1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. TÜTÜN REKLAMI DÜNYA GENELİNDE ÖNLENECEK!
TÜTÜN REKLAMI DÜNYA GENELİNDE ÖNLENECEK!

TÜTÜN REKLAMI DÜNYA GENELİNDE ÖNLENECEK!

Dünya Sağlık Örgütü bu yılki Dünya Tütünsüz Günü'nün temasını, "tütün ürünlerinin reklam, tanıtım ve sponsorluğunun önlenmesi” olarak belirledi.

A+A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl sigaranın zararlarına dikkat çekilen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nün bu yılkı temasını "tütün ürünlerinin reklam, tanıtım ve sponsorluğunun önlenmesi” olarak açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, tütün kullanımının dünyada her yıl 6 milyon dolayında kişinin ölümüne yol açtığını, bu ölümlerin 600 binin sigara dumanından pasif etkilenmeden kaynaklandığını söyledi.

Dünyadaki ölümlerin üçte ikisinin nedeni olan bulaşıcı olmayan hastalıklarda da en önemli faktörün tütün kullanımı olduğunu anlatan Özcebe, şu bilgileri verdi:"Dünya Sağlık Örgütü bu yılki 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nün temasını, 'tütün ürünlerinin reklam, tanıtım ve sponsorluğunun önlenmesi' olarak belirledi. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin 13. maddesine paralel olarak verilen bu kararın bilimsel dayanakları çeşitli çalışmalarla da ortaya konulmuş durumda. Bu çalışmaların sonuçları Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsünün 2009 raporunda, 'tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımı, tütün kullanımını artırmaktadır' şeklinde yer aldı."

Tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının, lezzet veya tazelik unsurlarının ön plana çıkarılmasıyla daha fazla tatmin sağlanması, tütün kullanımının zararlarıyla ilgili korkunun azaltılması, sosyal ilişki, cinsel çekicilik gibi vurgularla tütün kullanımıyla arzu edilen bazı özellikler arasındaki ilişkinin vurgulanması şeklinde 3 temel noktaya dayandığını anlatan Özcebe, şu uyarıları dile getirdi:

REKLAM ALGIYI OLAĞANLAŞTIRIYOR
"Tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının yapılması, bunların diğer tüketilen ürünler gibi olağan bir tüketim maddesi olarak algılanmasına yol açar. Tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımı tam olarak yasaklanmazsa yeterince etkili sonuç alınamaz. Böyle bir durumda tütün ürünlerinin doğrudan reklamı yasaklanır ancak tütün endüstrisi, spor ve müzik etkinliklerinde sponsorluk görevi üstlenmek, çeşitli programlar içinde tütün ürünü reklamı yapmak, sosyal sorumluluk projelerine destek olmak şeklinde dolaylı yollarla reklam ve tanıtım faaliyetini sürdürerek amacına ulaşır."

Reklam, tanıtım ve sponsorluğun tam olarak yasaklanmasının, özellikle gençlerin tütün kullanımına başlamasını önemli şekilde azalttığını ifade eden Özcebe, "Türkiye’de 1996 yılındaki yasayla tütün ürünlerinin her türlü reklam ve tanıtımı yasaklanmış, 2008 yılında yapılan değişiklikle de tütün firmalarının çeşitli etkinliklere sponsorluk yapması engellenmiştir" diye konuştu.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.