1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “UMARIM ÇABALARIMIZ SONUÇ VERİR”
“UMARIM ÇABALARIMIZ SONUÇ VERİR”

“UMARIM ÇABALARIMIZ SONUÇ VERİR”

“Cumhuriyet yaşatılması gereken en değerli varlık”

A+A-

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. Kuruluş yıldönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı, birleşik federal bir yeni yapının, bölgemiz için de yararlı sonuçlar doğuracağına inandığını vurguladı

Yüzbaşı Boyraz: “Cumhuriyet yaşatılması gereken en değerli varlık”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Barışa kavuşmuş, çağdaş, Avrupalı ve dünyalı bir Kıbrıs’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilerini kolaylaştıracağı ve büyük küresel hedeflerine ulaşma konusunda da yardımcı olacağı muhakkaktır” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti’nin, uzandığı derin tarihsel kökler ve dayandığı modern ilkeler sayesinde bugün bölgesinin en önemli ve potansiyeli en yüksek ülkeleri arasında yer aldığını kaydetti.

Mustafa Kemal’in pek çok veciz sözünün arasında özellikle bir tanesinin ayrı öneme sahip olduğunu dile getiren Akıncı, bunun Atatürk’ün liderlik vizyonunu ve mücadele rotasını berrak bir biçimde özetleyen “yurtta barış; dünyada barış” sözü olduğunu ifade etti.

Akıncı, “Her yandan kuşatıldığı ve esir alınmak istendiği için silahlı savunmaya mecbur olan bir ülke, savaşla elde ettiği özgürlüğü, barışla kutsayan bir lidere sahipti” dedi ve bugün özellikle yakın coğrafyaya bakan herkesin, barışın değerini bir kez daha kolaylıkla anlayabildiğini vurguladı. Akıncı, Atatürk’ün, o gün bir dünya savaşı geçiren ve yeni bir dünya savaşına daha hazırlanan dünyaya yaptığı çağrının bugün de karşılığı olan güçlü bir yankıya sahip olduğunun altını çizdi.

Akıncı şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti, çok zorlu bir mücadele sonucunda kuruldu. Askeri kuşatma altında, varını yoğunu ortaya koyarak kendini mücadeleye adayan yoksul Anadolu, olağanüstü bir başarı elde etti. Fakat belki de esas destan savaştan sonra yazıldı. Dönemin koşullarına ve savaşın yol açtığı yıkıma rağmen, Türkiye Cumhuriyeti halkı, ciddi bir reform sürecine girdi. Anadolu, savaştan sonra dünyaya sırtını dönmedi. Bilakis dünyaya açılmanın ve saygın bir konum edinmenin yollarını aradı ve buldu. ‘Muasır medeniyetler seviyesine ulaşma’ ilkesi, büyük bir toplumsal dönüşüm projesine rehberlik etti. Atatürk’ün ve liderlik ettiği halkın ‘medeniyet’ özlemi, ülkenin gelişmesini sağlayan temel unsur oldu” .

“TC’NİN KIBRISLI TÜRKLER İÇİN NE DENLİ ÖNEMLİ OLDUĞUNU İFADE ETMEYE GEREK BİLE YOK”

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türkler için ne denli önemli olduğunu ifade etmeye gerek bile olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin Türkiye’ye duydukları yakın, sıcak ve samimi duyguların tarihsel ve kültürel damarlardan beslendiğini kaydetti.

Türkiye’deki her iyi gelişmenin Kıbrıslı Türkleri mutlu ettiğini, her kötü gelişmeninse derinden üzdüğünü ifade eden Akıncı, “Tarih kitapları, Osmanlı İmparatorluğu’nda meşrutiyet ilan edildiğinde, bunun ilk önce İngiliz sömürgesi altındaki Kıbrıslı Türkler arasında coşku yarattığını yazmaktadır. Meşrutiyeti kutlayanların Lefkoşa’daki fener alaylı kutlamaları İstanbul’un dikkatini çekecek kadar renklidir... Krtuluş Savaşı yıllarında burada sayısız destek yürüyüşü yapılmış; Anadolu’da savaşanlara karınca kararınca destek sağlayabilmek amacıyla yardım kampanyaları başlatılmıştır. Kıbrıslı Türklerin Atatürk devrimlerine verdiği büyük destek de tesadüfi değildir” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş mücadelesi ve kuruluş ilkelerinin, Kıbrıslı Türklerin çağdaş, dünyalı, özgür ve kendi kendine yeten bir toplum olma iradesine ilham verdiğini söyleyen Akıncı, Kıbrıslı Türkler’in de hedefinin “çağdaş medeniyetler seviyesi” olması gerektiğini ve “medeniyet yolunda elde edilecek başarının yenileşmeye bağlı” olduğunu bildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük, güçlü ve potansiyel yüklü bir devlet olarak bölge ve dünya dengeleri içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu da dile getirdi ve böyle bir ülkeye olan tarihsel, kültürel, duygusal ve coğrafi yakınlığın Kıbrıslı Türkler bakımından önemli fırsatlar ve avantajlar sağladığına dikkat çekti.

“UMARIM ÇABALARIMIZ SONUÇ VERİR”

Akıncı şunları kaydetti:

“Bizler, Atatürk’ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesini içselleştirmiş bir toplum olarak, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı barışın temellerini atma uğraşı içindeyiz. İki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı, birleşik federal bir yeni yapının sadece Adamız için değil, bölgemiz için de yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Bu gayretimizde Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar büyük katkılar sağlamıştır. Eminim ki bundan sonra da sağlamaya devam edecektir. Umarım, çabalarımız sonuç verir ve Kıbrıslı Türkler gerek Adamızda gerekse dünyada hak ettikleri saygın konumu elde ederler.

Barışa kavuşmuş, çağdaş, Avrupalı ve dünyalı bir Kıbrıs’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilerini kolaylaştıracağı ve büyük küresel hedeflerine ulaşma konusunda da yardımcı olacağı muhakkaktır. Buradan, başkent Lefkoşa’dan tüm Anadolu’ya en içten dileklerimi gönderiyorum. Kıbrıslı Türkler olarak sevincinize ortağız. Tüm halkım adına daha nice Cumhuriyet Bayramları diler, sevgi ve saygılarımı sunarım”

BOYRAZ

Yarbay Tolga Boyraz törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin ırk, dil, din ve inanç farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığı olduğunu kaydetti ve Türk halkının Cumhuriyet sayesinde çağdaş bir millet haline geldiğini belirtti.

Cumhuriyetin yaşatılması gereken en değerli varlık olduğunu vurgulayan Boyraz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) cumhuriyeti sonsuza dek yaşatmak için üzerine düşeni yapacağını dile getirdi. Boyraz, TSK’nın Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya, adadaki barış ve güvenliği devam ettirmek için üzerine düşenleri yapmaya daima hazır olacağını da ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.