1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "ÜLKEDE KAOS HAKİM"
"ÜLKEDE KAOS HAKİM"

"ÜLKEDE KAOS HAKİM"

"ÜLKEDE KAOS HAKİM"

A+A-
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, hükümetin 1 yıllık icraatlarını yorumladı. Tulga, özellikle 2007 yılından bu yana ülkede gelir düzeyinde ciddi bir gerileme olduğunu belirterek, ülkede gelir- gider arasındaki adaletsizliği had safhada olduğunu iddia etti. 
Hürrem Tulga,  hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı 365 günlük icraatlarını değerlendirdi. Tulga, esnaf ve vatandaşa sektörel açıdan bakıldığında ciddi bir gider dengesizliği olduğunu savundu.  KKTC’de hizmet ve üretim sektöründe herhangi bir büyüme olmadığını ifade eden Tulga, turizmde sayının artmış olarak görüldüğünü, fakat bu artan rakamlardan toplumun faydalanmadığını öne sürdü.
Tulga, çarşıya pazara, markete restorana giden turist sayısının az olduğunu dile getirdi. Hatta bunun azımsanamayacak kadar düşük olduğunu aktaran Tulga, çarşının bu durum karşısında tepkili olduğunu kaydetti. 

 

“Narenciye dalında kaldı” 
Narenciye sektörüne bakıldığında, narenciyenin dalında kaldığını ancak, ithalat rakamlarının artış gösterdiğinin ifade edildiğini öne süren Hürrem Tulga, “Burada da ciddi bir dengesizlik vardır. Portakal suyu ithalatının 6 milyon dolara yükseldi,  fakat bunun bir refah değil. Bu durum aslında üretimin dışarı çıkması anlamına geliyor” dedi. 

 

“Patateste ihracat durdu”
Patateste ihracatın durduğunu iddia eden Tulga, patatesin yerel pazardaki payının azaldığını aktardı.  “Süt ve süt ürünlerine bakıldığında yine yerel pazardaki payımız azalmaktadır” diyen Tulga, İhracatın sıfırlanma noktasına geldiği ileri sürdü. 

 

“Eğitim ve sağlıkta felaket söz konusu”
Hürrem Tulga, temel insan hakları olan sağlık, eğitim, ulaşımda da ülkede tam bir felaketin söz konusu olduğunu belirtti. Gelirlerin azaldığını bildiren Tulga,  açıklanan enflasyon oranının yüzde 10’ların üzerinde seyrettiğini ifade etti.

 

“Borçlu insan sayısı giderek artmaktadır”
 Bu duruma bakıldığında ülke ekonomisinde gidişatın olumlu yönde olmadığına dikkat çeken Tulga,  vatandaşın cebinden daha fazla çıkmaya başladığını dile getirdi. 
Bugün banka mevduatlarının yüzde 85’e çıktığını anımsatan Tulga, hükümetlerin görevlerinin halkın refah seviyesini yükseltmek olduğunu ama mevduatlara bakıldığı zaman halkın refah düzeyinin dibe vurduğunu öne sürdü.

 

“Paraya dayalı sistemden kurtulmak gerekir”
 Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı Hürrem Tulga, sağlıkta tam güne geçilmesini önerdi. Paraya dayalı bir sistemden kurtulmak gerektiği tavsiyesinde bulunan Tulga, üniversite burs tüzüklerinin de gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. İhtiyaçlı ailelerin böylelikle yükünün azaltılması gerektiğini belirten Tulga, “turizm ise halka açık olmalıdır” dedi. 

 

“Bütün kaynaklar dışarı kaçıyor”
Hürrem Tulga bugün milli gelirin 1,6 milyon dolara çıktığını ve bütün kaynakların dışarıya kaçtığını iddia ederek, “Bu noktada ürettiğini içeride tüketmek gerekecektir ve bu şekilde politikalarla ülkenin içinde yaşanan gelir-gider adaletsizlikleri de giderilebilir” şeklinde konuştu. 

 

“Devlet ve özel sektörde muazzam bir adaletsizlik var”
 Hem devlet hem de özel sektör içerisinde muazzam bir adaletsizlik bulunduğunu dikkat çeken Tulga şöyle devam etti: “Bir bakıyorsunuz 4 bin, 5 bin üzerinde insan 10 bin TL’lere kadar maaş çekebiliyor ama aynı ülkede bir başka kesim de yılda 37-40 bin dolar gelir alıyor. Bu da bize yine kamu sektöründe de ciddi bir adaletsizlik olduğunu gösterir.  Birilerinin 10-15 bin dolar aldığı devlet sistemi kabul edilebilir değildir.  Ülkede kişi başı gelir 15 bin dolardır. Gelir neyse bu çerçevede ekonomik politikalar üretilmesi gerektiğine inanıyorum.” 
Diyalog
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.