1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKLERİN ÇIKARLARINI GÖZETMİYORLAR!
TÜRKLERİN ÇIKARLARINI GÖZETMİYORLAR!

TÜRKLERİN ÇIKARLARINI GÖZETMİYORLAR!

Ada’daki Türklerin çıkarlarını yeterince gözetmediğini ve eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu belirterek,

A+A-

YORGANCIOĞLU: “MÜZAKARELER KONUSUNDA RUM YÖNETİMİ’NİN SUNDUĞU SON ÖNERİ, ADA’DAKİ TÜRKLERİN ÇIKARLARINI YETERİNCE GÖZETMİYOR VE EŞİTLİK İLKESİ AYKIRI”

“ORTAK AÇIKLAMA METNİNDE, HER İKİ TARAFIN BEKLENTİLERİNİN DENGELİ BİR ŞEKİLDE İFADE EDİLMESİ ÖNEMLİ”

“DENGE KORUNDUĞU SÜRECE METİNDE KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASINI NORMAL KARŞILIYORUZ. ORTAK METİNLE İLGİLİ SORUNLARIN BİR AN ÖNCE AŞILMASINI VE ASIL MÜZAKARELERE BAŞLANMASINI İSTİYORUZ”

“KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLSE DE ÇÖZÜLMESE DE KIBRISLI TÜRKLERİN HAKLARINA DÜŞEN PAYI ALMALARI GERÇEĞİ ÜZERİNDE DÜNYA İLE TARTIŞMAMIZ GEREKİYOR”

“ÜLKEDE MEVCUT BÜTÜN YERALTI KAYNAKLARININ, DOĞAL KAYNAKLARIN HER İKİ HALKA AİT OLDUĞU ZATEN TALAT-HRİSTOFYAS GÖRÜŞMELERİNDE KAYIT ALTINA ALINMIŞ BİR GEÇEKTİR. BU GERÇEKTEN KİMSE KAÇAMAZ”

Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, müzakereler konusunda Rum Yönetimi’nin sunduğu son önerinin, Ada’daki Türklerin çıkarlarını yeterince gözetmediğini ve eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu belirterek, “Ortak açıklama metninde, her iki tarafın beklentilerinin dengeli bir şekilde ifade edilmesi önemli. Denge korunduğu sürece metinde küçük değişiklikler yapılmasını normal karşılıyoruz. Ortak metinle ilgili sorunların bir an önce aşılmasını ve asıl müzakerelere başlanmasını istiyoruz” dedi.

Türkiye’yi ziyaret eden Yorgancıoğlu, temasları konusunda AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

KKTC’de yaklaşık 4 ay önce kurulan ve önüne ciddi hedefler koyan bir hükümet bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, hükümetin, hayatın bütün alanlarını “reforme ederek dönüştürmeye” yönelik kararlılık içinde olduğunu söyledi. Gerçekleştirdiği temaslarda son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Yorgancıoğlu, önümüzdeki dönemde nasıl bir işbirliği yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Kıbrıslı Türkler konusunda Türkiye’nin ortaya koyduğu çabaların farkında olduklarını belirten Yorgancıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Kuzey Kıbrıs’ın dünyaya açılan tek kapısıdır. Bu nedenle, ne yapabiliriz, nasıl ekonomik gelişmeyi sağlayabiliriz? Bu konularda (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la) tatlı bir sohbetimiz oldu” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ortaya koyduğu tavrın kendilerini olumlu yönde etkilediği ve dünya genelinde de olumlu bir algı yarattığını dile getiren Yorgancıoğlu, ortak açıklama metni tartışmaları sürerken sorunun çözümü adına Türkiye’nin katkılarının yararlı olduğunu düşündüklerini söyledi. Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Biz parti olarak da KKTC hükümeti olarak da bu çabalara katkı koyma adına elimizden geleni yapacağız ama bir başka görevimiz de Kıbrıs sorunu çözülene kadar ülkemizin ekonomisini geliştirmek, insanlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve onları geleceğe taşımak adına üzerimize düşen sorumlulukları ileri götürmektir. Bu konuda da Türkiye hükümetinin bizlere yardımcı olacağına inanıyorum.”

Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakereleri konusunda da Rum yönetiminin sunduğu son önerinin Ada’daki Türklerin çıkarlarını yeterince gözetmediği ve eşitlik ilkesi aykırı olduğunu vurguladı.

Ortak açıklama metninde her iki tarafın beklentilerini dengeli bir şekilde ifade edilmesinin önemli olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, denge korunduğu sürece metinde küçük değişiklikler yapılmasını normal karşıladıklarını belirtti. Yorgancıoğlu, ortak metinle ilgili sorunların bir an önce aşılmasını ve asıl müzakerelere başlanmasını istediklerini dile getirdi.

“BU GERÇEKTEN HİÇ KİMSE KAÇAMAZ”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Kıbrıs ziyaretine de değinen Yorgancıoğlu, ziyaret sırasında “KKTC Su Temin Projesi”nden, Türkiye’den kablolarla Kıbrıs’a elektrik aktarılması projesine kadar çeşitli konuları ele alacaklarını söyledi.

“Doğu Akdeniz doğalgazı da doğal olarak konu olabilir” diyen Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türklerinin de doğalgaz üzerinde hakkı olduğu gerçeğinin dünya ile tartışılması gerektiğini dile getirdi.

Yorgancıoğlu, “Kıbrıs sorunu çözülse de çözülmese de Kıbrıslı Türklerin haklarına düşen payı almaları gerçeği üzerinde dünya ile tartışmamız gerekiyor. Ülkede mevcut bütün yeraltı kaynaklarının, doğal kaynakların her iki halka ait olduğu zaten Sayın (Mehmet Ali) Talat - Sayın (Dimitris) Hristofyas görüşmelerinde kayıt altına alınmış bir geçektir. Bu gerçekten kimse kaçamaz” diye konuştu.

Kıbrıs çevresinde bulunan doğalgazın Avrupa’ya aktarılması konusuna da değinen Yorgancıoğlu, doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesini tek akılcı yol olarak niteledi. Yorgancıoğlu, sıvılaştırma ya da Yunanistan üzerinden borularla Avrupa’ya taşıma gibi alternatiflerin hem maliyetli hem de Rus doğalgazıyla rekabet edecek düzeyde olmayacağını ifade etti.

Yorgancıoğlu, enerjiyle ilgili başka bir konu olan Türkiye’den KKTC’ye kablolarla elektrik aktarılması projesi hakkında da “Bugün karar verip ihaleye çıksanız ne kadar zamanda size sıra gelir, bir soru işaretidir. Yaptığımız araştıralarda iki yıldan önce gelmeyeceği bilgisine ulaştık ama önemli olan süre değildir. Eğer ihtiyaç varsa kararı bugünden alınır. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak böyle bir olaya çok sıcak bakıyoruz. Talep ediyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.