1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. TUZ KİLOLU İNSANLARI ERKEN YAŞLANDIRIYOR
TUZ KİLOLU İNSANLARI ERKEN YAŞLANDIRIYOR

TUZ KİLOLU İNSANLARI ERKEN YAŞLANDIRIYOR

Tuz, kilolu insanları erken yaşlandırıyor

A+A-

Bilim insanları çok fazla tuz tüketmenin hızlı yaşlanmaya neden olduğunu keşfetti.

ABD’deki Georgia Regents Üniversitesi’nden araştırmacılar aşırı derecede tuz tüketen kilolu ergenlerin DNA’larında bulunan ve hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatan 'Telomer' adlı yapıların normalden kısa olduğunu keşfettiklerini açıkladı.
 
Telomerleri ayakkabı bağcıklarının ucunda bulunan ve bağcığın sökülüp kullanılamaz hale gelmesini engelleyen plastik uçlara benzeten araştırmacılar, bu koruyucu yapıların zaten hücreler bölündükçe giderek kısaldığını ancak tuz tüketiminin bu süreci büyük oranda hızlandırdığını söyledi.
 
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr. Haidong Zhu “Bu araştırmada oldukça genç deneklerin bile aşırı sodyum tüketiminden ne denli etkilendiğini gözlemleme şansı elde ettik. Kilolu denekler üzerinde gerçekleştirdiğimiz bu araştırmada obezite ve aşırı tuz tüketiminin hücre yaşlanmasını hızlandırmakta birlikte hareket ettiğini tespit ettik” dedi.
 
İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Zhu “Tuz tüketimini azaltmak özellikle kilolu ve obez kişilerde yaşlanma sürecini büyük oranda yavaşlatabilir” dedi.
 
Daha önce bir çok araştırma aşırı tuz tüketiminin kalk sağlığına zarar verdiğini ortaya koymuştu ancak bugüne kadar hücresel yaşlanma ile tuz tüketimi arasında bir bağ kurulmamıştı.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.