1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜLKEDE 12.500 MEMUR FAZLASI
ÜLKEDE 12.500 MEMUR FAZLASI

ÜLKEDE 12.500 MEMUR FAZLASI

Ülkede 12.500 memur fazlası

A+A-

 

Çözüm ve AB üyeliği ile ilgili umutlar yükselirken, gerek Güney Kıbrıs gerekse de AB ile kıyaslandığında KKTC’nin nüfusuna göre 12 Bin 500 memur fazlası olduğu ortaya çıkıyor.

Güney Kıbrıs'ın nüfusu 1 milyon; Memur sayısı 39 bin… KKTC’nin nüfusu 300 bin; Memur sayısı 19 bin. Komşuda hedef 39 Bini 5 Bin’e düşürmek... Olası çözümde ise KKTC’de AB ortalamasına göre yaklaşık 13 Bin fazladan memur dikkat çekiyor.

AB üyeliği askıda olan ve AB Müktesebatına uyum süreci içinde olduğu ifade edilen adanın Kuzeyinde AB ortalamasına göre kamuda 12 Bin 515 memur fazladan çalışıyor. Verilere göre Yerel Yönetimler ve Kamu İktisadi Kuruluşlarındaki çalışan sayısıyla birlikte KKTC’deki toplam istidamın yaklaşık % 20’si, yani 20 Bin kadarı kamu sektöründe.

Kamuda memur AB ortalaması 2.47 iken; en yüksek oranla kamu çalışanına sahip olan AB ülkesi % 5,3 ile Güney Kıbrıs… KKTC’de ise kamu çalışanı oranı Güney Kıbrıs’ın dahi üzerinde… Kamu çalışanlarının toplam nüfusa oranı fazlasıyla yüksek olan KKTC’deki memurların olası çözümde ne olacağı merak konusu…

“Kimse beni yanlış anlamasın” diyen Ekonomist Okan Veli Şafaklı, AB’de Kamu Çalışanları tablosunu  yorumladı.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Güney Kıbrıs'ın nüfusu 1 milyon; Memur sayısı 39 bin… KKTC’nin nüfusu 300 bin; Memur sayısı 19 bin. Komşuda hedef 39 Bini 5 Bin’e düşürmek... Olası çözümde ise KKTC’de Avrupa Birliği (AB) ortalamasına göre yaklaşık 13 Bin fazladan memur ortaya çıkacak.AB üyeliği askıda olan ve AB Müktesebatına uyum süreci içinde olduğu ifade edilen adanın Kuzeyinde AB ortalamasına göre kamuda 12 Bin 515 memur fazladan çalışıyor. Verilere göre Yerel Yönetimler ve Kamu İktisadi Kuruluşlarındaki çalışan sayısıyla birlikte KKTC’deki toplam istidamın yaklaşık % 20’si, yani 20 Bin kadarı kamu sektöründe…Ekonomist Okan Veli Şafaklı, nüfusa oranla AB’de Kamu Çalışanları tablosunu Kıbrıs Postası’na yorumladı…

Şafaklı şöyle dedi; “Bilindiği gibi KKTC Avrupa Birliği (AB) üyeliği askıda olan bir ülke durumundadır. Bu sebepten ötürü ülkemizde sözde AB müktesebatına uyum süreci başlatılmıştır. Bu maksat için ise 2003 tarihinde Başbakanlık Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi (ABKM) kurulmuştur. Bu kurumda oluşturulan kadro KKTC’yi AB müktesebatına hazırlama misyonunu üstlenmiştir. Ancak, üzülerek ifade etmek isterim ki; bugüne kadar gerek kurumsal gerekse yasal olarak AB’ye tam olarak uyum sağlanmış başarılı bir uygulamadan bahsedemeyiz.”

Etkin rekabete dayanan bir düzende…

Şafaklı şöyle devam etti; “Eğer aksi iddia ediliyorsa, kurulduğu günden itibaren Merkez’in başkanlığını yapan ve herhalde gösterdiği yüksek başarıdan ötürü Hariciye Bakanlığı müsteşarlığı ve akabinde Müzakere heyeti üyeliğine atandan mümtaz kişi bize hangi açıdan AB müktesebatına uyum sağladığımızı anlatsın.

AB müktesebatına uyum söz konusu olduğunda elbette kamu kurum ve kuruluşlarının etkinliği ve verimliliği de konuşulmalıdır. Çünkü etkin rekabete dayanan bir düzende Kamu kuruluşları verimli ve AB vatandaşlarına en iyi hizmeti sunabilecek etkinlik içerisinde olmaları gerekmektedir…”

Patronaj, popülizm, nepotizm…

“Ülkeler kendilerine özgü coğrafik, iklim ve diğer şartları yanında temel ihtiyaçlarına göre farklı sayıda kamu çalışanına sahip olabilirler. Ancak, kamu çalışanı sayısı belirlenirken norm kadro, iş analizi, performans, verimlilik ve etkinlik gibi kavramlara ters düşmemeleri gerekir. Aksi takdirde, KKTC’de olduğu gibi patronaj, popülizm, nepotizm gibi olgular kamu yönetimine hâkim olur ve genelde kamuda şişkinlik ortaya çıkarken vasıflı eleman ve liyakattin esas alınması gereken birimlerde de eleman eksikliği ile karşılaşılır. Ülkeden ülkeye farklılık olsa dahi liberal ekonomik yapı ve kaynakların rasyonel dağılımı için özelleştirmeyi ilke olarak kabul eden ve/veya kabul etmek zorunda kalan AB ülkelerindeki kamu çalışanı oranları bizdeki oranın durumu hakkında yorum yapmamıza yardımcı olacaktır.

KKTC Merkez Bankası 4. Çeyreğine göre 2014 yılında toplam istihdam 103,297 olarak rapor edilirken Maliye Bakanlığı verilerine göre kamu çalışanı sayısı 18,600 civarında olduğu anlaşılmaktadır. Bu sayıya Yerel Yönetimler ve Kamu İktisadi Kuruluşlarındaki çalışan sayısını da ilave edersek KKTC’deki toplam istidamın yaklaşık % 20’sinin (20,000) kamu sektöründe olduğu iddia edilebilir. Bu rakamlardan hareketle KKTC’de kamu çalışanlarının toplam nüfusa oranının yaklaşık % 6,6 olduğu ortaya çıkmaktadır. Peki, Avrupa Ülkelerinde bu oran nedir? AB ülkeleri için ulaştığımız en güncel kaynak 2010 yılına aittir.

% 5.3 ile Güney Kıbrıs rekortmen

Şafaklı, nüfusa oranla AB’de kamu çalışanları tablosuna Güney Kıbrıs’ın da rekortmen olduğunu anlattı. Şafaklı şöyle devam etti; “Tablodan da görüldüğü gibi nüfusa göre AB’de en düşük kamu çalışanı oranları 0,8, 08 ve 1.1 ile sırasıyla Belçika, Slovakya ve Avusturya’dır. AB ortalaması 2.47 iken; en yüksek oranla kamu çalışanına sahip olan ülke % 5.3 ile Güney Kıbrıs’tır. KKTC’de ise kamu çalışanı oranı Güney Kıbrıs’ın dahi üzerindedir.

Kimse beni yanlış anlamasın”

“Düz bir mantıkla bakıldığında ülkemizde AB ortalaması olan 2.47’nin üzerinde % 4.13’lük bir oranın fazlalık olduğunu iddia edenler çıkabilir. Başka bir ifade ile kamuda çalışan yaklaşık 20,000 kişinin 12,515’i AB ortalamasına göre fazladır… Lütfen kimse -özellikle kamu çalışanları- beni yanlış anlamasın. Ben sadece verilerden hareket ederek bir tespitte bulundum. AB üyesi olmamız halinde çalışan sayısının azaltılıp azaltılmayacağını hükümet ve devlet yetkililerinin açıklaması gerekmektedir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.