1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜÇ ASKERİ BÖLGEDE KAZI YAPACAKLAR
ÜÇ ASKERİ BÖLGEDE KAZI YAPACAKLAR

ÜÇ ASKERİ BÖLGEDE KAZI YAPACAKLAR

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Türk ordusundan yeşil ışık beklediği öne sürüldü

A+A-

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Türk ordusunun üç askeri bölgede kazılar yapılması konusunda yapmış oldukları talebe yeşil ışık yakması durumunda derhal kazılara başlamaya hazır olduğu haber verildi.
   Haravgi gazetesi “Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Ordusundan Yeşil Işık Bekliyor... 2013 İçinde Üç Bölgede Kazılar İçin...” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kayıp Şahılar Komitesi’nin görevden alınan Rum üyesi Aristos Aristotelus’un dün düzenlediği basın toplantısındaki açıklamalarına yer verdi.
   Habere göre Aristotelus, Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin, 2013 yılı içerisinde belirli askeri bölgelerde kazılar yapılmasına izin verilmesi için talepte bulunması konusunda varmış olduğu anlaşmadan söz etti.
   Bu talebin, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin resmi talebi olarak Türk makamlarına sunulması konusunda uzlaşmaya varıldığını anlatan Aristotelus, Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükleri Komitesi huzurunda da hali hazırda açıklamada bulunulduğunu belirtti.
   “Diğer tarafın yanıtını bekliyoruz” diyen Aristotelus, bu alanda ilerleme olması umudunu dile getirdi.
   Türk ordusu arşivlerine erişimin önemine de değinen Aristotelus, Komitenin desteklenmesi ve partisel çıkarlardan uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

2 bin 1 kayıptan 950’sinin cesedine ulaşıldı
   2006 yılından bugüne kadar bin 508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 2 bin 1 kayıptan 950’sinin cesedine ulaşıldığını söyleyen Aristotelus, şimdiye kadar 419 kişinin kimlik tespitinin yapıldığını, yılsonuna kadar bu rakamın 470’e ulaşmasının beklendiğini ifade etti.
   Komite’nin örgütlenmesi ve işleyişindeki meselelerin çözülmesi gerektiğine de dikkat çeken Aristotelus, müdahil olan en önemli kamu kurumlarının rol, yetki ve sorumluluklarının netleştirilmesi gerektiğini belirtti.
   Yetkili makamın kim olduğuna dair belirsizliğe son verilmesi gerektiğini ifade eden Aristotelus, Rum Yönetimi Başkanının ötesinde, bu konunun takip sorumluluğunun, insani konu olarak, (Rum) İnsani Konulardan Sorumlu Komiserde olması gerektiği yönündeki değerlendirmesini aktardı.
   1974 mücadelelerinde öldürülen ve kayıplar listesinde yer almayan hayatını kaybetmiş kişiler kategorisine de değinen Aristotelus, yetkili makamların bu konuya dikkatle eğilmeleri ve hatta beklide iki toplum liderleri düzeyinde çözümünün ileri götürülmesi gerektiği düşüncesini belirtti.
   Aristotelus, Komite’ye sunulan belgeye göre 555’i Kıbrıslı Rum, 34’ü Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 589 kişinin söz konusu olduğunu, öte yandan ilk kayıplar listesinde olan ardından bu kategoriye ait olmadıkları düşünülüp çıkartılan 126 Kıbrıslı Rum’un da bulunduğunu belirtti.
   Askeri bölgelerdeki kazılara da değinen Aristotelus, bu bölgelerde kalıntı bulma başarı oranının daha yüksek olduğunu savundu.
   Diğer gazeteler Aristotelus’un basın toplantısını şu başlıklarla verdi:
   Alithia: “Kayıp Şahıslar Komitesi Üç Askeri Bölgede Kazıya Hazır”
   Politis: “Yüzlerce Kalıntı... Askeri Bölgelerde Kazılar Verimli... Üç Nokta İçin Talep”
   Fileleftheros: “Kazılar İçin Atilla’nın İznini Bekliyorlar... Üç Askeri Bölgede... ”
   Simerini: “Kayıp Şahıslar Komitesi Askeri Bölgelerde Kazı Yapmayı Umuyor... Korunsun... Bilgiye İhtiyaç Var”

Kıbrıs

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.