1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÜÇ SINGLES” UZLAŞISI
“ÜÇ SINGLES” UZLAŞISI

“ÜÇ SINGLES” UZLAŞISI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin dün İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüştükleri, görüşme sonrasında

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin dün İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüştükleri, görüşme sonrasında duyurulan ortak açıklamanın ise, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununa ilişkin tezlerine destek içerdiği bildirildi.

Politis gazetesi: “Cameron’la El Ele AB’ye – Üç Singles’a Değinen Ortak Açıklamayı Başardık, Ancak İngiltere’yle” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un dün akşamüzeri gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında ortak açıklama yayınladıklarını, açıklamada Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununun temeline ilişkin tezinin yer aldığını yazdı.

Rum hükümetinin şu ana kadar İngiltere’de gerçekleştirdiği temaslardan, özellikle Anastasiadis-Cameron görüşmesi sonrasında yayınlanan ortak açıklama metni sonrasında, tam bir memnuniyet içerisinde olduğunu belirten gazete, söz konusu ortak açıklamada Kıbrıs Rum tarafının “tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlık” tezinin yer aldığını vurguladı.

Habere göre söz konusu ortak açıklamada taraflar, “Kıbrıs sorununa, Kıbrıs’a ve bölgeye siyasi, ekonomik ve sosyal faydalar sağlayacak bütünlüklü bir çözüm bulunması için etkin taahhütlerini” vurgulayarak, “Kıbrıs sorununa, siyasi eşitlik içeren iki toplumlu iki kesimli bir federasyonda tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığa sahip bir devlet için, BM şemsiyesi altında, BM tüzükleri, Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’a ilişkin kararları ve AB ilkelerine dayanan bir çözüm bulunmasını desteklediklerini” ifade ettiler.

Gazete, bu “üç singles’ın” Anastasiadis-Cameron görüşmesi sonrasında yayınlanan ortak açıklamada yer almasının, Kıbrıs’taki müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin ortak açıklama yapılması çabaların doğrudan etkilemeyeceğini ancak BM Güvenlik Konseyi’ne sunulması beklenen Kıbrıs raporunun İngiltere tarafından hazırlandığı göz önüne alınırsa, söz konusu rapor için iyi bir temel teşkil edeceği değerlendirmesinde bulundu.

Anastasiadis-Cameron görüşmesi sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, Kıbrıs konusunun dışında başka konulara da değinildiğini belirten gazete, ancak bunlardan en önemlisinin, metnin başında yer alan, AB’nin yetkilerini üye devletlere devretmesi konusundaki ifade olduğunu yazdı.

Gazete, Anastasiadis ile Cameron’un “gerekli görülen, ulusal parlamentoların rollerinin daha da güçlendirilmesi gibi yollarla, AB’nin reformunun yollarını da görüştüklerinin” ortak açıklamada yer aldığını belirtirken AB’nin bazı yetkilerini milli parlamentolara devretmesi gerektiğine inanan İngiltere’nin, bu konuda Güney Kıbrıs’ın desteğini alabilmek için karşılık olarak İngiliz Üsleri’ni kalkınmaya açtığı yönündeki bilgilerin gerçeklik kazandığını öne sürdü.

Gazete, Anastasiadis-Cameron ortak açıklamasında ayrıca, ekonomik zorlukların aşılması ve gelecek kuşakların eğitimi için yeni teknolojilerin kullanımı ve eğitim ilişkilerinin değerlendirilmesi konusunda da uzlaşıya vardıklarını belirtti.

Fileleftheros gazetesi haberini: “Kıbrıs, ekonomi, İkili İlişkiler ve AB Konuları – Enerji Konusunda İngiliz İlgisi – Kıbrıs Sorunu: İngilizler Sürpriz Hazırlamadıkları Yönünde Telkinde Bulundu” başlıkları altında verdi.

Gazete, Anastasiadis-Cameron görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamaya haberinde yer verirken, ortak açıklamada “Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde bulunan doğal kaynaklarının araştırılması ve kullanımı için eğitim alanında yakın işbirliğine devam edilmesinde uzlaşıldığı, bunun AB’nin enerji güvenliğini güçlendireceği ve ekonomik fayda sağlayacağı” ifadesinin de yer aldığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis ve heyetinin dün Londra’da gerçekleştirdikleri temaslarda, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) gerçekleştirilen araştırmalara İngiliz şirketlerin müdahil olması yoluyla ilgi duyduğunu gösterdiğini, Kıbrıs sorununda ise, UNFICYP rapor taslağında “sürpriz hazırlamadığı” güvencesini verdiğini belirterek İngiltere’nin Güney Kıbrıs’a yönelik açılımlarda bulunduğunun aşikar olduğunu öne sürdü.

Kıbrıs sorununun daha çok İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’yla gerçekleştirilen temaslarda gündeme geldiğini ve Hague’nun UNFICYP raporunun “teknik nitelikli olacağını” söyleyerek “rahatsızlık verici ifadelerin bulunmayacağı imajını yarattığını” iddia eden gazete, Anastasiadis-Cameron ortak açıklamasında Kıbrıs sorununa ilişkin yer alan ifadelerin, iki ülke hükümetleri arasında sürdürülen çok sayıda görüşmenin sonucu olduğunu yazdı.

Gazete, Kıbrıs sorununun Cameron’la da gündeme geldiğini ancak asıl olarak bu konudan sorumlu Dışişleri Bakanı Hague’yla temaslarda ele alındığını belirtirken enerji konusunda ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in İngiliz meslektaşlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin yanı sıra, İngiliz bakanın şirketlerle de görüşme ayarladığını vurguladı.

Gazete ayrıca,  Anastasiadis-Cameron görüşmesi öncesinde yapılan açıklamalarda Cameron’un, Anastasiadis’i misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken iki ülkenin “çok güçlü ilişkilerinin olduğunu” vurguladığını yazdı.

Anastasiadis ise, Cameron’a teşekkürlerini dile getirerek “konuşulacak konular aracılığıyla mevcut geleneksel ilişkilerinin daha da güçleneceği” değerlendirmesinde bulundu.

Simerini gazetesi: “Cameron’dan Tam Destek – Kıbrıs Sorununa Bütünlüklü Çözüm İçin Ortak Taahhüt” başlıkları altında verdiği haberinde, diğer gazetelerin haberlerine ek olarak, Anastasiadis’in Cameron’la görüşmesinin bitiminde yaptığı açıklamaya yer verdi.

Anastasiadis açıklamasında, Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler ve özlü bir ortak açıklamaya yönelik anlaşma için sarf edilen çabalar ve Kıbrıs sorununun çözümüne yeni bir dinamizm kazandıracak cesur güven yaratıcı önlemlerin benimsenmesinin gerekliliği hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Anastasiadis ayrıca, Güney Kıbrıs’ın uygulamakta olduğu ekonomik program ve AB’nin geleceğine ilişkin endişelerin de görüşmede ele alındığını vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “İngiltere: Güvenlik Konseyi Kararlarına Dayalı Çözüm”.

Alithia: “ ‘3 Singles’ Konusunda Destek Aldı”.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.