1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. UKÜ’DEKİ SEMPOZYUMDA KIBRIS TÜRK KÜLTÜR VE EDEBİYATI İRDELENDİ
UKÜ’DEKİ SEMPOZYUMDA KIBRIS TÜRK KÜLTÜR VE EDEBİYATI İRDELENDİ

UKÜ’DEKİ SEMPOZYUMDA KIBRIS TÜRK KÜLTÜR VE EDEBİYATI İRDELENDİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatı Sempozyumu” tamamlandı.

A+A-

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatı Sempozyumu” tamamlandı.

UKÜ’den yapılan açıklamada, Türkiye ve KKTC’den toplam 59 bildirinin sunulduğu sempozyumda, konu hakkında bilimsel çalışmalar yapan profesyonellerin bir araya geldiği, aynı anda üç farklı salonda gerçekleşen oturumlarda bildiri sahibi akademisyen ve araştırmacıların görsel ve uygulamalı olarak çalışmalarını sundukları belirtildi.

Dün tamamlanan iki günlük sempozyumda, Kıbrıs Türk edebiyatında folklor, masal ve türkü konulu özellikler taşıyan bildirilerin yanı sıra Türk kültür ve edebiyatı hakkında da çalışmalar yer aldı.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışına UKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Seçim, YÖDAK üyesi ve Sempozyum Bilim ve Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Umay Günay, araştırmacı - yazarlar Prof. Dr. İsmail Parlatır ve Harid Fedai, UKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ, Sempozyum’un düzenleme, bilim ve danışma kurulunda görev alanlar ile davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum,13 Mayıs Salı günü Soma’da yaşanan iş kazası sonucu hayatını kaybeden maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Ardından, açılış konuşmalarına geçildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ, Kıbrıs Türk Edebiyatı hakkında geniş araştırmalar yaparak, yeni ve faydalı bilgileri ortaya koyan meslektaşlarını bir arada görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Sempozyuma başkanlık eden UKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Seçim de konuşmasında, bilginin öğretme ve paylaşma aşamasının öneminden bahsetti. Seçim, “Ortak bir zeminde buluşmak, edebiyat alanında ulusal bir kimlik kazanmak için bilginin paylaşımı çok önemlidir” diye konuştu.

YÖDAK ve Sempozyum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Umay Günay ise, Kıbrıs Türk ve Türk edebiyatçılarının kendi teori ve metodlarını ortaya koyması gerektiğini vurgulayarak, “Zaman, batı edebiyatı yöntemlerinden kurtulup kendi tarih, kültür ve terimlerimizi araştırma zamanıdır” dedi.

Yeni Türk edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla tanınan araştırmacı - yazar Prof. Dr. İsmail Parlatır da, Sempozyum’da bir konuşma yaparak, edebiyat üzerine düzenlenen bütün konferansların yararlı ve bilgilendirici olduğunu vurguladı. Parlatır, “Tecrübeli edebiyatçılarımızın değerini, onları kaybetmeden önce bilmeliyiz ki onların değerli bilgilerinden yararlanabilelim” diye konuştu.

Türk Dil Kurumu adına yaptığı konuşmada Prof. Dr. Şeref Boyraz da, toplumun kültürünü, dilini koruması ve bilmesi gerektiğini belirtti. Boyraz, “Millet Edebiyatı olan topluluktur, edebiyatsız millet, millet değildir dolayısıyla millet yoksa birlik ve beraberlik de yoktur” dedi.

Açılış konuşmalarının sonrasında, Sempozyum’a kabul edilen bildirilerin sunumuna geçildi. İki gün boyunca UKÜ’de devam eden Sempozyum’un sonunda kapanış oturumu gerçekleştirildi.

Fen - Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ, sempozyumun ardından yaptığı açıklamada, sempozyumda sunulan araştırma sonuçlarına dayalı bildirilerin Kıbrıs Türk kültür ve edebiyatının farklı dallarını inceleyen içeriklerle, yeni araştırmalarla alana farklı yaklaşımları sergileme fırsatı yarattığını ifade etti.

SEMPOZYUMDAN SOMA’YA TAZİYE MESAJI

Sempozyumun kapanış genel kurulunda Dekanlığın önerisi ve tüm katılımcıların oybirliğiyle Soma’da yaşananlara ilişkin bir de mesaj yayımlandı. Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“13 Mayıs günü Soma’da yaşadığımız elîm kaza sonucu hayatlarını yitiren tüm madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet diler; aile ve yakınlarına, tüm milletimize başsağlığı diler, derin acılarını paylaşırız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.