1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜLKE ÇAPINDA KULLANILMAYA BAŞLANDI!
ÜLKE ÇAPINDA KULLANILMAYA BAŞLANDI!

ÜLKE ÇAPINDA KULLANILMAYA BAŞLANDI!

LSD hastalığının yayılmasını engellemek için hükümet kolları sıvadı;

A+A-

Tarım Bakanlığı ve Veteriner Dairesi LSD hastalığının yayılmasını önlemek için ülke çapında büyük baş hayvanlara yönelik başlattığı aşılamayla ilgili Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, aşının etkisinin hayvanlarda ömür boyu sürmeyeceğini söyleyerek, devletin bir yıl sonra tarama yapması gerektiğini, bağışıklığını yitiren hayvanların tekrar aşılanması gerektiğini belirtti.

Sayılı, “Hastalık Mesarya’da yayıldı. Aşılar geldikten sonra Mora ve Gaziköy’de de LSD hastalığı görüldü. Aşılamalar sürüyor, ancak Bakanlık ve Veteriner Dairesi, aşılama işlemini sıcak havalar bastırmadan tamamlamalıdır. Bunun için iyi bir organizasyon gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Kıbrıs Postası’nın haberine göre, büyük baş hayvanlarda görülen LSD hastalığının yayılmasını engellemek için hükümet tarafından temin edilen aşıların ülke çapında kullanılmaya başlandığını belirtti. Sayılı, Lefkoşa Veteriner Dairesi tarafından Devlet Üretme Çiftliği’nde aşılamanın yapıldığını, geçtiğimiz gün de Balıkesir’de bulunan mandıralarda aşılama yapıldığını söyledi. Sayılı, ülkede son olarak LSD hastalığının Mora ve Gaziköy’de görüldüğünü belirterek, bu iki köyde hastalığın aşılar geldikten sonra görüldüğünü anlattı.

Sayılı: “70 bin hayvan aşılanacak”

Umut Sayılı, aşılamanın ülke genelinde yapılacağını ifade etti. Sayılı, mandıra bulunan köyler ve büyük baş hayvan bulunan işletmeler dahil olmak üzere toplamda 70 bin hayvanın aşılanacağını belirtti. Sayılı, aşılamanın Mart ayı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini söyleyerek, aşılamada hava durumunun önemli olduğunu kaydetti. Sayılı, aşılamanın sıcaklar bastırmadan bitmesi gerektiğini dile getirdi. Bakanlık ve Veteriner Dairesi’nin Mart ayı sonuna kadar ada çapında aşılamayı tamamlayabileceğinden pek ümitli olmadığını ifade eden Sayılı, iyi bir organizasyon yapılması gerektiğini belirtti.

Bazı hayvancıların önceden zorluk çıkardıklarını, aşılama istemediklerini, ancak LSD hastalığının yayılmaya başlanmasıyla aşılamayı kabul ettiklerini anlattı.

Gaziköy ve Mora’da da görüldü”

Sayılı, hükümetin ülkeye LSD aşısını getirmekte geç kaldığını söyleyerek, hükümetin ilk olarak hastalığı yok etmeye çalıştığını hatırlattı. Sayılı, devletin 15 Aralık 2014 tarihinde Karpaz Bölgesi’nde itilaf kararı aldığında, aşıların teminini de sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. Sayılı, hükümetin o dönem aşı talebinde bulunmadığını, Karpaz Bölgesi’nde büyük baş hayvanların itilafından sonra hastalığın Nergisli’de görülmesiyle aşı alınmasını kararlaştırdığını belirtti. Sayılı, Hastalığın Nergisli’de görülmesinden sonra Mesarya Bölgesi’nde çoğaldığını açıkladı. Sayılı, ülke çapında LSD hastalığının bugüne kadar Sipahi, Yeşilköy, Nergisli, Gaziköy ve Mora’da görüldüğünü ifade ederek, Nergisli Köyü’nde toplu itilaf yapılamamasından dolayı hastalığın yayıldığını anlattı.

Bağışıklık ne kadar sürer belli değil”

Ülke çapında yapılan aşılamadan sonra LSD hastalığının yan etki olarak bazı hayvanlarda görülme olasılığının olabileceğini anlatan Sayılı, aşılama yapıldıktan sonra da hayvanın hasta olma olasılığının olduğunu belirtti. Sayılı, hayvanlarda bağışıklığı ne kadar süreceğinin belli olmadığını söyleyerek, aşılamanın tekrarlaması gerektiğini kaydetti. Aşının etkisinin hayvanlarda ömür boyu sürmeyeceğini dile getiren Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Sayılı, devletin bir yıl sonra tüm büyük baş hayvanlarda tarama yapması gerektiğinin altını çizdi. Sayılı, tarama sonrası bağışıklığını yitiren hayvanların tekrar aşılanması gerektiğini belirtti. Sayılı, devletin tarama yapamaması durumunda her yıl büyük baş hayvanları LSD hastalığından korumak için aşılaması gerektiğini vurguladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.