1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. “ÜLKEMİZ İÇİN HIV ÖNEMLİ BİR RİSK OLUŞTURMAKTA”
“ÜLKEMİZ İÇİN HIV ÖNEMLİ BİR RİSK OLUŞTURMAKTA”

“ÜLKEMİZ İÇİN HIV ÖNEMLİ BİR RİSK OLUŞTURMAKTA”

“ÜLKEMİZ İÇİN HIV ÖNEMLİ BİR RİSK OLUŞTURMAKTA”

A+A-

KT TABİPLERİ BİRLİĞİ İLE KT TABİPLERİ ODASI, AIDS GÜNÜ NEDENİYLE ORTAK MESAJ YAYIMLADI: “ÜLKEMİZ İÇİN HIV ÖNEMLİ BİR RİSK OLUŞTURMAKTA”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ile Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO), cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek adına iyi bir sağlık politikası geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada, özellikle gelişme cağındaki gençlere bu konu ile ilgili düzenli eğitim verilmesi  ve toplumsal duyarlılığın sağlanması için Sağlık Bakanlığı’na büyük görev düştüğü kaydedildi.

KTTB ile KTTO, 1 Aralık AIDS Günü nedeniyle mesaj yayınladı. AIDS’in, farklı bulaşma yollarıyla toplumun her kesimini ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğuna işaret edilen mesajda, Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporlarına göre bugün dünyada 35 Milyon HIV ile enfekte kişi bulunduğu ve bu rakamın 2020’de 68 milyona ulaşacağı tahmin edildiği belirtildi. Vakaların yüzde 95’nin sahra altı Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde olduğuna dikkat çekildi.

Mesajda, dördüncü sıradaki ölüm nedeni olarak yer alan AIDS konusundaki uluslararası sağlık örgütlerinin çalışmalarına değinerek, HIV’in 2030’da sıfırlanmasının  hedeflendiği kaydedildi.

Açıklamada, KKTC’de kayıt altında takip edilen hasta sayısı 34 olmakla birlikte adada seks ticaretinin varlığı, göçmen kadınların gece kulüpleri ve benzeri yerlerde seks isçiliğine zorlanması ve kayıt dışı çalışmasıyla denetim mekanizmalarından kaçabilmesi nedeniyle gizli AIDS enfekte popülasyon ihtimalinin mevcut olduğu belirtildi.

KTTB ile KTTO’nun ortak mesajı şöyle devam etti:

“Hem cinsel yolla bulasan hastalıkların takibi, hem de HIV enfekte kisilerin tespiti giderek zorlaşmaktadır. Özellikle öğrenim veya çalışma amaçlı Sahra altı Afrika bölgesi gibi HIV insidansinin yüksek olduğu ülkelerden gelen nüfusun yoğunluğu göz önüne alındığında, ülkemiz için HIV önemli bir risk oluşturmaktadır”

AIDS tedavisinde maliyetin büyüklüğüne işaret ederek, erken  tanı ve yeni vakaların tespitinin önemli olduğuna vurgu yapılan mesajda, “Bu konuda kimlik gizliliği -Kodlama yöntemi- ile vakaların takibi uygun yöntem olarak tercih edilmektedir, sağlık bakanlığına ait birimlerde de bu yöntem kullanılmaya başlanmıştır” denildi.
            
Mesaj, şöyle devam etti:

“Ülkemizde cinsel yolla bulasan hastalıkları önlemek   adına iyi bir sağlık politikası geliştirilmelidir. Özellikle gelişme cağındaki gençlere bu konu ile ilgili düzenli eğitim verilmesi  ve toplumsal duyarlılığın sağlanması için Sağlık Bakanlığı’na büyük görev düşmektedir. KTTB ve KTTO’da sivil toplum örgütleri olarak   bu konudaki  sorumluklarının  bilincindedirler”

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.