1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. UÇAKLARDA NEDEN KÜL TABLASI VAR?
UÇAKLARDA NEDEN KÜL TABLASI VAR?

UÇAKLARDA NEDEN KÜL TABLASI VAR?

Uçaklarda sigara içmek yasak olmasına rağmen, tuvaletlerde neden kül tablası var?

A+A-

Sigara içmek havacılık kuralları gereğince dünyadaki tüm uçuşlarda yasak. Ancak hepimizin merak ettiği bir konu var. Madem sigara içmek yasak, uçaklarda neden küllük var?

Bu dünyanın en büyük çelişkisi değil… Bir hata da değil… Aslında her şeyin mantıklı bir açıklaması var.

Amerikan Federal Havacılık Dairesi tarafından konulan kurala göre uçağın herhangi bir bölümünde sigara içmek yasak olmasına rağmen tuvaletlerde küllük bulundurulması da zorunlu. Zira kuralları çiğnemek isteyen yolcular olabilir.

Uçakta kuralları çiğneyerek sigara içen birinin sigarasını söndürebileceği uygun bir yer olması için böyle bir uygulamaya gidiliyor. Bu durum o kadar önemli ki uçakta bozulan ya da bir sebepten kullanım dışı olan bir küllüğün 10 gün içinde tamir edilmesi zorunluluğu bulunuyor.

KAZANIN DA ETKİSİ VAR

Küllük bulundurulmasına başka bir neden ise 1973 yılında yaşanan uçak kazası… Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinden Fransa’nın başkenti Paris’e giden uçakta bir yolcunun içtiği sigarayı söndürmeden tuvaletteki çöpe atması sonucu uçakta yangın çıktı. Yangın nedeniyle tüm kabin dumanla doldu. Bunun üzerine acil iniş yapmak isteyen pilot başarılı olamadı ve uçak Paris’in 15 km güneyindeki bir tarlaya düştü. Uçakta içilen bir sigara 123 kişinin hayatına mâl oldu.

YASAK NE ZAMAN BAŞLADI

Bugün bize ne kadar tuhaf gelse de yakın bir zamana kadar uçaklarda sigara içilebiliyordu. Hatta kabin ekibi tarafından sigara satışı yapılıyordu. 1971’de United Havayolları’nın başlattığı ‘sigara içilmeyen koltuk’ seçeneğiyle birlikte ilk yasak gelmiş oldu. Bunun ardından yayılmaya başlayan yasak 90’lı yılların sonuna gelindiğinde tüm uçuşlarda uygulanır oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.