1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ULUSLARARASI YASALARI ÇİĞNİYORUZ”
“ULUSLARARASI YASALARI ÇİĞNİYORUZ”

“ULUSLARARASI YASALARI ÇİĞNİYORUZ”

Eski Parlamenter Lütfi Özter, 15 Temmuz darbesinin Kıbrıslı Türklerin varlığı adına önemini vurgulayarak KKTC’deki kalkınmanın...

A+A-

 

Eski Parlamenter Lütfi Özter, 15 Temmuz darbesinin Kıbrıslı Türklerin varlığı adına önemini vurgulayarak KKTC’deki kalkınmanın tarıma dayalı olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Barış Harekatı olmasına rağmen bu bir savaştı” ifadesiyle ilgili “Demokrasiyi getiren savaşın sonunda Rumlar da bayram etmişti.” şeklinde konuşan Özter, “Kıbrıslı Türkler’e yapılan en büyük kötülüğün Kıbrıs Türk tarihinin unutturulmaya çalışılmasıdır” dedi. Özter, aile yasalarının yeteri kadar uygulanmadığına ilişkin “Uluslararası yasaları çiğniyoruz” ifadesini kullandı. Eski Parlamenter Lütfi Özter, Erçin Şahmaran’ın sunduğu “Gündeme Bakış” programına konuk oldu.

“YUNAN CUNTASI’NIN ASKERİ ZAFERE İHTİYACI VARDI”

Lütfi Özter, “15 Temmuz darbesi olmasaydı tek bir Kıbrıslı Türk bulunamazdı” diyerek, 60’lı yıllarda Rum kilisesinin Türk mallarını satın alarak Türkleri göçe teşvik etme politikasında olduğunu söyledi. Yunan cuntasının askeri zafere ihtiyacı olduğunu belirten Özter, Makarios’un cuntayla anlaşamadığını vurgulayarak Makarios’un askeri güçle bir şey yapamayacağını anlamasından dolayı Kıbrıs’tan ayrıldığına da dikkat çekti. 1963-1974 yılları arasında Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahele kararlarının önceden ABD’ye bildirildiğini hatırlatan Özter, Türkiye’nin o dönemde deniz gücünün zayıf olduğunu anlattı.

“KKTC TARIM ÜLKESİYDİ”

Özter, KKTC’nin ilk yıllarında memleketin “tarım ülkesi” olduğuna ve kalkınmanın tarıma dayalı olduğuna vurgu yaparak hellim ihracatının, küçükbaş hayvancılığındaki süt üretiminin yeterli olmamasından ötürü AB standartlarına uygun olmadığına dikkat çekti. “Üniversite ülkesi”nin ilk 1000 üniversitenin içine girememesine ilişkin “ODTÜ’nün üç tane 1. sinden biri KKTC’den çıktı” diyen Özter, 1974’ten sonraki ilk bozulmanın 1977’deki geriye dönük çifte maaşların ve hesapsız uygulamaların hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.

“EMEKLİLİK YASASI FONU HİPOTEK ETTİRİLMESİ HATAYDI”

Sosyal Sigorta Yasası’nın, gönüllü geçiş memurlarını sağlama amacıyla yürürlüğe girdiğini ifade eden Özter, 2006-2009 dönemi arasında Emeklilik Yasası için 250 milyon dolar civarında kuran fonun bankaya hipotek ettirilmesinin, politikacıların yaptığı büyük hatalardan bir tanesi olduğunun altını çizdi.

“DEMOKRASİYİ VE BARIŞI GETİREN SAVAŞTI”

Lütfi Özter, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Barış Harekatı olmasına rağmen bu bir savaştı” ifadesinin Rum basınındaki farklı algılarına ilişkin “Savaştı, fakat bu savaş cuntayı yıkarak ülkeye barışı ve demokrasi getirdi. O sırada Rumlar bayram ediyordu.” şeklinde konuştu

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre çalışma hayatı açısından KKTC’nin, Somali’den sonra en geri ülke olduğunu belirten Özter, aile yasalarının 64 madesinin uygulanmadığının toplumdan gizlenmesiyle ilgili “Uluslararası yasaları çiğniyoruz” ifadesini kullandı. İngiltere’nin aile yasalarının, kendi sömürge devletleri için uygulamadığını ifade eden Özter, Londra’da gerçekleştirilen mahkeme sonrası aile yasalarının, sömürge devletlerinde de uygulandığını açıkladı.

“TARİHİNİ BİLMEYEN, TARİHİNİN KURBANI OLUR”

Özter, TMT’nin büyük farklarından birisi “saldırma” yerine “savunma” olduğunu belirterek tarih konusunda yapılan yanlışlarla ilgili “Yunanla barışı sağlamak için Kıbrıs Türk’üne, kendi tarihi unutturulmaya çalıştı. İnsanlar barışçıl yetiştirilirken tarihini bilmeli yoksa tarihinin kurbanı olur.” şeklinde konuştu.

Star Kıbrıs

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.