1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜCRETLER ARASINDA UÇURUM
ÜCRETLER ARASINDA UÇURUM

ÜCRETLER ARASINDA UÇURUM

Özel kargo ücretleri ile Posta Dairesi hizmeti arasındaki ücretler arasında uçurum

A+A-

Özel kargo ücretleri ve Posta Dairesi hizmeti arasındaki ücretler arasında adeta uçurum bulunuyor. Türkiye’ye gönderilen sigortalı bir mektup, posta ile 1 TL 60 kuruşa gönderilirken, özel kargo şirketleri ile bu rakam 20 ile 30 TL arasında değişen fiyata gidiyor

Posta ile Avrupa ülkelerine teslim edilen 5 kiloluk koli ücreti 350 TL’ye gönderilirken bu paket posta ile 96,30 TL’ye adrese teslim ediliyor

Halkınsesi - Fehime ALASYA

Kargo ile paket ve mektup gönderme ücretleri arasında uçurum bulunuyor.

Özel kargo şirketlerinin, Posta Dairesi’ne göre daha yüksek fiyattan hizmet vermesi, vatandaşı öfkelendiriyor.

Posta Dairesi’ni “yavaş” buldukları için özel kargo şirketlerini tercih etmek durumunda kalan vatandaşlar, yüksek fiyatlarla ilgili olarak “vatandaş soyuluyor” yorumunu yapıyor.

HALKIN SESİ’nin yaptığı araştırmaya göre, Posta Dairesi ile özel kargo şirketlerinin hizmet fiyatları arasında büyük bir uçurum bulunuyor. Örneğin bir mektup Türkiye’ye posta ile sigortalı olarak 1 lira 60 kuruşa gönderilirken, aynı mektubu özel kargo ile 3 ile 20 ile TL arasında değişen fiyata gönderiliyor.

Gönderilen paketin ağırlığı ve gideceği yer uzadıkça fiyatlar da artıyor. Rakamlar postada makul düzeyde kalırken, özel kargoda astronomik fiyatları buluyor. Vatandaşlar, gönderilerin yüksek fiyatı nedeniyle, “gönderme, kendin getir” demekten kendini alamıyor.

Bazı özel kargolarda dövize endekslenen fiyatlar, vatandaşı böyle düşünmekte haklı gösteriyor.

Fiyatları uygun bulunan, ancak eleman ve araç-gereç eksiliği yaşayan Posta Dairesi, posta gönderilerini erken zamanda teslim edemediği gerekçesiyle, yurt içi gönderilerde fazla tercih edilmiyor.

FİYATLAR DUDAK UÇUKLATIYOR

Paketlerin ağırlık ve ebatlarına göre fiyatlandırılan posta ve kargolar, yurt dışına paket göndermek isteyenlerin imdadına yetişirken, ücretleri ise dudak uçuklatıyor. Özel kargo ücretleri ve Posta Dairesi hizmeti arasındaki ücretler arasında adeta uçurum bulunuyor. Bu durumu “resmen soygun” olarak nitelendiren vatandaş,  yüklü paket servislerinde Devlet Posta Dairesi’ni tercih ediyor.

Eleman eksikliği ve uçak şirketleri konusundaki sıkıntılarla boğuşan Posta Dairesi yıllardır kargo ücretlere zam yapmazken, bazı özel kargo şirketleri ücretlendirmelerini döviz endeksli artırıyor.

DEVLETTE 1.60 KURUŞ, ÖZEL DE 20-30 TL

Türkiye’ye gönderilen sigortalı bir mektup, posta ile 1 TL 60 kuruşa gönderilirken, özel kargo şirketleri ile bu rakam 20 ile 30 TL arasında değişen fiyata gidiyor.

Mektuplar, posta dairesinde normal seyrinde bir haftada, hızlı posta ile 2 günde teslim edilirken, kargolarda bu süre iki veya üç işgünü arasında değişiyor.

Posta ile yurtiçi ve Türkiye’ye gönderilen, 500 gramı geçmeyen ağırlıktaki mektuplar sigortalı veya sigortasız olarak iki şekilde gönderiliyor. Sigortasız  mektuplar 60 kuruşa gönderiliyor. Sigortalanıp gönderilen mektuplar için ise fazladan 1Türk Lirası ödeniyor ve 1 TL 60 kuruşa yurtiçi veya Türkiye’ye sigortalı olarak gönderiliyor.

Vatandaş, posta ile maliyeti 2 TL’ye ulaşmayan mektubu özel kargo ile göndermeyi tercih ederse en uygun 20 TL karşılığı gönderebiliyor. 500 gram ağırlığı aşan her mektup için Posta Dairesi kilo başına 2 TL talep ediliyor, kargo şirketlerinde bu rakam 20 TL’yi aşıyor.

Ayrıca, Posta Dairesi ve kargo şirketlerinde sigortalı olan mektuplar, adrese teslim edilene kadar, internet üzerinden takip etmek de mümkün.

POSTA İLE 39 TL, KARGO İLE 130 TL!

Posta Dairesi’nden, uçak ile 1 metre 50 cm uzunluğundaki paketler gönderilirken, gemi ile olan paketlerde ise uzunluğu 1,5 metre, çevre toplamı ise 5 metre uzunluğundaki paketleri gönderme sınırı bulunuyor. Kolilerin ağırlığına ise 27 kilo sınır var.

Özel kargo şirketlerinde ise bu ücretlendirmeler, en, boy, yükseklik ve ağırlık doğrultusunda yapılıyor ve fiyatlar dövize endeksli belirleniyor.

Posta ile gönderilen ürünlerin adrese teslimi bir haftayı bulurken, kargo şirketi ile gönderilenler iki veya üç iş günü içerisinde adrese teslim ediliyor.

Paket, mektup veya kolilerin teslim edileceği ülke ve şehre göre de değişebilen özel kargo ücretlendirmelerinde çok fazla fiyat farkı olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Posta ile Almanya’ya gönderilen bir kiloluk koli, 39 TL’ye adrese 10 günde teslim edilirken, kargo ile 130 TL’ye, 5 veya 7 iş günü içerisinde teslim ediliyor. Posta ile Avrupa ülkelerine teslim edilen 5 kiloluk koli ücreti 350 TL’ye gönderilirken bu paket posta ile 96,30 TL’ye adrese teslim ediliyor.

POSTA İLE 1.75 TL, ÖZEL ULAŞIM İLE EN AZ 4 TL!

Yıllardır ücretlerine zam uygulamadığı bilgisini verilen Posta Dairesi’nin yurt içi servis ücretleri, birçok özel işletmeden daha uygun olsa da teslim süresinin uzun olmasından dolayı vatandaş tarafından çok fazla tercih edilmediği gözleniyor.

KKTC’de şehirlerarası gönderilen paketler de yine ağırlığına göre ücretlendiriliyor. Özel bir işletme ile Lefkoşa’dan Mağusa’ya gönderilecek olan paket için en az 4 TL ücret ödemek gerekiyor. 1 kilo olan bir paket Posta Dairesi tarafından 1 TL 75 kuruşa gönderiliyor.

 Özellikle yurt içi servislerinde Posta Dairesi’nin tercih edilmemesinin en büyük nedeni ise yine gönderinin zaman aşımına uğraması ve geç teslim edilmesi. Posta yetkilileri ise, bir saatte ulaşabilecek bir paketin 2 veya 3 günde teslim edilmesini şöyle açıklıyor:

“Bizim servislerimizin belirli saatleri var, her gün öğlen gönderiyoruz fakat özel işletmeler her saat başı gidiyor. Biz gönderdiğimiz paketi dönüp evlere servis ediyoruz. Adrese kadar paket teslim ediliyor, örneğin Mağusa’ya gider, Mağusa’dan da adresteki kapıya teslim edilir. O yüzden en az iki günü alıyor.”

Posta dairesinde gönderilen sigortalı mektup fiyatlandırmaları: (500 gramı geçmeyecek ağırlıkta)

Yurtiçi ve Türkiye: 1,60 TL

Avrupa Ülkeleri: 1,80 TL

Afrika Ülkeler: 1,90 TL

Avustralya ve Yeni Zelanda 1,95 TL

Posta dairesi ile 2 kiloyu geçmeyecek şekilde yurt dışına gönderilen sigortalı paket ücretlendirmeleri:

Avrupa Ülkeleri: 24 TL

Afrika Ülkeleri: 34 TL

Yeni Zelanda ve Avustralya: 44 TL  

Posta Dairesi ile yurt dışına gönderilen sigortalı koli ücretlendirmeleri:

Avrupa Ülkeleri: 1 Kg.= 39 TL, 5 Kg.=80,60 TL, 10 Kg.132,60 TL, 20 K g.= 236,60 TL

Afrika Ülkeleri: 1 Kg.= 36,70 TL, 5 Kg.=96,30 TL, 10 Kg. 170,80 TL, 20 Kg.= 319,80 TL

Özel Kargo ile yurt dışına gönderilen sigortalı koli ücretlendirmeleri:

Avrupa Ülkeleri: 1 Kg.= 130 TL ve üzeri, 5 Kg.= 350 TL ve üzeri, 10 Kg. 400 TL ve üzeri, 20 Kg.= 600 TL ve üzeri…

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.