1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ÜCRETSİZ KONUŞMA KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR”
“ÜCRETSİZ KONUŞMA KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR”

“ÜCRETSİZ KONUŞMA KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, serverleri (sunucuları) Türkiye üzerinden olan internet kullanıcılarının, Türkiye’de uygulamaya girecek internet düzenlemesinin etkilenebileceğini açıkladı.

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, serverleri (sunucuları) Türkiye üzerinden olan internet kullanıcılarının, Türkiye’de uygulamaya girecek internet düzenlemesinin etkilenebileceğini açıkladı.

“Hedefimiz etkilenmemesidir” diyen Kaşif, bunun önüne geçmek için Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun girişim başlattığını bildirdi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Ahmet Kaşif, BRT’de katıldığı Sabah Rotası programında Bakanlığın çalışmalarını anlattı.

Bakan Kaşif, trafik kazalarının önüne geçilmesi için mühendislik ve eğitim yönündeki eksiklikleri gidermenin görevleri olduğunu belirtti. Ehliyet verilmesi, araçların muayenesi gibi trafikle ilgili önemli konular için çalışma yapıldığını açıklayan Kaşif, trafikte dünya standartlarını yakalamanın önemine dikkat çekti. Kaşif “Dünyada uygulanmakta olan kurallara herkes uymalıdır” dedi.

“LEFKOŞA-GÜZELYURT YOLU İHALESİ İÇİN ÇALIŞMALAR TAMAMLANIYOR”

Karayollarında orta bariyerlerin ve yer zeminleri düzenlemelerinin yapıldığını söyleyen Kaşif, duble yolların orta refüjleriyle ilgili çalışma başlatıldığını açıkladı.

Kaşif, Lefkoşa-Güzelyurt ve Lefkoşa-Girne yolları için maliyet çalışmasının bittiğini, projelendirme ve ihale dosyalarının hazırlandığını belirterek, “Aciliyeti olan Lefkoşa-Güzelyurt yolu orta refüj yapımı için çalışmalarımız tamamlanma aşamasındadır. İhale yakın zamanda açılacak” dedi.

Trafikle ilgili bütün yetkilerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda toplanmasının büyük faydalar sağladığını belirten Bakan Ahmet Kaşif, Trafik Komisyonu’nun 28 Şubat Cuma günü ikinci toplantısını yapacağını açıkladı.

“KORSAN ORTADAN KALKACAK”

Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Meclis’e sevk edilen Bilişim Suçları Yasa Tasarısı hakkında da bilgi veren Bakan Kaşif, yasayla birlikte korsanın ortadan kalkacağını, kitap, CD gibi ürünlerin izinsiz çoğaltılıp satılmasına karşın cezai yaptırımların getirileceğini ifade etti.

“SERVERLERİ TÜRKİYE ÜZERİNDE OLAN KULLANICILAR, TÜRKİYE’DEKİ İNTERNET DÜZENLEMESİNDEN ETKİLENEBİLİR”

Türkiye’de uygulamaya geçecek olan internet uygulamasının KKTC’yi etkileyip etkilemeyeceğine dair soruyu da yanıtlayan Bakan Kaşif  “Bizim ülkemizde eğer internet hizmetini alan insanlarımız bunu kendi ülkemiz serverlarından sağlıyorsa herhangi bir sorunları yok. Eğer anavatan Türkiye çıkışlı bir serverdan sağlıyorlarsa ve suç unsuru bir hareket içerisinde oluyorlarsa elbette ki onlar etkilenmiş olacaklardır” dedi.

Bakan Kaşif, Türkiye çıkışlı serverlardan internet alan kişilerin mağdur olmaması için Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun girişim başlattığını da açıkladı.

“ÜCRETSİZ KONUŞMA KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR”

Sabit telefon hatları için başlatılan akşam 19.00 ile sabah 07.00 arası ücretsiz konuşma kampanyasına yoğun ilgi olduğunu söyleyen Kaşif, sabit hatlara ilginin yeniden arttığını, bunun da gelirlere yansıdığını söyledi.

GSM faturalarında indirime gidilmesini içeren çalışma hakkında da bilgi veren Kaşif, bu konuda iki GSM operatörünün duruşlarının farklı olduğunu belirtti.

Sonlandırma ücretleriyle ilgili kararın en kısa sürede verilmesinin planlandığını belirten Kaşif “Elektronik Haberleşme Yasası’nın değiştirilen maddeleri doğrultusunda çalışma başlatıldı. Esas net rakam pazar analizleri sonucu ortaya çıkacak. Pazar analizleri halkın bilgisine sunulacak. Sonlandırma ücretleri de bu çerçevede düzenlenecek” diye konuştu.

Kaşif, Telekomünikasyon Dairesi’nin rekabet edebilir noktaya gelmesi için planlanan alt yapı projesi için on gün içerisinde ihaleye çıkılacağını da duyurdu.

Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesi konusuna değinen Kaşif, iki GSM operatörünün KKTC’de hizmet vermeye başlamasıyla haberleşmede özelleştirme yaşandığını söyledi.

Kaşif, Telekomünikasyon Dairesi ile birlikte üç operatörün KKTC halkına hizmet vermekte olduğunu belirterek, Daire’de ileriye dönük, iyileştirici adımlar atıldığını bildirdi.

KKTC’de faaliyet gösteren GSM operatörlerinin çoğalmasının gerekip gerekmediği yönündeki soruyu da yanıtlayan Bakan Kaşif bu konuda müracaat olursa teknik ekiple günün koşullarında değerlendirme yapılacağını söyledi. Kaşif “KKTC’ye yapılması planlanan yatırımın önüne set çekmek doğru değil” dedi.

“YÜKLENİCİ FİRMAYA TERMİNALİ BAŞLATMA İMKANI YARATILMADI”

Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesinin ardından yapılan çalışmaları değerlendiren Kaşif, şunları söyledi:

“Sözleşme yapıldıktan sonra bu ihaleyi alan yüklenici firmaya terminali başlatma imkanı yaratılmamıştır. Biz de hâlâ yaratamadık. İki yeni terminal binası yapılması düşünülen alanda askeri birliğin kalkıp başka yere geçmesi, yeni kışlanın yapılması gereklidir. Bu konuda görüşmeler yaptık. Bugün veya yarın Başbakan ile bunları paylaşacağız.”

Kaşif, konuyla ilgili Başsavcı ile bir görüşme yapacağını belirtirken, sorunun çözülmesiyle yüklenici firmanın terminal yapımına başlayacağını açıkladı.

“MÜZAKERE SÜRECİNDE DIŞ FAKTÖRLER ETKİN”

Yeniden hareketlenen müzakere sürecini de değerlendiren Kaşif, dış faktörlerin etkin olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk halkı olarak kalıcı anlaşma ve barışın olmasından yana olduklarını kaydeden Kaşif, süreci desteklediklerini belirtti.

Müzakere masasında niyetin önemli olduğunu söyleyen Kaşif, “Güney Kıbrıs inşallah bu kez masadan kaçmaz. Kaçarsa da KKTC’nin hakkı dış güçler tarafından verilmeli” dedi.

“KRİZE OYNAMAK ÜLKEYE FAYDALI DEĞİL”

Zaman zaman basında koalisyonda sıkıntılar yaşandığına dair haberlerin yer alması konusunu değerlendiren Bakan Kaşif, bir koalisyonun oluşması sırasında sorunların en başta yaşandığını, varılan uzlaşıyla iki siyasi partinin asgari müştereklerde buluştuğunu belirterek “Bugünlerde hükümet krizine oynamak ülke için faydalı değildir” dedi.

Ahmet Kaşif, yerel yönetim seçimleri için çalışmaların başladığını da söyleyerek, bölgelerde aday belirleme yönünde hareketlilik yaşanmaya başladığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasına göre, Demokrat Parti Ulusal Güçler ile Ulusal Birlik Partisi’nin ortak aday çıkarıp çıkartmayacağı sorusunu da yanıtlayan Kaşif, bölgelerde güçlü olan isimler üzerinde uzlaşı sağlanabileceğinin sinyalini verirken bu konuda zamanın belirleyici olacağını söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.