1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘ÜLKE KARARIR’
‘ÜLKE KARARIR’

‘ÜLKE KARARIR’

Yüksek elektrik tarifelerine 5 kuruşluk ek zam isteyen, fakat Başbakan Yorgancıoğlu’nu ikna edemeyen Elektrik Kurumu...

A+A-

 

Yüksek elektrik tarifelerine 5 kuruşluk ek zam isteyen, fakat Başbakan Yorgancıoğlu’nu ikna edemeyen Elektrik Kurumu, yeni hükümeti bekliyor

Diyalog - Çiğdem AYDIN

Kuzey Kıbrıs’ta uygulanan yüksek elektrik tarifelerine 4 ile 5 kuruşluk ek zam yapılması için yeni hükümetin kurulmasını bekleyen Elektrik Kurumu,  bu konuda gecikme yaşanması halinde akaryakıt sıkıntısı yaşanacağı ve ülkenin kararacağı uyarısında bulunuyor. Ekonomik örgütler ise, elektrik fiyatlarının daha da artmasına şiddetle karşı çıkıyor.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, döviz kurlarındaki artış nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğunu iddia ederken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun zam kararını onaylamadığını söyledi. Cesurer, Ermenistan’da elektrik fiyatları bizdekinin yarısından daha da az olmasına karşın 4 kuruşluk zam önerisinin büyük olaylara yol açtığını anımsatması üzerine, güneydeki fiyatların KKTC’den yüksek olduğunu iddia etti.

“Güneyde elektrik bizden pahalı…”

Cesurer, Güney Kıbrıs’ta yüzde 18 indirim yapılmasına rağmen fiyatların KKTC’den hala daha yüksek olduğunu belirterek, istedikleri artışla Güneydeki fiyatların üzerine çıkmadıklarını kaydetti.

“Üretim değerlerini kıyaslayabilmek için bulunduğunuz ülke ve bu ülkenin enerji kaynaklarına yakınlığı ve mesafesi ile alakalıdır” diyen Cesurer,   2007- 2008 yılları arasında doğalgaz konudunda çalışma yaptıklarını ve ancak doğal gaz kullanımına başlandığı zaman bazı şeylerin tartışılabileceğini ifade etti.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Kıb-Tek Yönetimi’nin şu anda amortisman ve diğer faktörlerle ilgili ciddi önemler aldığını belirterek yıl sonuna kadar da güneş enerjilerinin aktif olacağını kaydetti.

“Borçlar halkın cebinden ödendi…”

Halkın takdiri için geçmiş yıllarda zam yapılmadığını dile getiren Cesurer, geçmiş dönemdeki yakıt alımı için borçlanılan paraları halkın çok cebinden ödediğinin altını çizerek, şu anda ortada olan gerçeklerde de Bakanlar Kurulu’nun bedeli yine halka ödeteceğini ileri sürdü.

Benzine zammın otomatik olduğunu, döviz çıktığı zaman yükseldiğini, Bakanlar Kurulu kararı ile de yapılan düzenlemede aynı kararın alındığını ancak Bakanlar Kurulu’nun bunu kabul etmediğini söyledi.

Talepleri doğrultusunda dar gelirli insanlar için indirim düşünüldüğü,  başka birimler içinse 4-5 kuruş artış öngörüldüğünü belirten Cesurer bunun yakıtın 650’den yukarıya çıkmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Önlem alınmazsa ülke kararır

Ocak ayından bu güne her ay yakıta gelen zam oranında Kıb-Tek’in  Ak-Sa’ya maliyet ödemeye devam etiğini söyleyen Cesurer, “Ancak bu bedeli Devletin ödemesi gerekir” dedi.

 “Kıb-Tek kendi önündeki yasal olanakları kullanması gerekir” diyen Cesurer, bunun kabul edilmemesi durumunda ülkenin bütününün yavaş yavaş kararmaya başlayacağını kaydederek, “Yaşanan sıkıntıların giderilmesi için tedbirler alınmazsa ciddi sıkıntılar yaşanır” şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.