1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Nijerya ordusunu, Boko Haram'ın ülkenin kuzeydoğusundaki kentlere yaptığı saldırılarla ilgili olarak uyardıklarını, ordunun bu uyarıları dikkate almadığını açıkladı.

A+A-

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Nijerya ordusunu, Boko Haram'ın ülkenin kuzeydoğusundaki kentlere yaptığı saldırılarla ilgili olarak uyardıklarını, ordunun bu uyarıları dikkate almadığını açıkladı.

Amnesty'in Senegal'de yer alan Batı ve Orta Afrika Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Yeni kanıtlar, Nijerya ordusunun Baga ve Monguno'ya yapılan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Boko Haram saldırılarıyla ilgili defalarca uyarıldıkları halde, sivilleri korumak için harekete geçmediklerini gösteriyor" denildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Afrika direktörü Netsanet Belay, ellerindeki kanıtların ordunun komuta kademesinin saldırılardan Kasım ayından beri haberi olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Nijerya ordusunun sivilleri koruma görevlerini yerine getirmediğini söyleyen Belay, bu saldırıların Nijerya hükümeti, Afrika Birliği ve uluslararası topluma uyarı alarmı olduğunu, Nijerya'nın kuzeydoğundaki yüz binlerce sivilin korunması gerektiğini ifade etti.

Amnesty, ordu içindeki kaynaklara dayanak, Baga'daki Çokuluslu Müşterek Görev Gücü'nün Abuja'daki ordu karargahını Boko Haram'ın bölgedeki faaliyetlerine ve çevredeki kasaba ve köylerde yaşayan çok sayıda sivilin bölgeyi terk ettiğine dair bilgilendirdiğini kaydetti.

Amnesty'nin kaynağına göre, Boko Haram terör örgütü militanları, Baga sakinlerini bölgedeki ordu üssüne ve sivil direniş gruplarına saldıracakları konusunda uyardı.

Nijerya ordusu ise, Af Örgütü'nün suçlamalarını reddetti.

Ordu sözcüsü Chris Olukolade yaptığı açıklamada, "Amnesty'nin, terörle mücadele operasyonlarında hata bulmak için teröristlerin saldırılarını kullanması yanlış ve haksızdır. Her türlü istihbarat ordu tarafından değerlendirilmiştir" dedi.

Boko Haram militanları 3 Ocak Cumartesi günü Baga'daki askeri üssü ele geçirerek yakmış, basına yansıyan haberlerde 2 bin kişinin hayatını kaybettiği iddia edilmişti. Nijerya ordusu ise saldırıda ölü sayısının binlerle ifade edildiği iddialarını yalanlayarak, saldırıda hayatını kaybedenlerin 150'yi aşmadığını açıklamıştı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.