1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UBP İKİYE BÖLÜNDÜ
UBP İKİYE BÖLÜNDÜ

UBP İKİYE BÖLÜNDÜ

UBP İKİYE BÖLÜNDÜ

A+A-

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Yönetim Kurulu (GYK), DP-UG’den istifa eden üç milletvekili için toplandı, tartışmalı toplantıda oylama yapılmadı, kararı başkan verdi

5 KARŞI, 2 ÇEKİMSER, OYLAMA YOK: 15 kişilik UBP GYK, 12 kişi ile toplandı. Beş üye, Ahmet Kaşif, Hamit Bakırcı ve Ergün Serdaroğlu’nun katılımına karşı çıktı. Bir üye çekimser, bir üye de çoğunluğa uyacağını açıkladı. Başkan Hüseyin Özgürgün oylama yapmadı, “Oy çokluğu var” diyerek toplantıyı kapattı

MAKAMA TALİP OLMAYACAKLAR: UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, GYK’ya yaptığı açıklamada, “Bana söz verdiler, hatta belge imzalayacağız. Yeni bir milletvekilliği seçimine kadar hiçbir şekilde UBP yetkili kurullarında yer almayacaklar, aday olmayacaklar. Ayrıca olası UBP hükümetinde bakanlık talep etmeyecekler” dedi, GYK üyeleri yine tatmin olmadı

BEŞ KARŞI, İKİ ÇEKİMSER: Başta İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ve Girne Milletvekili Ünal Üstel olmak üzere, Recai Ergün, Gürsel Uzun ve Mustafa Tan üç isme karşı çıktı. Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip çekimser kalacağını açıklarken, Hüseyin Yenigün ise “çoğunluğa uyacağı” mesajını verdi

TARTIŞMALAR ARASINDA: Hüseyin Özgürgün üç vekilin UBP’ye katılımına onay verirken, genel sekreter Sunat Atun, milletvekili Ersin Tatar, Ata Tahiroğlu ve Mustafa Arıkan görüş vermedi. Özgürgün, “Burada çoğunluk yeniden dönüşten yana” diyerek, açık veya kapalı oylama yapmayı reddetti, oturumu kapattı

Ulusal Birlik Partisi Genel Yönetim Kurulu (GYK) tartışmalı bir toplantının ardından, DP-UG’den ayrılan Ahmet Kaşif, Hamit Bakırcı ve Ergün Serdaroğlu’nun UBP’ye katılımına onay verdi.
15 kişilik UBP GYK, 12 kişi ile toplantı. Beş üye açık bir şekilde katılımlara karşı olduğunu açıklarken, iki üye de çekimser kaldı.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün ise bu tabloda, “Oylamaya gerek yok, oy çokluğu ile katılımlarına onay veriyoruz” diyerek toplantıyı kapatması, UBP’de yeni bir kavganın fitilini ateşledi.
Üç vekilin dönüşüne şiddetle karşı çıkan Nazım Çavuşoğlu ve Ünal Üstel gibi etkili isimler, bu adımın Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde partiye zarar vereceğini ve Dr. Derviş Eroğlu’nun zarar göreceğini savundu.

Çavuşoğlu ve Üstel ile birlikte, GYK Üyeleri Recai Ergün, Mustafa Tan ve Gürsel Uzun üç ismin partiye katılımına onay vermeyeceklerini açıkladı. Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ise çekimser kalacağını açıkladı.

İskele eski Milletvekili Hüseyin Yenigün ise “çoğunluğa uyacağını” belirterek tavırsız kalmayı seçti. Hüseyin Özgürgün, üç ismin UBP’ye dönüşünü hararetle savunurken, genel sekreter Sunat Atun, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Ata Tahiroğlu ve Mustafa Arıkan ise lehte veya aleyhte konuşma yapmadı.

Bu sırada, “Çoğunluk var, katılıma oy çokluğu ile onay veriliyor, toplantıyı bitiriyorum” diyen Hüseyin Özgürgün’ün sözleri ise UBP’de yeni bir kaosun habercisi oldu.

Başkanın tavrını “anti demokratik ve usul” dışı bulan altı üyenin tüm çabalarına rağmen, açık ya da kapalı oylama yapılmadığı öğrenildi. Özgürgün’ün tavrı, Çavuşoğlu ver Üstel tarafından da sert bir dille eleştirilse de, karar değişmedi.

Çavuşoğlu ve Üstel “çok karşı” çıktı

Bu aşamada özellikle Kaşif ve Serdaroğlu’nun UBP’ye alınmaması gerektiğini savunan Nazım Çavuşoğlu’nun, “Bunu tabana açıklayamayız. Tabana büyük saygısızlık olur” dediği öğrenildi.
Çavuşoğlu’nun karşı çıkma nedenlerini sıralarken, “Tek başına iktidar olan UBP, bu arkadaşların makam ve mevki hırsı ile önce iktidardan indi, sonra seçimde yarı yarıya güç kaybetti. Taban, bu kararı alırsak bizi de affetmeyecek” ifadelerini kullandı.

Ünal Üstel, Gürsel Uzun, Recai Ergün ve Mustafa Tan’ın da güçlü destek verdiği bu yaklaşıma, başkan Hüseyin Özgürgün katılmadığını açıkladı.

Özgürgün: Bana söz verdiler

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, geçmişte ciddi problem yaratarak UBP’den ayrılan isimlerin kendisine, “UBP içinde hiçbir makama talip olmayacağız” dediklerini açıkladı.

Özgürgün, Çavuşoğlu ve Üstel’i rahatlatmak için, “Gerekirse belge imzalamaya hazırdırlar. Milletvekilliği seçimine kadar, parti içinde bir makama talip olmayacaklar. Ayrıca olası bir UBP’li hükümette bakan yapılmayacaklar” açıklamasını yaptı.

“DP’de de imzalamışlardı”

Özgürgün’ün, “Gerekirse belge imzalarlar” sözleri GYK’da destek bulmazken, adeta dalga konusu oldu.

Gürsel Uzun’un bu noktada, “Nasıl yani, bu üç isim partimize büyük zarar verdiler. Yetmezmiş gibi Serdar Denktaş’ın huzurunda 500 bin TL kefalet senedi imzaladılar. Ama istifa ettiler. Şimdi biz bu imzaya mı inanacağız? Hani temiz siyaset? UBP’deki yeni siyasetin önünü nasıl açacağız” diyerek tepki gösterdi.

Eroğlu’na zarar verecek

GYK toplantısının ardından, Havadis’in sorularını yanıtlayan bir GYK üyesi, “Taban bu kararı benimsemez. UBP yeni bir bölünme ve kavganın eşiğinde. Bu aşamada zarar görecek olan Sayın Eroğlu’dur. Taban, UBP’ye küserse, bunun en büyük zararı Sayın Eroğlu’na olacak” diyerek, yeni bir tartışmaya dikkat çekti.

4 vekil 406 bin TL demek

Yeni mali yıl öncesinde üç milletvekilinin UBP’ye geçmesi, UBP’nin kasasına da yarayacak. UBP, daha önce katılan Zorlu Töre ile birlikte dört vekilden her ay 33 bin 900 TL, yıllık da 406 bin TL’yi kasasına koyacak. Kaşif de bir hafta önce Havadis’e yaptığı açıklamada, “UBP bizi bir an önce almalı. Devlet katkısından yararlanmalı” demiş, bu sözler çok eleştirilmişti.

Özgürgün: Oy çokluğuyla olsa da parti kararıdır

UBP Genel Başkanı Özgürgün kararın ardından basına yaptığı açıklamada, UBP Meclis Grubu’nun geçen perşembe günü 3 milletvekilinin partiye katılmak amacıyla yaptıkları başvuruyu görüştüğünü ve partiye katılımları yönünde tavsiye kararı ürettiğini anımsatarak, bu kararın Genel Yönetim Kurulu’na sunulduğunu belirtti.

Toplantıda, Genel Yönetim Kurulu’nun oy çokluğu ile 3 bağımsız milletvekilinin UBP’ye katılımı yönünde karar ürettiğini ifade eden Özgürgün, genel başkan olarak görevinin tüzüğe uygun biçimde karar alma, birlik ve beraberlik yanında alınan kararlara uyulmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Toplantı sırasında çıkan tartışmaların ve karar sonrası karara karşı çıkanların partiden istifa edecekleri yönünde yaptıkları söylemlerin sorulması üzerine ise Özgürgün, her partide olduğu gibi UBP’de de birtakım tartışmaların yaşandığını ve tüm kararların yaşanan tartışmalardan sonra alındığını söyledi.

Özgürgün, “Parti olmak oy çokluğu ile alınan bir karar olsa da bu kararı tüm partinin kararı olarak kabul etmektir” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.