1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÜÇLÜ KARARNAME DARALTILMALI”
“ÜÇLÜ KARARNAME DARALTILMALI”

“ÜÇLÜ KARARNAME DARALTILMALI”

“ÜÇLÜ KARARNAME DARALTILMALI”

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gerçekleştirdiği basın toplantısında üçlü kararnamelerin ülkenin kanayan yarası haline geldiğini söyleyerek, “imzalasan vay, imzalamasan vay” sözleri üzerine gözler yeniden üçlü kararnamelere çevrildi.

“Üçlü kararname daraltılmalı”

Albayrak: “Üçlü kararname ile üst düzey yöneticileri ya görevden alıyoruz ya da göreve getiriyoruz. Sistemin sürekli olarak böyle değişmesi artık gelenek haline geldi”

Soyer: “Üçlü Kararname kaldırılması gerekli bir konudur. Üçlü kararnamelerin daraltılması gerekiyor”

Töre: “Üçlü Kararname’de çok ciddi yanlışlıklar var. Ancak yeni müşavirler yaratmamak şartıyla Kamu Reformu Yasası geçene kadar Üçlü Kararname ile görevden alma ve göreve getirme uygulaması devam edecektir”

Özge KİZİR

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gerçekleştirdiği basın toplantısında üçlü kararnamelerin ülkenin kanayan yarası haline geldiğini söyleyerek, “imzalasan vay, imzalamasan vay” sözleri üzerine gözler yeniden üçlü kararnamelere çevrildi. Değerlendirmede bulunan siyasetçiler, üçlü kararnamelerin kaldırılması gerektiğini belirtirken, ülkede üçlü kararnameyle ilgili çok ciddi yanlışlıkların yaşandığını vurguladılar.

Albayrak: “Benim gönlümden geçen, 3’lü kararnameli bir sistemin yaşamımızdan çıkmasıdır” 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mağusa Milletvekili Arif Albayrak, gönlünden geçenin üçlü kararnameli bir sistemin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Benim gönlümden geçen üçlü kararnameli bir sistemin yaşamımızdan çıkmasıdır. Üçlü kararname ile üst düzey yöneticileri ya görevden alıyoruz ya da göreve getiriyoruz. Sistemin sürekli olarak böyle değişmesi artık gelenek haline geldi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaşadığı sorunu dile getirmekte haklıdır. Fakat değiştirmeme noktasında gayret koyamıyor. Bu duruma da zaman gerekir” şeklinde konuştu.

“Ekonomik koşullar CTP-UBP koalisyonunu getirdi”

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) solun en büyük, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) sağın en büyük partisi olduğunu vurgulayan Albayrak, “CTP solun en büyük, UBP ise sağın en büyük partisidir. Ekonomik koşullar bu şartları getirdi. Hükümeti şu anda iki zıt parti yönetiyor ve şu ana kadar olumsuz bir durum oluşmadı. Önceden iki zıt partinin hükümet kurmasına ‘olumsuz’ diye bakardık, fakat günümüz koşulları bunu getirdi ve bu durumu yaşıyoruz. Siyasiler olarak şunu anlamamız gerekir ki, her şeyi siyaset gözüyle okumamalı ve bakmamalıyız. Bu durumdan vazgeçmemiz gerekir. Sistem al gülüm ver gülüm sistemi olarak gidiyor” ifadesini kullandı.
“Üçlü kararname kamu çalışanlarıyla da alakalıdır”

Oluşan sorunlara toplumsal fayda gözünde bakılması gerektiğine dikkat çeken Albayrak şöyle konuştu: 

“Üçlü kararname kamu çalışanlarıyla da alakalıdır. Kim isterse müdür olsun. CTP’li ya da UBP’li de olabilir. Size verilen görev her neyse almanız ve en doğru bir şekilde yapmanız gerekiyor. ‘Yapmam/ yaptırmam’ gibi bir durum olamaz. Toplumsal fayda gözü ile bakmalıyız. Hep pencereye baktığımızda camdaki kiri gördük. Aslında camdaki kiri değil, pencereden dışarı baktığımızda güzellikleri görebilmeliyiz.” 

Soyer: “Daire müdürlerinin kapsam dışı olarak kapatılması gerektiğini düşünüyorum”

Üçlü kararnamenin kaldırılmasının gerekli bir konu olduğunu vurgulayan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Üçlü kararname kaldırılması gerekli bir konudur. Üçlü kararnamelerin daraltılması gerekiyor. Daire müdürlerinin kapsam dışı kalması gerektiğini düşünüyorum. Bu durum kamu reformu çerçevesinde düzenlenmeli ve denetlenmelidir” şeklinde konuştu. 

Töre: “Üçlü kararname ile bu ülkede çok ciddi yanlışlıklar vardır”

Üçlü kararnamenin ülkede yanlış uygulandığını ifade eden UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Üçlü kararname ile bu ülkede çok ciddi yanlışlıklar yapılmaktadır. Fakat birçok müşavir de tekrar görev almak için sırada beklemektedir. Yeni müşavirler yaratmamak şartıyla, Kamu Reformu Yasası geçene kadar üçlü kararname ile görevden alma ve göreve getirme uygulaması devam edecektir. Fakat Kamu Reformu Yasası’nın da erken bir zamanda çıkma ihtimali görülmemektedir. Birçok sıkıntılar mevcuttur. Gerek Kamu Hizmeti Komisyonu’nun gerekse sendikaların bir takım görüşleri ve düşünceleri vardır. Dolasıyla barem ilerlemeleri ve performans değerlendirilmelerinde bir takım sıkıntılar görülmektedir” ifadesini kullandı.

“Yeniden istişare yapmak gerekir”

Cumhurbaşkanın vermiş olduğu kararlara saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Töre, “Kamu Reformu Yasası genel anlamıyla okunarak tamamlanmamıştır. Bir takım değişiklikler de yapılmıştır, ama Savcılık, Kamu Hizmeti Komisyonu, sendika görüşleri ve değerlendirmeleri için yeniden istişare yapmak gerekir. Akıncı’nın çok uzun süre bekletmesi ve imzalamaması da doğru değildir. Cumhurbaşkanı itirazını söyler, ama hükümet diretirse imzaladığı zaman da saygı göstermek gerekir” dedi.

“CTP her tarafta kendi müdürlerini atamış ve devletin bütün dairelerine yerleştirmiştir”

Sistemin sürekli eleştirildiğini fakat sistemin de hala devam ettiğini vurgulayan Töre, “Sistemi ne kadar eleştirirsek eleştirelim, şu anki sistem ortadan kalkmış değildir. Müşavir yaratma konusunda CTP her tarafta kendi müdürlerini atamış ve devletin bütün dairelerine yerleştirmiştir. Devlette adeta CTP yapılanması vardır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Devletin varlığına ve bağımsızlığına inanmayan bir parti, ciddi örgütlenmelere gitmektedir. Halkın ve yurdun bölünmez bütünlüğüne inanmayan bir parti, devlet kadrolarını ciddi şekilde hem şişirmekte, hem de müdürlüklerde CTP ideolojisine mensup insanları göreve getirmektedir” şeklinde konuştu.

HaberalKıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.