1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜRKLER KIBRIS MEB’İNDE ADIM ADIM DOLAŞIYOR”
“TÜRKLER KIBRIS MEB’İNDE ADIM ADIM DOLAŞIYOR”

“TÜRKLER KIBRIS MEB’İNDE ADIM ADIM DOLAŞIYOR”

RUM HÜKÜMETİNDEN, SÖZDE RUM MEB’İNDEKİ İLERİ SÜRÜLEN TÜRK TAHRİKLERİ ALEYHİNDE GİRİŞİM…

A+A-

Türklerin, sözde Rum MEB’i bölgesindeki gerilimi tırmandırdıkları ve geçtiğimiz Perşembe günü, CYTA (Rum Telekomünikasyon İdaresi) hesabına kablo döşemek amacıyla bölgede ölçümler yapmakta olan İtalyan araştırma gemisinin, Türk devriye gemisi tarafından taciz edildiği iddialarının ardından, Rum Hükümeti sözcü yardımcısı Viktoras Papadopulos, hükümetin konuyla ilgili girişimlerde bulunduğunu söyledi.

“Kıbrıs MEB’inde Yeni Türk Tahrikleri” başlıklı haberinde, Rum Hükümeti sözcü yardımcısı Viktoras Papadopulos’un, hükümetin bu olay hakkında bilgilendirildiğini ve derhal her gidişata yönelik diplomatik girişimlerde bulunduğunu söylediğini yazan Alithia, Papadopulos’un, ileri sürülen Türk tahrikleriyle ilgili ayrıntılara değinmekten kaçındığını kaydetti.

Papadopulos, hükümetin durumu izlediğini ve gerekeni yaptığını sözlerine ekledi.

Olayın, hem hükümeti, hem de Rum Milli Muhafız Ordusu’nu (RMMO) endişelendirdiğini kaydeden gazete, RMMO kurmaylarının, Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun da hazır bulunduğu bir toplantıda, Türk Donanmasının son faaliyetlerinin masaya yatırıldığını anlattı.

RMMO’nun elindeki veri ve bilgilere göre, Ankara’nın yaklaşık olarak iki yıldır Mağusa limanına bir miktar savaş gemisi yerleştirdiğini iddia eden gazete, Mağusa limanının, sözde Rum MEB’indeki parsellerden doğal gaz çıkarmayı üstlenen şirketleri çabalarından vâzgeçirmek için, baskı yapma ve gözdağı verme çabası içerisinde; Doğu Akdeniz bölgesini kontrol etmek ve devriye gezmek için, tersane olarak kullanılmakta olduğunu öne sürdü.

EKOLOGLAR VE ÇEVRECİLER HAREKETİNDEN KINAMA

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de açıklamasında, Türklerin ileri sürülen yeni tahriklerini kınadı ve bunun hükümete yönelik; neleri takip edeceğine dair mesaj teşkil ettiğini ifade etti.

Endişelerini ifade ettiklerini, çünkü Türkiye’nin tüm aşamalarda planlamalarını tamamlamak için durdurulamaz bir şekilde çalışmakta olduğunun açık olduğunu dile getiren Ekologlar, bir diğer ifadeyle Türkiye’nin, kendi çıkarlarına hizmet etmesi için, Kıbrıs sorununun çözümünü hidrokarbon konuları ve Rum kesiminin ekonomik problemleriyle birbirine bağlamaya çalıştığı iddiasında bulundu.

“TÜRKLER KIBRIS MEB’İNDE ADIM ADIM DOLAŞIYOR”

Simerini gazetesi ise yukarıdaki başlıkla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun “Türkler bizi tehditlere alıştırdı” şeklindeki birkaç gün önce yaptığı açıklamanın ardından, Ankara’nın “sözleri icraata geçirerek uygulamalı bir şekilde buna yanıt verdiği” iddiasında bulundu.

Ankara’nın ileri sürülen bir dizi kışkırtıcı faaliyetle, sözde Rum MEB’i içerisindeki saldırganlığını artırdığı iddiasında bulunan gazete, CYTA hesabına bölgede faaliyet gösteren bir İtalyan gemisinin, Türk devriye gemisi tarafından engellendiğini ileri sürdü.

İleri sürülen Türk saldırganlığının tırmanmasının, Rum hükümetini endişelendirdiğini kaydeden gazete, Rum hükümetinden bir kaynağın gazeteye, Türklerin askeri güç aracılığıyla, doğal gaz konusunda oldubittiler yaratmaya çalıştıklarını söylediğini iletti.

Gazeteye göre aynı kaynak, Türklerin taktiğinin, bölgede kontrolsüz ve tehlikeli durumlar yaratma eğiliminde olduğunu da ifade etti.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, konunun önümüzdeki günlerde, üst düzey hükümet seviyesinde ele alınacağını da haber veren gazete, hükümetin, gerek diplomatik, gerek de stratejik aşamada, birbirleriyle bağlantılı tepki önlemleri benimsemeyi gözden geçirdiğini kaydetti.

Bununla birlikte, hükümetin dört gidişata yönelik olarak hareket etmeye yönlendiğini de anlatan gazete, bunu kısaca şöyle özetledi;

“Bölge ülkeleriyle geniş bir stratejik ittifaklar ağı harekete geçirmek, Yunanistan’ın sürece aktif katılımı, uygun askeri araçlar elde edilmesiyle RMMO’nun caydırıcılık kapasitesinin yükseltilmesi, aynı zamanda Kıbrıs MEB’indeki deniz parsellerinde hidrokarbon yatakları tespiti araştırmalarına veya doğal gaz çıkarma çalışmalarına katılmakta olan tüm ülkelerin bilgilendirilmesi.”

Gazete “Tahriklere İlişkin Yoğun Kaygı” başlığıyla iç sayfalardan yayımlamaya devam ettiği haberinde ise, ileri sürülen Türk kışkırtmacılığının artmasının, Rum hükümetini yoğun bir şekilde kaygılandırmakta olduğunu yazdı.

CYTA hesabına, kablo döşemek amacıyla bölgede ölçümler yapan İtalyan gemisinin, Türk devriye gemisi tarafından engellendiği iddiasının, bölgedeki Türk kışkırtmacılığının tırmandırılması girişiminden ibaret olduğunu öne süren gazete, Rum makamlarının, ileri sürülen Türk tacizlerinin süreceğini düşündüklerini belirtti.

Gazete, Rum hükümetinin, hızlı ve sonuç getirici tepki yöntemleri aramakta olduğunu da ekledi.

HÜKÜMET KAYNAKLARINDAN YALANLAMA

Öte yandan gazete, Rum hükümetinden yetkili bir kaynağın, İtalyan “Odin Finder” gemisine, Türk devriye gemisi tarafından taciz edilmesinin akabinde Baf limanına dönmesi direktifinin; Rum hükümeti tarafından verildiğini yalanladığını yazdı.

Gazeteye göre aynı kaynak, hiçbir durumda bunun gerçekleşmediğini ve direktifin İtalyan şirketi tarafından verildiğini ekledi.

ARA ÇÖZÜM MÜZAKERELERİ

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Güney Kıbrıs’ın, kendi doğal gazını elde edene kadar, elektrik üretimi maksadıyla temin edeceği ve “ara çözüm” olarak nitelendirilen doğal gaz konusuna yer ayırdı.

Geçtiğimiz gün başkanlık konutunda yapılan ve ara çözümün süresinin 42 aydan 72 aya uzatılmasına karar verildiği toplantının akabinde, durumun halen belirsiz olduğunu kaydeden gazete, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi DEFA’nın, Rum Elektrik İdaresi AİK ile Enerji Düzenleme Kurumu RAEK’ten, müzakeresi yapılacak olan yeni doğal gaz miktarlarını yeniden belirlemelerini istediğini ifade etti.

Politis gazetesi ise, DEFA’nın, ara çözümün süresinin uzatılması kararının akabinde, geçici bir süre için Rum kesimine doğal gaz tedarik etmekle ilgilenen başlangıçtaki 17 şirketten hangilerine yeniden başvurması ve yeni fiyat istemesi gerektiğinin netlik kazanmadığını ve DEFA’nın danışmanlardan bu konuda uzman görüşü beklediğini anlattı.

Gazete, DEFA başkanı Eleni Vasiliadu’nun, geçtiğimiz gün Başkanlıkta alınan karar neticesinde, ilgili şirketlerin yeni önerileri talep edilmeden, AİK ile RAEK’in, 6 yıllık ara çözüm için talep edilecek olan yeni artmış miktarları sunmalarını beklediğini ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.