1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UÇUŞLAR DURABİLİR! 22 NİSAN'A KADAR SÜRE...
UÇUŞLAR DURABİLİR! 22 NİSAN'A KADAR SÜRE...

UÇUŞLAR DURABİLİR! 22 NİSAN'A KADAR SÜRE...

Onur Air, Pegasus ve Atlasjet, Ercan’daki ücretler konusunda hükümete yeniden önlem çağrısında bulundu, aksi halde uçuşların duracağını bildirdi.

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Ercan’daki ücretlere artış getirilmediğini iddia ederken, özel havayolu şirketleri, yılda 5 milyonu aşan miktarlarda ek ücret ödemelerinin söz konusu olduğunu belirterek, ‘uçuşları durdurma’ kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD), geçtiğimiz haftalarda KKTC hükümetine Ercan’daki fiyat politikasını yeniden belirlenmesi yönünde yaptığı çağrıya halen cevap alınamadığını belirtti ve Ercan-Türkiye arasındaki uçuşların bir gün veya bir hafta süreyle durdurulacağının sinyalini verdi.

Ülkemize uçuş yapan Onur Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve Atlasjet Hava Yolları yetkilileri, TÖSHİD Yönetim Kurulu’nun 22 Nisan’da toplanarak büyük bir ihtimalle seferleri askıya alma kararını onaylayacağını açıkladı.

KIBRIS’a konuşan Onur Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve Atlasjet Hava Yolları yetkilileri, TÖSHİD’in nisan ayı içerisinde belirleyeceği tarihlere göre bir gün veya daha fazla süreyle seferleri durduracaklarını belirtti.

Ziya: Uçuşlar duracak

Pegasus Hava Yolları KKTC Genel Müdürü Zeki Ziya, geçtiğimiz haftalarda TÖSHİD’in adamıza gelerek bir açıklama yaptığını ve yönetim kurulunun uçuşların askıya alınacağı kararını basına ve yetkililere ilettiklerini hatırlattı.

TÖSHİD Yönetim Kurulu’nun çok yakın bir sürede uçuşların bir gün veya bir hafta askıya alınma kararını onaylayacağını kaydeden Ziya, TÖSHİD’in ülkede yasa geçmeden 18 Ocak’ta konuyla ilgili üç bakanlığa yazı verdiğini ancak yasanın geçip cumhurbaşkanından onaylandıktan sonra bir ay 10 gün sonra şirketlere cevap verildiğini, cevapta ise “Ücretleri çağdaş normlara getirdik” lafı kullanıldığını belirtti.

Ziya, Ercan Havalimanı ücretlerini Türkiye’den emsal aldıklarını ancak uygulamalarını almadıklarını ve kendi kendileri ile ters düştüklerini söyledi.

Türkiye’de 1998 yılından beridir artış yapılan ücretlerin hiç birinin Kıbrıs çıkışlı ve Kıbrıs varışlı uçaklara uygulanmadığına dikkat çeken Ziya, bunun nedeninin ise Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye yaptığı bir ayrıcalık olduğunu belirterek, konma-konaklama ve buna bağlı hizmetlerden herhangi bir ücret alınmadığını kaydetti.

Türkiye bu uygulamayı KKTC için yaparken Ercan’ı özelleştirilmesinin ardından fiyatların iki katına çıkarıldığını anlatan Ziya, “Ulaştırma Bakanı’na fiyatların artışı konusunda soru sorarsanız onun için ciddi bir rakam görünmeyebilir ama şirketlerin bakış açısı taban tabana zıttır. Bakan, kişi başına artışın 5.25 TL olduğunu söylüyor ve işi küçümsüyor. Ancak, geniş perspektiften bakıldığı zaman yılda bir milyon yolcu taşınırsa
5 milyon 250 bin TL ediyor” dedi.

“Açıklama akıl kârı değil”

Hükümetin “Fiyatları çağdaş normlara getirdik” açıklamasının akıl kârı olmadığını vurgulayan Zeki Ziya şöyle konuştu:

“Peki Ercan’daki hizmetleri çağdaş normlara getirdik mi? Ercan’da herhangi bir yatırım var mıdır? O da yoktur. Yolcu kuyrukları yine dışarıdadır. Yani eski sistem devam etmektedir. İşletmeci ile ilgili hiçbir şey söylemiyorum. Çünkü yasal düzenleme nedeni ile işletmeci bunları özel şirketlerden talep etmektedir.

Dört yıl süreyle gelirlerin tümü işletmeciye devredilmiştir. İster istemez şu soru aklınıza geliyor: ‘Be kardeşim 30 yıldır aklınız nerde idi?’ Eğer bir çağdaşlaşma ihtiyacı varsa idi, Ercan sizin iken niçin bunu yapmadınız. Yaptığınız bu iş kime hizmet eder ve yapılış gerekçesi nedir? Bu yapılan uygulama yeni işletmeciye hizmet eder.

Bir yatırımı yapmadan önce para alınmaz, yatırım yapıldıktan sonra hizmet vererek parası alınır. Burada ‘verin paraları hizmet yapalım’ deniyor. Bu ülkede yapılan birçok abuk sabuk işlerden bir tanesi de budur.”

“Ercan’daki vergiler de ödensin”

Dünya standartlarına göre her tarifeli uçuşun yüzde 53’ünün turist olduğunu ve adaya tatil amaçlı charter seferlerle turist getirilerek ülkenin “300 Euro’ya bir hafta uçak ve her şey dahil” olarak pazarlandığını anlatan Ziya, “Turizm Bakanlığı charterler gibi Ercan’daki ek vergileri de ödesin ve uçuşlar devam etsin” dedi.

Konuşanların bu işin nereye geleceğini görecek perspektife, vizyona sahip olmadığını iddia eden Ziya, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın uçuşların askıya alınmasına doğal baktığını ancak Turizm Bakanı’nın uçuşların askıya alınacağını nasıl karşılayacağını merakla beklediğini kaydetti.

Uçuşların askıya alınma eyleminin mutlaka yapılacağını anlatan Ziya, TÖSHİD’e verilen “Biz zam yapmadık indirimi iptal ettik” cevabını da ‘anlamsız’ olarak niteledi.

İşletmeci için önemli olanın bir hizmet için cebinden çıkan ücret olduğunu kaydeden Ziya, şunları söyledi:

“Bir ay önce bir ödersem, şimdi 2.20 ödersem benim için bu yüzde 20 zamdır. Türkiye Kıbrıs hizmetlerine para almıyorken üçüncü ülkelerden gelecek uçaklara 8 ay boyunca yüzde 50 indirim uyguluyor. Çünkü bakış açısına göre bu ülkeye turist gelmesinin gerekliliği ve bunu uyguluyor. Vizyonunuz yoksa ve olaylara at gözlü ile bakarsanız olayları böyle görürsünüz.”

Artışların ülkeye hiçbir menfaat sağlamadığını kaydeden Ziya, yıllık geliri en iyimser ihtimalle 40 milyon Euro’nun üzerinde olan Ercan’ın bu gelirinden 25 yıllığına vazgeçildiğini ve bunun ekonomik akıldan yoksun olduğunu söyleyerek, yapılan işlerin günü kurtarma hesabıyla yapıldığı eleştirisinde bulundu.

Gürbüz: KKTC’nin turiste ihtiyacı yok herhalde.

Onur Air Genel Müdür Yardımcısı Nedim Gürbüz de, uçuşların askıya alınma kararının büyük bir ihtimalle TÖSHİD’in 22 Nisan’da yapacağı yönetim kurulu toplantısında alınacağını söyledi.

KKTC hükümetinin Ercan’daki fiyat artışları konusunda geri adım atmayacağını anladıklarını ifade eden Gürbüz, diğer özel şirketlerle birlikte tepki olarak uçuşları durdurmayı düşündüklerini kaydetti.

Türkiye’de Kıbrıs giriş ve çıkışlı uçuşlardan ücret alınmazken KKTC’deki hava limanının fiyatları artırmasına mantık erdiremediğini anlatan Gürbüz “Kıbrıs’a turist lazım. Lazım değil diyorlar ise o zaman tamam. Zaten, bir Kıbrıs’tan zarar ediyoruz. Dolayısı ile zarar ederken bunun üzerine ilave olarak 20 TL daha zarar etmemiz biraz fazla oldu” dedi.

Ersoy: Sabiha Gökçen-Ercan hattını iptal ettik.

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise, Türkiye Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Ercan’a gerçekleştirmeyi planladıklarını hattı iptal ettiklerini söyledi.

Atlasjet olarak çok yakında Sabiha Gökçen’den açacakları operasyonu durdurma kararı aldıklarını anlatan Ersoy, TÖSHİD Yönetim Kurulu olarak 22 Nisan’da bir toplantı daha yapacaklarını kaydetti.

Ercan’da yapılan kontrolsüz maliyet artışının kabul edilemez olduğunu anlatan Ersoy, “Artık yılda kaç uçak ve yolcu kaybetti havalimanı onu hesap etsin” dedi.

Saner: Yüzde 125 indirim nerede?

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise ücretlere yüzde 125 zam yapıldığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Hava yolu şirketleri yetkililerinin hangi alanda yüzde 125 zam yapıldığını kendisine söylemelerini isteyen Saner, “Bizim devlet olarak asgari ücrete bağımlı bir yolcu çıkış ücretimiz vardı. Bu tekrardan düzenlendi. Zam değil, aksine indirim yapıldı. Bu değişikliklerle ilgili yasayı hazırlayan Maliye Bakanlığı’dır. Ancak, Meclis’e gönderen ise bizim bakanlıktır” dedi.

Eski yasaya göre her yolcudan yolcu çıkış ücretinin 39.25 TL olarak alındığını bunun ise 17 Euro yaptığını anlatan Saner, asgari ücretin yükseldiğini ve eski yasanın kalması durumunda bunun 41.50’ye yükselmesi gerektiğini bunun ise 18 Euro’ya denk geldiğini söyleyerek, “Fakat şimdiki durumda her vatandaş yurt dışında çıkışı için ilgili şirkete 15 Euro ödüyor. Bunun neresinde zam var?” diye sordu.

Ancak, ülkeye gelen ve giden yolcunun yüzde 85’inin yetişkin yüzde 11.4’ünün de çocuk olduğunu, yolcu çıkış ücretlerinin yüzde 85’inin 3 Euro azaldığını, sadece öğrenci ve çocuk ücretlerinin arttığını anlatan Saner, “Bir hava yolu şirketi eski yasaya göre geçen yıl göndermiş olduğu toplam 602 bin normal ve çocuktan yılda 21 milyon 842 bin TL ödemek zorunda kalacaktı. Şimdi zamlandı denilen yasaya göre 21 milyon 136 bin TL ödüyor. Bunun neresinde zam var? Azalmıştır” dedi.

Bunların gerçek rakamlar olduğunu kaydeden Saner, Dolar olan yer hizmetlerinde Euro’ya geçiş yapıldığını ve sadece Dolar ile Euro arasındaki farkın zam olarak yansıdığını söyledi.

Uçağın konma ücretinin 6 dolar olduğunu ve eskiden devletin bunu yüzde 50 indirimli olarak aldığını, söyleyen Saner, “bir şirket uçuş sayısına göre örneğin yılda 14 milyon 190 bin TL ödeyecek iken bu aydınlatma ve yaklaşma için 20 milyon 614 bin TL olacak. Arada yaklaşık 6 milyon TL fark yaşayacak” diye ekledi.

Her yolcu başına ödenecek ücretin sadece 4.44 TL olduğuna işaret eden Saner, ortalamaya bakıldığı zaman yolcu başında 3.44 TL bir artışın yaşandığını belirtti.

Saner, “O zaman ben hava yolu şirketlerine soruyorum. Devlet tarafından yüzde 125’lik zam nerede var?” dedi.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.