1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜÇ ÜLKEDE, ÜÇ ARAŞTIRMA
ÜÇ ÜLKEDE, ÜÇ ARAŞTIRMA

ÜÇ ÜLKEDE, ÜÇ ARAŞTIRMA

MİHAİLİDİS’İN YUNANİSTAN’A İADESİYLE, RUM KESİMİNİN GELECEKTEKİ TALEPLERİ ARASINDA BAĞLANTI…

A+A-

Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau, bir yolsuzluk skandalına adı karışan Rum İçişleri eski Bakanı Dinos Mihailidis’in Yunanistan’a iade edilmesi kararıyla alakalı olarak; Rum kesimindeki bankaların batmasıyla ilgili olası cezalar için, Rum Yönetiminin de Yunanistan’dan benzer bir talepte bulunabileceğini söyledi.

Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Nikolau’nun, Mihailidis’in Yunanistan’a iadesi ile Rum kesiminin gelecekteki talepleri arasında bağlantı kurduğunu yazan Politis gazetesi, Nikolau’nun, Rum kesiminin, bankaların içerisinde bulunduğu durumla bağlantısı bulunan kişilerin iadesini talep ettiği zaman, Yunanistan’ın da benzer bir karşılık vermesini bekleyeceklerini söylediğini iletti.

Nikolau’nun dünkü açıklamalarının, bankacılar aleyhindeki cezai kovuşturmaların ilanı gibi yorumlanabileceğini yazan gazete, Rum Yüksek Mahkemesi’nin, Rum İçişleri eski bakanı Dinos Mihailidis’in Yunanistan’a iadesi için “yeşil ışığı” kesin olarak yaktığını anımsattı.

Gazeteye göre Nikolau, mütekabiliyet ilkesi, aynı zamanda AB direktifleri ve ulusal mevzuatların hayata geçirilmesi çerçevesinde, Rum kesiminin Güney Kıbrıs’ta gerçekleşmiş (ve özellikle de bankaların içerisinde bulunduğu durumla alakalı meselelerdeki) suçlarla ilgili şahısların iadesini talep ettiği zaman, benzer bir karşılık almayı bekleyeceklerini yineledi.

Haberde, Nikolau’nun, kaçakların iadesiyle alakalı olarak, Rum kesiminden Yunanistan’a yönelik bir talepte bulunmasıyla olası bir bağlantı kurmasının ve bankalarla ilgili suçlara vurgu yapmasının hiç de tesadüf olmadığı da belirtildi.

Gazete devamla, Rum Başsavcısı Petros Kliridis’in yazılı direktifleriyle, neredeyse son iki aydır, son yıllarda gerçekleşen ve Rum kesiminin bankacılık haritasını kökünden değiştiren olayların araştırılmasını temel alan cezai araştırmaların gelişme aşamasında bulunduğunu da ekledi.

ÜÇ ÜLKEDE, ÜÇ ARAŞTIRMA

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise, ekonomi ve bankalarla ilgili olarak, Yunanistan, Rusya ve Romanya’da araştırmalar yapılacağı belirtildi.

Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau’nun, olaya karıştıklarıyla ilgili unsurlar tespit edilmesi halinde, Yunan vatandaşlarının Rum kesimine iade edilmesi olasılığını dün açıkta bıraktığını yazan gazete, sorgu memurlarının, Yunanistan’a gidişleriyle ilgili bir plan hazırlamakta olduklarını belirtti.

Uniastrum isimli Rus bankasının satışıyla ilgili olarak Rusya’da da araştırmalar yapılacağını kaydeden gazete, Kıbrıs Bankası’nın Romanya’ya kadar genişlemesiyle alakalı olarak, bu ülkede de araştırmalar yapılacağını ekledi.

KIBRIS BANKASI’NIN YENİ YÖNETİM KURULU ADAYLARI ARASINDA RUSLAR DA VAR

Politis gazetesi manşetten yayımladığı haberinde ise, Kıbrıs Bankası’nın yeni yönetim kurulunda, en az 5 Rus’un yer alacağının görüldüğünü haber verdi.

Yönetim Kurulu adaylarıyla ilgili ilk isimlerin, Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in Rus müşterileri temsil eden avukatlık bürolarıyla dün yaptığı görüşmede masaya konduğunu yazan gazete, avukatlık bürolarının, beş Rus’un Kıbrıs Bankası Yönetim Kurulu’na katılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Kıbrıs Bankası’nın yeni yönetim kurulunun oluşması çerçevesinde adaylıklarının konulması için, beş Rus ve 9 Kıbrıslı Rum’un isimlerinin dün Rum Merkez Bankası’na sunulduğunu yazdı.

BAŞPİSKOPOS’TAN ESKİ HİSSEDARLARA GENEL KURULA KATILMAMA ÇAĞRISI

Gazeteye göre, Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos ise, Kıbrıs bankasının eski hissedarlarını, dava haklarını kaybetmemeleri için, 10 Eylül’de yapılacak Kıbrıs Bankası Genel Kurul toplantısına katılmamaya davet etti.

Kıbrıs Bankası’nın eski ve yeni hissedarlarından oluşan; kurulma aşamasındaki derneğin başında bulunan Hrisostomos, sahip olduğu dava hakkını kaybetmemek için kendisinin de Genel Kurula katılmayacağını söyledi.

Hukuk danışmanlarıyla istişare içerisinde, Kıbrıs Bankası’nda sahip oldukları hisselerin yüzde 99’unu kaybetmeleriyle ilgili olarak, ileriki bir aşamada dava açma yoluna gideceklerini ifade eden Hrisostomos, yüz binden fazla yatırımcının hisselerini kaybetmelerinin haksızlık olduğunu sözlerine ekledi.

MIG RUM KESİMİNDEN 824 MİLYON EURO TALEP EDECEK

Alithia gazetesi ise haberinde, Marfin Investment Group (MIG) ile 20 özel ve tüzel kişinin, Rum kesiminde gerçekleşen bankacılık krizi sırasında batan Laiki Bank’taki yatırımlarının değerini teşkil eden yaklaşık 1 trilyon Euro’yu, Rum Yönetimi’nden tazminat olarak talep edeceklerini haber verdi.

Gazete, MIG ile 20 özel ve tüzel kişinin, bu amaç doğrultusunda, Uluslararası Tahkim Kurulu’na, tahkim için başvuruda bulunacaklarını yazdı. MIG tarafından yapılan açıklamaya dayanarak, MIG’ın Laiki Bankası’ndaki yatırımının değerini teşkil eden 824 milyon Euro’yu, 20 özel ve tüzel kişinin de, bankadaki kendi yatırımlarının değerini teşkil eden 229 milyon Euro’yu talep edeceklerini anlattı.

Haberde, anlaşmazlığın dostane bir şekilde çözümlenmesiyle ilgili 6 aylık sürenin dolduğu ve bu süre içerisinde Rum kesiminin hiçbir faaliyette bulunmadığı ifade edildi.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise, “Özelleştirmeler ve Kemer Sıkma Politikalarına Karşıt Vatandaşlar Hareketi” tarafından, yarın 16.00’da, Rum Meclisi önünde bir protesto etkinliği yapılacağı haber verildi.

Gazeteler ayrıca, AKEL ile Rum Solcu İşçi Sendikası PEO’nun da, halkı, Troyka ile Rum hükümetinin anti-laik önlemlerine karşı, yarın Meclis önünde gerçekleştirilecek protesto etkinliğine toplu bir şekilde katılmaya çağırdıklarını yazdı.

LİMASOL’DA ELMAS İŞLEME, SERGİLEME VE SATIŞ MERKEZİ

Fileleftheros gazetesi başka bir haberinde ise, Limasol’da bir elmas işleme, sergileme ve satış merkezi kurulduğunu yazdı.

Gazete, İsrailli şirketler tarafından kurulan Merkez’in isminin, Israel Cyprus Diamond Center olduğunu ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.