1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ULUSLARARASI LEHÇEBİLİM VE JEOLENGÜİSTİK KONGRESİ BAŞLIYOR
ULUSLARARASI LEHÇEBİLİM VE JEOLENGÜİSTİK KONGRESİ BAŞLIYOR

ULUSLARARASI LEHÇEBİLİM VE JEOLENGÜİSTİK KONGRESİ BAŞLIYOR

ULUSLARARASI LEHÇEBİLİM VE JEOLENGÜİSTİK KONGRESİ YARIN BAŞLIYOR

A+A-

Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi yarın başlıyor.

Açılış töreni Cratos Otel’de saat 10:00’da yapılacak kongreye bu yıl Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü ev sahipliği yapıyor.

Üç yılda bir düzenlenen, dünyanın en büyük lehçebilim araştırmaları ve jeolengüistik kongresinin sekizincisi bu yıl 14 – 18 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Diyalektoloji ve Jeolengüistik Derneği’nin çatısı altında düzenlenen kongre, bundan önce sırasıyla Macaristan, Hollanda, Polonya, Letonya, Portekiz, Slovenya ve Avusturya’da gerçekleştirildi. Söz konusu kuruluş, dünyanın en önemli dil derneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 1993’te kurulan dernek, ağız araştırmaları ve dilbilimle coğrafyanın ortak alanı sayılan jeolengüistik alanında çalışmalara öncülük etmekte, konferanslar düzenlemekte ve dilbilim alanında itibar gören, ciddi endeksler tarafından taranan bir dergi (Dialectologia et Geolinguistica) çıkarmaktadır. Derneğin başta Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD ve Japonya olmak üzere tüm dünyada üyeleri bulunuyor. UNESCO tarafından da tanınan dernek, ayrıca, The Comité International Permanent des Linguistes’in tam üyesi.

Açıklamada şöyle denildi:

“8. Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi’nde bu yıl tarihinde ilk defa olarak Türkçe, bildiri sunum dillerinden biri olarak kabul edildi. Bu da her gün yaygınlaşan ve gelişen Türkçe’nin uluslararası alanda bilim dili olarak kabulünün göstergesi. Avrupa dışında ilk defa yapılacak olan kongreye on beş ülkeden katılımcı bekleniyor. Kongreye Prof. Dr. Eva Agnes Csato, Prof. Dr. Michael Schulte, Prof.Dr. Maria-Pilar Perea gibi alanlarında uzman dünyaca ünlü isimler de katılacak.

Beş gün sürecek etkinlikte lehçebilim ve dil coğrafyası araştırmalarında yeni yöntem ve yaklaşımlar irdelenecek, ağızlarla kültürün, medya dilinin, çeviri bilimin ilişkilerinden bahsedilecek ve genel olarak lehçebilimle ilgili on yedi oturumda çok sayıda bildiri sunulacak. Kongrenin açılış töreni, 14 Eylül Pazartesi günü Cratos Otel’de saat 10:00’da yapılacak. Açılış konuşmaları ile başlayacak olan kongrede daha sonra davetli konuşmacının sunumu yer alacak ve ardından iki ayrı salonda eş zamanlı sunumlar yapılacak. Kongre, 15 Eylül Salı günü ise saat 10:00’da DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ın konuşmasının ardından DAÜ’de devam edecek. Halka açık olarak gerçekleştirilecek olan kongre ile ilgili detaylı bilgiye kongrenin internet sayfasından (sidg.emu.edu.tr) ulaşılabiliyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.