1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ULUSLARARASI HUKUKUN İÇİNE GİRMENİN TEK YOLU...”
“ULUSLARARASI HUKUKUN İÇİNE GİRMENİN TEK YOLU...”

“ULUSLARARASI HUKUKUN İÇİNE GİRMENİN TEK YOLU...”

“ULUSLARARASI HUKUKUN İÇİNE GİRMENİN TEK YOLU...”

A+A-

AKINCI: “ULUSLARARASI HUKUKUN İÇİNE GİRMENİN TEK YOLU ÇÖZÜM”

Lefkoşa, 22 Şubat 15 (T.A.K): Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, uluslararası hukukun içine girmenin tek yolunun; “Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak ve Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını koruyarak bu adada dengeli yeni bir düzeni inşa etmek” olduğunu belirtti.

Akıncı, uluslararası hukuka dâhil olamadıkça neler olacağının en yakın kanıtının, “Kuzey Kıbrıs’a gelen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı’nın, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun kapısını bile çalamaması” olduğunu işaret etti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın basın bürosundan verilen bilgiye göre, Akıncı, dün akşam Güzelyurt’taki dayanışma etkinliğine katıldı ve Güzelyurt ile Lefkelilerle bir araya geldi.

Akıncı, etkinlikte yaptığı konuşmada, uluslararası hukuka dâhil olmanın önemine dikkat çekti, “Kıbrıs Türk halkının 19 Nisan’da değişime ihtiyacı var. Yıllardır çektiğimiz sıkıntılara artık nokta koymamızın zamanın geldi ve geçti” diye konuştu.

Akıncı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“1963’lerden beri dünyaca tanınmış, uluslararası toplumun kabul ettiği devlet yapısının dışına çıkarıldıktan sonra, çok zor günlerden gelerek bu günlere ulaştık. 1974’te yeni bir durum ortaya çıktı. Kuzeyde toplandık ama uluslararası hukukun içine yıllardır bir türlü giremedik. Uluslararası hukukun içine girmenin tek yolu var;  Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak,  Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını koruyarak bu adada dengeli yeni bir düzeni inşa etmek. Bunun adı, Kıbrıs’ta federal çözümdür.

Yıllardan beri bunu dile getirdik. Buna inanmayanlar, bunu istemeyenlerin, bugün onlar da ister noktaya geldiklerini söyleseler de, ne kadar inandırıcı olabileceklerine Kıbrıs Türk halkı karar verecek. Biz, inanarak, güvenerek çıktığımız bu yolda bir tek yetki kaynağının olduğuna inanıyoruz; yetkiyi, meşruluğu tek bir yerde görüyoruz. O da Kıbrıs Türk halkıdır. Kıbrıs Türk halkından başka bir yerden güç ve yetki almıyoruz.”

Akıncı, Kıbrıs’ın geleceğinde meşruiyetin uluslararası hukuktan alınacağını belirterek, uluslararası hukukun içine girilmediği sürece neler olacağının somut örneği birkaç gün önce yaşandığını, ifade etti ve şu eleştiride bulundu:

“Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı bile bu topraklara geliyor ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun kapısını bulamıyor. O kapıya gidemiyor ve göstermelik olarak bir şeyler halledeceklermiş gibi Cumhurbaşkanlığında toplantılarla göz boyamacılığı yapılıyor.  Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun muhatabı olmalıdır. Ama uluslararası hukuk dediğimiz olgu en başta bunu engelliyor. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı gelip FIFA’yı gösteriyor. FIFA’yı, UEFA’yı biz de biliyoruz. Ama Kıbrıslı Türk gençlerinin durumu ne olacak? Kıbrıslı Türk sporcular bu ülkeye Fenerbahçe, Trabzonspor geldiğinde sahalarda olacaklarına, hakları olduğunu bile bile tribünlerden mi izleyecek? Sadece bu bile Kıbrıs sorununun çözümünün, uluslararası hukuk içine girmemizin ne kadar zorunlu olduğunu anlatmaya yeter.” 
 
Akıncı, bazı adayların seçimi ilk turdan alacaklarını iddia ettiklerine de işaret ederek, “Bu seçimin kazananı bir kişi olacak. Buna karşılık ben şunu söylüyorum; ister birinci tur, ister ikinci tur olsun, kimin kazanacağı bellidir, o da sizin desteklediğiniz aday olacaktır. Buna yürekten inanıyorum, çünkü halkın gözlerindeki kararlılığı görüyorum. Halk bu kararlılığını sandığa yansıtacak. Başarıya halkımızla birlikte ulaşacağız” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, önceki gün de Karaağaç, Beşparmak köyü ve Arapköy’ü ziyaret etti, yurttaşlarla konuştu soruları yanıtladı.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.