1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜLKENİN TÜM AĞAÇLARI KADERLERİNE TERK EDİLDİ!
ÜLKENİN TÜM AĞAÇLARI KADERLERİNE TERK EDİLDİ!

ÜLKENİN TÜM AĞAÇLARI KADERLERİNE TERK EDİLDİ!

Kaynak yok diye mücadele de yok!

A+A-

Suna Erden

Çam ağaçlarının korkulu rüyası çam kese böceği 10 bin hektarlık ormanlık alanda ağaçları istila ederken, bu böcekler ağaçlar kadar insan sağlığını da tehdit ediyor ancak kaynak yok diye mücadele edilmiyor 

Bir ağaç paraziti olarak nitelendiren çam kese böceği ülkenin birçok bölgesindeki ormanlık alanları istila etti. Çam ağaçlarının yapraklarına yerleşerek beslenen çam kese böceği şuanda 10 bin hektarlık alanda etkili durumda. Ağaçları zayıflatarak hasta olmasına neden olan bu böcekler insan sağlığı için de tehdit oluşturuyor. Astım, bronşit ve alerjik hastalıkları tetikleyen çam kese böceği lenf bezlerinin şişmesine de neden oluyor.2013 yılından günümüze kadar etkin bir mücadele yapılmadığı için günümüzde yoğunluğun büyük oranda arttığı belirtilirken, bu yoğunluktaki çam kese böceği ile mücadele etmenin tek yolunun havadan biyolojik mücadele olduğu belirtildi. 

Star Kıbrıs’a konuşan Kema Vakfı üyesi İlkay İlseven, 10 bin hektarlık ormanlık alanın istila altında olduğunu, bunun 15 milyon ağaç anlamına geldiğini ifade ederek en kısa zamanda havadan biyolojik müdahale yapılması gerektiğini söyledi. Yeşil Barış Harekâtı Genel Sekreteri Doğan Sahir ise uzun yıllar mücadele edilmediği için bugün çam kese böceğinin neredeyse tüm çam ağaçlarını kapladığını ifade etti. Sahir, “Kaynak yok diye ağaçları kaderine terk ettiler” dedi. 

İLSEVEN, “10 BİN HEKTARLIKIK ORMAN VE 5 MİLYON AĞAÇ TEHLİKE ALTINDA” 

Çam kese böceği ülkenin birçok yerindeki ormanlık alanları istila ederken, Kema Vakfı üyesi İlseven, 2013 yılından günümüze kadar etkin bir mücadele yapılmadığı için son zamanlarda çam kese böceğinde büyük bir artış olduğunu ifade etti. 

İlseven, yaptıkları araştırmada 10 bin hektarlık ormanlık alanın istila altında olduğunu, bunun 15 milyon ağaç anlamına geldiğini ifade ederek, 10 bin hektarlık alanın 6 bin hektarda çok şiddetli, 4 bin hektarının da orta ölçekte bir yoğunluk olduğunu dile getirdi. Acilen mücadeleye başlanmaması halinde yoğunluğun salgın haline geleceğini kaydeden İlseven, en kısa zamanda havadan biyolojik müdahale yapılması gerektiğini söyledi. 

BİRİ HASTA EDİYOR, DİĞERİ ÖLDÜRÜYOR 

İlseven, çam kese böceğinin ağaçların yapraklarını yiyerek beslendiğini, ağacı zayıflatıp hasta ettiğini ifade ederek, hastalanan ağaçlara daha sonra kabuk böceğinin musallat olduğunu kaydetti. İlseven, “Çam kese böceği ağaçları zayıflatıp hasta eder. Kabuk böceği ise öldürür. Öte yandan çam kese böceği ile mücadele edilebilir ancak kabuk böceğinin çaresi yoktur. Kabuk böcekleri ortaya çıkmadan önlem alınmalıdır” dedi. 

İNSANLARI KOMAYA SOKABİLİR 

Çam kese böceğinin ağaçların yanı sıra insan ve hayvanlar için de zararlı olduğunu kaydeden İlseven, son zamanlarda artan yoğunluktan dolayı böceklerin insanların evine kadar girmeye başladığını ifade etti. İlseven, “İnsanlar çam kese böceğinden dolayı hasta olabilir. Bronşit, astım hastalıklarını tetikler. Lenf bezlerinin şişerek komaya girilmesine neden olur “ifadelerini kullandı. 

İlseven, kaynak olmadığı gerekçesi ile etkin mücadele yapılmadığını belirterek, “Yetkililere baskı yapıp mücadeleye çağırdığımız zaman kaynak olmadığını öne sürüp harekete geçmiyorlar. Ancak ülke için önemli olan bu soruna bütçe ayrılmalı ve birkaç yıl ardı ardına havadan biyolojik mücadele yapılarak bu sorun giderilmelidir” dedi. İlseven, çam kese böceğinin toprağa inmeye başlayacağını, burada rezerv halinde kalacağını ve bir böcekten 250 tane böcek türeyeceğini ifade etti ve bu nedenle birkaç yıl arka arkaya biyolojik mücadelenin şart olduğunu dile getirdi. 

SAHİR, “KAYNAK YOK, MÜCADELE YOK” 

Yeşil Barış Harekâtı Genel Sekreteri Doğan Sahir ise uzun yıllar mücadele edilmediği için bugün çam kese böceğinin neredeyse tüm çam ağaçlarını kapladığını ifade etti. Ormanların tehdit altında olduğunu kaydeden Sahir, şimdiye kadar mücadele edilmemesini iki sebebe bağladı. 

Sahir, birincisi konunun ciddiye alınmadığını, ikincisi ise etkin bir mücadele için kaynak ayrılmaması olduğunu belirtti. Çam kese böceğinin ağaçları zayıflattığını kaydeden Sahir asıl tehlikeli olan böceğin kabuk böceği olduğunu, bu böceklerin hastalanan ağaçlara geldiğini ifade ederek, en kısa sürede etkin bir mücadele yapılmaması halinde ağaçlar için öldürücü darbe olan kabuk böceklerinin de ortaya çıkacağını dile getirdi. Çam kese böceğine karşı havadan biyolojik mücadele verilmesi gerektiğini kaydeden Sahir, “Kaynak yok diye ağaçları kaderine terk ettiler” dedi.

Star Kıbrıs

 
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.