1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. TWEET ATAN GÖZALTINA ALINABİLİR Mİ?
TWEET ATAN GÖZALTINA ALINABİLİR Mİ?

TWEET ATAN GÖZALTINA ALINABİLİR Mİ?

Gezi parkı eylemlerinin tüm Türkiye’ye yayılması sosyal medyanın da kolektif bir biçimde örgütlenmesine ve bir iletişim ağı oluşturmasına neden oldu.

A+A-

Medyanın sustuğu bir ortamda olayların yaşandığı anda atılan tweetler doğru bilgiye ulaşmada en önemli araç oldu.

Dün İzmir'de sosyal medya üzerinden halkı isyana teşvik ettikleri ve propaganda yaptıkları ileri sürülen kişilere yönelik yapılan operasyonda 24 kişi gözaltına alındı ve 14 kişinin de arandığı kaydedildi.

TCK 214 UYGULANABİLİR Mİ?

Gözaltına alınan bir gencin avukatı, bu kişilerin Türk Ceza Kanunu'nun 214 ve 217'nci maddeleri uyarınca suç işlemeye tahrik ve kanunlara uymamakla suçlandıklarını söyledi.

CHP İzmir İl Sekreteri Avukat Sevda Erdan Kılıç, "İfadeleri alınan arkadaşların dosyalarına baktım. Twitterdan paylaştığı iletileri inceledim, bu paylaşılanlar arasında vatandaşı tahrik edecek birşey yok. Bunlar hepimizin paylaştığı ifadelerdir. Gözaltına alınan bu arkadaşlara daha önce polis merkezinde kimlik kontrolü yapıldığını öğrendik. Tahminimiz, bu arkadaşların isimleri kimlik kontrolü yapıldığı sırada tespit edildi" dedi. Emniyet önünde bekleyen bazı aileler gözaltında tutulan yakınlarının twitter ve facebook adreslerinin bulunmadığını kaydetti.

TWİTTER IP ADRESİ VERMİYOR?

Tweet atan gözaltına alınabilir mi? Bu durumunu yasal alt yapısı nedir?

Konuyla ilgi avukatlar, hukukçular, sosyal medya kullanıcıları ve teknoloji yazarları bu gözaltların hukuksal bir dayanağının olmadığını dile getiriyorlar.

Twitter’ın kullanıcıların İP adreslerini vermediğini ve sadece isim-soy isim üzerinden insanların gözaltına alındığını dile getiren kullanıcılar bu durumun da hukuksuzluk olduğunu belirtiyorlar.

Gözaltına alınan kişiler eğer söz konusu twitter hesapları tanımadıklarını iddia ederlerse Emniyet'in yasal olarak eli bağlanıyor. Çünkü bu durumda söz konusu hesabın gerçekten o kişiye ait olup olmadığının ispatı gerekiyor. Yani türk makamlarının önce twitter'a ulaşıp kullanıcı bilgilerini, söz konusu hesaba hangi saatlerde hangi ip adresleriyle girdiğini istemeleri sonra da mahkeme kararı çıkarmaları gerekiyor. Bu da uygulamada çok uzun ve zor bir süreç..

 

Kaynak: Vatan

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.