1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UBP-DP ANLAŞTI İDDİASI
UBP-DP ANLAŞTI İDDİASI

UBP-DP ANLAŞTI İDDİASI

UBP-DP anlaştı iddiası

A+A-

Hükümetin istifası ile siyasi arenada olası koalisyon formülleri konuşulurken UBP ile DP’nin şimdiden anlaştığı ve gelecek hafta hükümeti kuracağı öne sürüldü

Suna ERDEN

Hükümetin istifası ile siyasi arenada olası koalisyon formülleri konuşulurken UBP ile DP’nin şimdiden anlaştığı ve gelecek hafta hükümeti kuracağı öne sürüldü

CTP-UBP Koalisyon hükümeti dün istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sundu. Hükümetin istifasının ardından Akıncı, sırasıyla CTP, UBP, DP ve TDP Genel Başkanlarını kabul ederek görüştü. Prosedüre göre Akıncı’nın sandalye sayısı en fazla olan partiye hükümeti kurma görevi vermesi beklenirken, Akıncı’nın siyasi partilere kendi aralarında anlaşmasını, anlaşma olduktan sonra hükümeti kurma görevi vereceğini söylediği öğrenildi. Öte yandan önceki gün parti meclisi toplantısı sonrası CTP, hükümete talip olduğunu açıklarken, koalisyon ortaklığı için DP ve TDP ile flörte başladığı öne sürüldü. CTP-DP-TDP koalisyon hükümeti formülü konuşulsa da, koalisyon formülünde adı geçen TDP’nin ise hükümete katılmaya sıcak bakmadığı ancak CTP-DP ortaklığına dışardan destek verebileceği ifade edildi. Yine CTP-DP-TDP koalisyon formülünde adı geçen DP’nin de buna sıcak bakmadığı, bağımsızların desteğiyle UBP ile koalisyon hükümeti kurmayı hedeflediği ancak bakanlıklar konusunda pazarlığı sıkı tutacağı öğrenildi.

SÜREÇ HIZLI İŞLESİN İSTEĞİ

Başbakan Kalyoncu’nun dün sabah saat 09.30’da istifasının ardından Cumhurbaşkanı Akıncı saat 11.00 itibari ile siyasi partilerle sırasıyla görüşme yaptı. Akıncı ilk olarak CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, ardından UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, daha sonra DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve son olarak TDP genel Başkanı Cemal Özyiğit ile görüştü. Akıncı’nın hükümetin biran önce kurulması konusunda siyasi partilere tavsiyede bulunduğu belirtildi.

AKINCI, “ÖNCE UZLAŞIN SONRA GELİN”

Bu arada Akıncı’nın hükümeti kurma görevini ilk olarak 20 sandalye sayısı ile birinci parti olan CTP’ye vermesi beklenirken, elde edilen bilgilere göre Akıncı’ın koalisyon ortaklığı için partilerin kendi aralarında anlaşma yapmasını ve ondan sonra hükümeti kurma görevi vereceği öğrenildi. Hükümet kurma sürecinin uzamasını istemeyen Akıncı’nın iki günlük Türkiye ziyareti tamamlanıncaya kadar uzlaşı istediği bilgisi elde edildi.

DP SIKI PAZARLIK YAPACAK

Öte yandan önceki gün parti meclisi toplantısı sonrası CTP, hükümete talip olduğunu açıklarken, koalisyon ortaklığı için DP ve TDP ile flörte başladığı öne sürüldü. CTP-DP-TDP koalisyon hükümeti formülü konuşulsa da, koalisyon formülünde adı geçen TDP’nin ise hükümete katılmaya sıcak bakmadığı ancak CTP-DP ortaklığına dışardan destek verebileceği belirtildi. TDP’nin içerisinde UBP’nin olduğu bir oluşuma ise destek vermeyeceği öğrenilirken, öncelikli taleplerinin ise erken seçim olduğu belirtildi. Hükümet krizi ve istifasının perde gerisinde duran Mali Protokol ile ilgili tartışmalar devam ederken, CTP’nin mali protokol konusunda net tavır takınmaması, protokole karşı çıkan TDP’nin CTP-DP’nin protokole imza atmamasını şart koşması gibi etkenler CTP-DP-TDP ortaklığını çıkmaza sokuyor.

HAFTAYA UB-DP HÜKÜMETTE İDDİASI

Yine CTP-DP-TDP koalisyon formülünde adı geçen DP’nin de buna sıcak bakmadığı, bağımsızların desteğiyle UBP ile koalisyon hükümeti kurmayı hedeflediği ancak bakanlıklar konusunda pazarlığı sıkı tutacağı öğrenildi. Bir başka iddiaya göre UB-DP’nin önceki gün yaptığı görüşme sonrası kısmen anlaştığı ve önümüzdeki hafta Çarşamba günü hükümeti kuracağı öne sürüldü.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.