1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “UÇAR GÜVENLİK İMKÂNI”
“UÇAR GÜVENLİK İMKÂNI”

“UÇAR GÜVENLİK İMKÂNI”

“İSRAİL İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ ENERJİ VE SU İLE SINIRLI DEĞİL”

A+A-

İSRAİL’DEN DELEK’İN TÜRK ŞİRKETİYLE TEMASLARI HAKKINDA CEVAP İSTEDİLER...

PLATFORMLARA “UÇAR GÜVENLİK İMKÂNI”

İsrail’in Güney Kıbrıs’la bütün alanlarda stratejik işbirliği istediği, Rum Yönetimi’nin de buna katıldığı, her iki tarafın da aralarındaki ilişkinin artık dostluktan çıkıp enerji ve su ile sınırlı olmayıp bütün alanlara yayılan stratejik ortaklığa ilerlediği görüşünde birleştiği haber verildi.

Fileleftheros haberi “Bütün Alanlarda Stratejik İşbirliği... İsrail’den Kıbrıs’a İki Ülke Arasındaki İlişkilerle İlgili Net Mesajlar... Kıbrıs, Delek’in Türk Şirketiyle Temasları Konusunda Basına Yansıyanlar Hakkında Cevap İstedi ve Aldı” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete iki taraf arasındaki ilişkilerin enerji ve su ile sınırlı kalmayıp bütün alanlara yayılan bir stratejik işbirliği aşamasına girdiği mesajını Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüşmesi sırasında İsrail Enerji Bakanı Silvan Şalom’un verdiğine işaret ederek özetle şunları yazdı:

“Şalom’un Kasulidis’e ‘Artık dostluk ilişkimiz yok. Bugün enerji ve suyun ötesinde seyreden bir stratejik işbirliğimiz var’ dedi.  Bu, iki ülke arasındaki, Yunanistan’ın da katılımıyla daha büyük önem kazanan ilişkilerin gelecekte alacağı seyri gösteren net bir mesajdır. İsrail tarafının, doğal gazın (yani Kıbrıs’ı doğrudan ilgilendiren İsrail ihracatının bir parçası) Avrupa’ya komşu üzerinden ihraç edilmesiyle ilgili İsrail tarafından ortaya konulan görüş bir o kadar önemli ve Lefkoşa açısından yatıştırıcıdır.

İSRAİL’DEN DELEK’İN TÜRK ŞİRKETİYLE TEMASLARI HAKKINDA CEVAP İSTEDİLER...

Kıbrıs tarafı İsrail’in Delek şirketinin Türk şirketiyle Avrupa’ya muhtemel doğal gaz nakli konusunda yaptığı temaslarla ilgili basına yansıyan bilgiler hakkında cevap istedi ve aldı.  İsrail hükümeti yetkililerinin cevabı da oldukça kesindi. İsrail tarafı önemli olanın şirketlerin neyi incelediklerinin değil hükümetler ve devletler arasında yapılanlar olduğunu söyledi. İsrail’in Kıbrıs’la doğrudan alakalı tezi, kendi enerji kaynaklarından yapılacak doğal gaz ihracatının, devletler arası anlaşmalar temelinde yapılacağı şeklindedir.  Ancak Lefkoşa, siyasi teyitlerin ötesinde, karaya ilişkin hareketler de istediği mesajını verdi. Başkan Anastasiadis’in Çarşamba günü İsrail hükümetine verdiği, Kıbrıs’ta inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminali konusunda da karar alınması mesajı da bu yöndeydi.

Sonuç olarak İsrail’in Lefkoşa’ya verdiği mesajların özü, İsrail’in içeriği olmayan tipik ittifaklar yapmadığıdır. Lefkoşa’daki diplomatik çevreler Yunanistan’ın da rol ve söz sahibi olacağı içerikli bir ittifak yaratmanın, Kıbrıs’ın başarısı olduğunu söylüyor.

İsrail ve Yunanistan Doğu Akdeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgili müşterek tatbikatlar icra ederek askeri düzeyde oldukça ilerledi. Doğu Akdeniz, bölgedeki enerji kaynaklarının ve doğal gazın Batı’ya nakledilmesinin korunması ve güvence altına alınabilmesi için müdahil devletler arasında ittifaklara gerek olacak kadar geniş bir bölgedir. Kıbrıs bu tür tatbikatlara katılabilmek için hava deniz kuvvetlerine sahip olmamasına karşın gerek kolaylıklar sağlayarak gerek arama ve kurtarma ile ilgilenen birimlere katılarak rol oynayabilir. Bu çerçevede Kıbrıs Ada içindeki ve dışındaki enerji tesislerinin güvenliğini sağlamayla alakalı teknik yardım alarak karlı da çıkabilir.

Şunu hemen vurgulayalım, İsrail dikkatini yalnız enerji konularına odaklamıyor, bölgedeki başka devletlerin davranışları istikametine de bakıyor. Süveyş Kanalı’ndan geçen, özellikle de Doğu Akdeniz’e seyreden gemiler İsrail’i her zaman ilgilendirdi, yine Türkiye’nin sadece Kıbrıs’la alakalı davranışlarına da özellikle dikkat gösteriyor.”

PLATFORMLARA “UÇAR GÜVENLİK İMKÂNI”

Gazete haberinin “Platformlara Uçar Güvenlik İmkânı” başlığıyla ayırdığı bölümünde Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki işbirliği bulmacasının parçalarından birinin de hava sahası,  mevcut ve gelecekte kurulacak doğal gaz çıkartma platformlarının gerek savaş uçakları gerekse sivil uçaklarla havadan kapsanması ile alakalı olduğunu yazdı.

Bu platformların olası terör saldırılarından korunmasının da askeri mesele olduğunu öte yandan platformlara uçan sivil uçakların korunmasının da şart olduğunu kaydeden gazete “Şunu belirtmek gerekir ki uçuş kontrol alanları ve münhasır ekonomik bölgeler belirlenmiş sınırlar içerisinde bulunmuyor. Bu nedenle iki ülkenin bu bölgede uçan bütün uçar imkânların güvenliği için sıkı bir işbirliği yapması gerek” diye ekledi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.