1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA BARIŞ VE UZLAŞMA MEMORANDUMU KABUL EDİLDİ
UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA BARIŞ VE UZLAŞMA MEMORANDUMU KABUL EDİLDİ

UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA BARIŞ VE UZLAŞMA MEMORANDUMU KABUL EDİLDİ

252 milletvekili “evet” oyu kullanırken, Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği ile Ukrayna Komünist Partisi milletvekilleri oy kullanmadı

A+A-

UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA BARIŞ VE UZLAŞMA MEMORANDUMU KABUL EDİLDİ

Ukrayna parlamentosu, Barış ve Uzlaşma Memorandumu'nu kabul etti.

Bölgeler Partisi tarafından önerilen Barış ve Uzlaşma Memorandumu için 252 milletvekili “evet” oyu kullanırken, Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği ile Ukrayna Komünist Partisi milletvekilleri oy kullanmadı.

Memorandumda, ülke parlamentosu, toplumdaki gerginliğin tırmanmaması için, tüm tarafları birbirine el uzatmaya, radikal eylemlerden ve nefretten kaçınmaya, bunun yerine milleti, siyasi görüşü ve dini inançlarına bakmaksınız tüm insanların özgürce ve birlikte yaşayabileceği bölünmez, egemen ve demokratik Ukrayna'nın kurulması, geliştirilmesi ve korunması için el ele çalışmaya çağırırken, tüm vatandaşları Ukrayna'nın bölünmez bütünlüğü için birleşmeye davet etti.

Memorandumunda, Ukrayna parlamentosunun Cenevre Anlaşması'nda öngörülen, toplumda gerginliğin tırmanmasının önlenmesi ve ülkede güvenliğin sağlanmasına ilişkin koşulları tam desteklediği kaydedildi.

Bunun yanında Ukrayna'da ulusal birlik diyaloğu çerçevesinde düzenlenen yuvarlak masa toplantıları ile 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine de destek verildiği bildirildi.

Parlamentonun, insanların ölümüne yol açan yasa dışı olarak silah kullanılmasını ve şiddetin uygulanmasını kınadığı, ayrıca anayasal reformların gerçekleştirilmesini sağlayacağı da vurgulandı.

Bu çerçevede parlamentonun, parlamenter-başkanlık sisteminin pekiştirilmesi ve hükumetin yetkilerinin dengeli olarak dağılımının sağlanması, hukuk alanında geniş kapsamlı reformların gerçekleştirilmesi, bölgelere gelirlerin adil paylaşımı yoluyla daha fazla mali kaynakların ayrılmasının temin edilmesine ilişkin çalışmalarda bulunacağı da belirtildi.

Ülkede barış ve uzlaşmanın sağlanması için Ukrayna parlamentosunun, devlet dili olan Ukrayna dilinin anayasal statüsünün yanı sıra Rus dilinin statüsü ile diğer bölgesel diller ve milli azınlıkların dillerine güvence verilmesini, yerel referandumlar yasasının kabul edilmesini, Ukrayna'da meydana gelen protestolar çerçevesinde işgal ettikleri binaları boşaltmaları ve silahlarını bırakmaları halinde, adam öldürme gibi ağır suç işleyenler hariç, bu vatandaşlara karşı cezai işlem yapılmasının önlenmesine ilişkin yasanın kabul edilmesini sağlayacağı vurgulandı.

Memorandumda, ülke parlamentosunun tüm çeteleri ve vatandaşları silahlarını bırakmaya ve yasa dışı işgal ettikleri binaları boşaltmaya ve asıl sahiplerine iade etmeye çağırdığı kaydedilirken, ülkede dinler ve milletler arasında anlaşmazlıkların çıkmasının önlenmesi gerektiği de belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.