1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜNİVERSİTEDEKİ TAŞERON UYGULAMASINA ELEŞTİRİ
ÜNİVERSİTEDEKİ TAŞERON UYGULAMASINA ELEŞTİRİ

ÜNİVERSİTEDEKİ TAŞERON UYGULAMASINA ELEŞTİRİ

Üniversitedeki Taşeron Uygulamasına Eleştiri

A+A-

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ BİR-SEN), üniversitede  taşeron işçilerin yasalara aykırı şekilde, sosyal haklardan yoksun ve  güvencesiz olarak çalıştırıldıklarını ileri sürerek, taşeron uygulamasını eleştirdi.

DAÜ-BİR-SEN Eş Başkanları Buğu Sümen Çohar ile Tuncay Mizan, sendika lokalinde düzenledikleri basın toplantısında DAÜ’deki taşeron işçilerin hastalık ve yıllık izinlerini kullanamadıklarını, sigorta yatırımlarının ise eksik yapıldığını  iddia etti.

Çohar ile Mizan, 330 olan taşeron işçi sayısının  kısa zamanda DAÜ’nün 500 civarındaki personel sayısını geçeceğini ve bu gidişle tüm personelin taşeronlaştırılacağını savundu.

Tuncay Mizan,  taşeron işçi sorunun  DAÜ’de kanayan yara haline geldiğini ve taşeron işçilerin sorunlarının giderek derinleştiğini ifade etti.

Mizan, her türlü  güvenceden ve sosyal haktan yoksun çalıştırılan taşeron işçilerin en temel yasal hakları olan izin haklarını dahi kullanamadıklarını, en ufak hak arayışlarında ise taşeron patronlarının tehditleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Mizan, DAÜ yönetiminin bu konuda oldu bittiler yaratarak  sorun yokmuş gibi taşeron şirketlerden birinin sözleşmesini bir yıl daha uzatırken, diğer şirket için ihaleye çıktığını kaydetti.

Mizan, taşeron işçilerle ilgili sorunların  çözümü konusunda, taraf olmadıkları hiçbir sonucu kabul etmeyeceklerini kaydetti

Üniversite yönetimine; “Birkaç  torpilli taşeron patronuna havadan para kazandırmak için uydurulmuş bu kölelik düzenine göz yummayın” çağrısında bulunan Mizan, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’ndan  da bu konuya müdahale etmesini talep etti.

DAÜ çalışanlarına da taşeron işçilerin haklarını arama konusunda  mücadele çağrısı yapan Mizan, “ülkede bir devlet üniversitesinde  köle pazarı kurulduğunu ve insanların emeğinin mal gibi satıldığını” ileri sürdü.

Soruları yanıtlayan  Eş Başkanı Buğu Sümen Çohar da, üniversitede taşeronların sosyal hak ve güvencelerden yoksun olarak çalıştırıldığını iddia etti.

Çohar, üniversitedeki taşeron sisteminin siyasi rant sağlama ve ucuz işçi çalıştırma amacı güttüğünü kaydederek, “yakında hepimiz taşeronlaştırılacağız” dedi.

Sümer Çohar, yeni DAÜ Yasa Tasarısı’na üniversitede taşeronluğun kaldırılması için görüş bildirdiklerini kaydederek, taşeron işçilerin hastalık ve yıllık izinlerini kullanamadıklarını, yatırımlarının da eksik yapıldığını  savundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.