1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜLKEDE BOMBA ETKİSİ YARATAN HABER SONRASI FİTİL ATEŞLENDİ!
ÜLKEDE BOMBA ETKİSİ YARATAN HABER SONRASI FİTİL ATEŞLENDİ!

ÜLKEDE BOMBA ETKİSİ YARATAN HABER SONRASI FİTİL ATEŞLENDİ!

Hükümetten gelen kötü haber sonrası;

A+A-

 

Kamuda yetkili sendikalar Maliye Bakanı ile kamuda maaş artışı ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler için masaya oturmaya hazırlanırken, hükümetin hayat pahalılığı artışını Yasa Gücünde Kararnameler ile kaldırması, ülkede bomba etkisi yaptı.

Artan hayat pahalılığı ve düşük ücretler nedeniyle çalışanların açlık düzeyinin de altında, sefalet içinde yaşamaya mahkum edildiğini savunan sendikalar, Bakanlar Kurulu’nun 22 Aralık’ta aldığı Yasa Gücünde Kararnamelerle hayat pahalılığı ödeneğini kaldırması nedeniyle, hükümete karşı bayrak açmaya hazırlanıyor.

Sendikalar yarın bir araya gelerek karar üretecek ancak Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, aynı zamanda hem ülkeyi sarsacak grevlerin kapıda olduğunu hem de Bakanlar Kurulu’nun kararının mahkemeye taşınacağını bildirdi.

Kamuda örgütlü sendikalar, Bakanlar Kurulu’nun 22 Aralık’ta çıkarttığı Yasa Gücünde Kararnameler ile kamu görevlilerine, kamu sağlık çalışanlarına, öğretmenlere, sivil savunma teşkilatı çalışanlarına, vakıflar örgütü ve din işleri dairesi çalışanlarına, güvenlik kamu görevlilerine ve emeklilere, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez konsolide edilerek uygulanan “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını” düzenleyen yasa maddelerini yürürlükten kaldırmasına ateş püskürdü.

Maliye Bakanlığı’nın “Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştur.

Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE  endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi yapılması öngörülmektedir. Bu düzenleme OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecektir” açıklaması da sendikaların tepkisiyle karşılandı.

Kaptan: “Hükümet çalışanlara ve ülkemize karşı ihanet içindedir”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, hükümeti çalışanlara ve ülkeye karşı ihanet içinde olmakla itham ederek, alınan karar karşı sadece grev değil hukuki mücadele de yürüteceklerini bildirdi.

Kaptan şöyle konuştu:

“Öncelikle hükümet çalışanlara ve ülkemize karşı ihanet içindedir. Olayın sadece maaş artışı olarak da görülmemesi gerekir. Antidemokratik bir anlayış, sivil toplum örgütleriyle görüşülmeden ‘ben yaptım oldu’ mantığı vardır. Bu kabul edilebilir bir duruş değildir. Sendikamızın bunu kabul etmesi mümkün değeildir.

Bu ciddi anlamda ülkede tüm kesimlerin ayağa kjalkması gereken ve mücadele etmesi gereken bir durum. Halk fakirleştirilmiyor, örgütler de yok edilmeye çalışılıyor. Yasalar  çiğneniyor ve çiğnenirken de yasaların arkasına saklanarak yapılıyor. Birileri yasaların kendisi için var olduğunu düşünüyor.

Biz  konuyu hukukçumuza da danışıyoruz. Bu sadece sokakta kavga yapılması değildir. Yasal süreçte de mahkemede de kavga yapılması gerekiyorsa, onu da yapacağız.

Şayet bizim Meclis’imiz kapalı olduğu bir döneme denk gelseydi olağanüstü durum olsaydı bunlar anlaşılır diye konuşulabilirdi. Ülkemizde bugün itibariyle, protokol masasının oluşturulmasını beklerken, fakirleşen asgari ücretli için olumlu kararların üretilmesini, yeni asgari ücretleri beklerken yasa gücü kararnamelerle kim  olduya getirmek ne kadar ahlakidir, ne kadar yasaldır, ne kadar etiktir bunun halkın takdirine bırakıyoruz.”

Elcil: “Hükümet ipini çekti”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, hükmetin son kararla kendi ipini çektiğini ifade ederek, uygulamanın Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla yargıya gideceklerini bildirdi.

Elcil, “’Maaş artışı vereceğiz, hem de eşit vereceğiz ki Göç Yasası’yla da girenlerin maaşı artsın’ şeklinde bunu bize satarlar merak etmeyin. Bu ciddi bir kandırmadır” da diyerek, Maliye Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu kararının ardından yaptığı açıklamaya da yanıt verdi.

Elcil şöyle konuştu:

“Hükümet ipini çekti, boğazına idam ilmiğini geçirdi ve kendi kendini asıyor. Hükümet, yasadışı iş yapıyor. Meclis açıkken bir yasa gücünde kararname çıkaramaz. Meclis kapalı olduğunda çok acil ekonomik durum olursa geçirebilir. Dolayısıyla bu yapılan bir defa Anayasa’ya aykırıdır.

Bu hükümet de daha öncekiler gibi Ankara’nın kuklasıdır. Elçilik emir verdi onlar da yaptılar. Bu ülkede, adanın kuzeyinde alınan tüm tedbirler boşunadır. Herhangi bir ekonomik düzelme söz konusu değildir. Bunların attığı adım da ciddi bir hatadır ve hükümet yanlış yapıyor.

Eşel mobilin kaldırılması insanların daha da fakirleşmesi demektir. Hükümet farklı bir uygulama yapmadı. Türkiye eskiden beri bunun kaldfırılması istedi. Onu yapıyor.

’Maaş artışı vereceğiz, hem de eşit vereceğiz ki Göç Yasası’yla da girenlerin maaşı artsın’ şeklinde bunu bize satarlar merak etmeyin. Bu ciddi bir kandırmadır.

Genel grev, miting, aklınıza ne gelirse yapmak lazım. Artık bu kukla rejimle bir yere varılmaz.  CTP’nin ve UBP’nin güdümündeki sendikalar var oldukça ancak biz yaparsak yapacağız geriye kalanlar hilkayedir. Bu da gerçeğimizdir.”

Özkardaş: “UBP’ye ne yapmışsak, bunlara da aynını yapacağız”

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş da, hayat pahalılığı ödeneğinin kaldırılması karşısında sendika olarak geçmiş UBP Hükümeti’ne karşı ne yapılmışsa, şimdiki hükümete karşiı da aynı tepkileri yaşama geçireceklerini ve konuyu yargıya da taşıyacaklarını kaydetti.

Hükümeti vergi kaçakçılığına, yolsuzluklara karşı hiçbir şey yapmamakla ancak çalışanın haklarını budamakla itham eden Özkardaş, şu açıklamayı yaptı:

“Tabi emekten yana olduğunu söyleyen, ‘emek en yüce değerdir’ diyen bir partinin, UBP’nin yarım bıraktıklarını tamamlaması, gerçekten ülke tarihine utanç olarak geçecektir. Ekonomik zoruluklardan, bütçe zorluklarından bahsederken, 3 gün önce ekonomi bakanı övünerek ekonominin iyi olduğunu söyledi. Bugün ne oldu ki ekonomik sıkıntılar gerekçe gösteriliyor?.

Her yıl 400 milyon doların üzerinde vergi hırsızlığı çıkıyor ve affediliyor. Batık bankaların dosyalarını açamıyor, 3 milyon euro rüşvet aldığı iddia edilen bakanla ilgili tek bir açıklama yapılmıyor. İhalelerdeki şaibeler yolsuzluklar kumarhaneler, mafyalaşmalar aynen devam ediyor ve bu hükümet hala bütçe zorluklarından bahsediyor ve hırsızlılara dokunamadığı için emekçilerin sofrasındaki ekmeği küçültmeye devam ediyor, aynen UBP gibi.

UBP’ye ne yaptıysak bunlara da onu yapacağız. Hukuk yoluna da başvuracağız çünkü bu hukuksuzdur. Yasa Gücünde Kararnamenin nasıl yapılacağı, Anayasa’da açıktır.

Gerçekten UBP’nin yaptıklarını dün eleştirenler bugün eğer bunu yapıyorlarsa, bu ikiyüzlülüktür. Gereği hem hukuken hem eylem olarak yapılacaktır.”

 

HAYAT PAHALILIĞI ÖDENEĞİNİ KALDIRMASI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.