB’nin Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’in kaleme aldığı Türkiye ilerleme raporunun “dengeli” olduğu ileri sürüldü.

Simerini gazetesi “Türkiye’yle İlgili Rapor Dengeli... Dün Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne Sunuldu” başlıklarıyla verdiği haberinde, Oomen’in Türkiye üyelik sürecinin değerlendirilmesine yönelik raporunda, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak geçen yılki zeminde dengeleri korumayı isteyen bir paragrafın yer aldığını yazdı.

Raporun dün Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne sunulduğunu kaydeden gazete, raporda Kıbrıs’la ilgili olarak Türk ordusunun adadan ayrılmaya başlaması, kapalı Maraş’ın iadesi, Rum Hükümetinin Mağusa Limanı’nı açması konularından söz edildiğini belirtti.

Raporda Türkiye’nin, BM himayesindeki Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik gösterilen çabalara aktif olarak destek vermeye, ayrıca Deniz Hukuku Sözleşmesini imzalamaya çağrıldığını, ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi - MEB” içerisindeki meşruiyetiyle ilgili tezinin tekrarlandığını yazan gazete, Güney sözde “MEB” içerisindeki kışkırtmalar ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs diye bir ülke yoktur” açıklamasına değinilmediğine dikkat çekti.

Habere göre Türkiye’nin, kayıpların akıbetlerinin belli olması çabaları çerçevesinde askeri bölgelere erişime izin verme kararına ilişkin memnuniyetin kaydedildiği ve askeri arşivlere erişime de izin vermeye çağrıldığı raporda, Türkiye’nin ek protokolden doğan yükümlüklerini yerine getirmemesi ve ayrım gözetmeksizin tüm üye devletlerle uygulamaması konusunda üzüntüler dile getirildi.

Öte yandan habere göre DİSİ’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Eleni Theoharus Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin AB’ye katılımının mağduru olmayacağını savundu.

EDEK’in Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Sofoklis Sofokleus ise Türkiye “istilacı” olarak davrandıkça 23 ve 24’üncü başlıkların açılmasının söz konusu olmadığını iddia etti.

Haberde raporla ilgili olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok değişiklik önerisinin sunulmasının beklendiği de kaydedildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.