1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜRDÜN İLE GÜNEY KIBRIS İLİŞKİLERİNDE YENİ SAYFA…
ÜRDÜN İLE GÜNEY KIBRIS İLİŞKİLERİNDE YENİ SAYFA…

ÜRDÜN İLE GÜNEY KIBRIS İLİŞKİLERİNDE YENİ SAYFA…

Kıbrıs Cumhuriyeti Ürdün’ü Mülteci Krizi Konusunda AB’de Destekleyecek”...

A+A-

ANASTASİADİS DOĞAL GAZ KONUSUNDA ÜRDÜN İLE YENİ ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİNE GİDİLECEĞİNİ AÇIKLADI

ANASTASİADİS BUGÜN MALTA’DA YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS İLE GÖRÜŞECEK; YARIN İSE İSRAİL VE FİLİSTİN’DE TEMASLARDA BULUNACAK…

Ürdün’ün başkenti Amman’daki temaslarını dün tamamlayan ve bugün mülteci krizi konulu AB Zirve Toplantısına katılmak için Malta’ya gidecek olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, burada, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir görüşme yapacağı haber verildi.

Rum basını, Anastasiadis’in yarın İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu, akabinde gideceği Filistin’de ise Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüşeceğini de anımsattı.

Fileleftheros gazetesi, “Doğal Gaz Konusunda Ürdün’le Yeni Üçlü İşbirliği… Kıbrıs-Ürdün İlişkilerinde Yeni Sayfa” başlıklı haberinde, Ürdün temaslarını dün tamamlayan Anastasiadis’in, burada, Rum kesimi, Yunanistan ve Ürdün arasında doğal gaza ilişkin üçlü bir işbirliği inşa edileceğini açıkladığı haber verildi.

Bu kararın, Anastasiadis’in Ürdün Başbakanı ile dün gece geç saatlerde gerçekleştirdiği görüşmeden sonra açıklandığını yazan gazete, Atina ile istişare içerisinde alındığını  belirttiği bu kararla Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar inşa edilmesinin hedeflendiğine dikkati çekti.

Rum kesimi ile Ürdün’ün, son derece iyi olan ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıklarını yazan gazete, Anastasiadis ile Ürdün Kralı Abdullah’ın bu ilişkilerden övgüyle söz ettiklerini, aynı zamanda bunların daha da kenetlenmesine yatırım yaptıklarını ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ürdün Kralı Abdullah tarafından, Amman’daki sarayda resmi törenle karşılandığını yazan gazete, törenin ardından Anastasiadis ve eşi ile Ürdün Kralı Abdullah ve eşinin baş başa görüşmeye geçtiklerini kaydetti.

Bu görüşmeyi, iki ülkeden heyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmenin izlediğini kaydeden gazete, Ürdün Kralı Abdullah’ın iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri “olağanüstü” olarak nitelendirdiğini ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin yollarının bulunması gerektiğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre, Anastasiadis ise konuşmasında, Ürdün ziyaretinin, iki ülke arasında zaten mükemmel olan ilişkilerin daha fazla ilerletilmesi ve büyütülmesi için görüş ve fikir teatisinde bulunulmasına dair karşılıklı kararlılığın göstergesi olduğuna dikkati çekti.

Anastasiadis konuşmasında, bugün Malta’da düzenlenecek olan mülteci krizi konulu AB zirvesine, Ürdün’ün bu konudaki görüşlerini ileteceğine de yeniden vurgu yaptı.

Gazete, Anastasiadis’in Ürdün Kralı Abdullah’a, Ürdün’ün Rum kesimini AB nezdinde elçisi olarak düşünebileceğini söylediğini de aktardı.

Ürdün ile Güney Kıbrıs’ın Orta Doğu bölgesinin bir parçası olduklarını ve bunun istikrarına büyük ilgi göstermekte olduklarını da dile getiren Anastasiadis, iki tarafın da bölgede kalıcı barış ve istikrara yol açacak koşulların meydana getirilmesi ortak hedefini paylaştıklarını dile getirdi.

Anastasiadis, Ürdün’ün, gittikçe derinleşen insani krizin etkili bir şekilde ele alınması konusunda, Rum kesiminin desteğini hesaba katabileceğini sözlerine ekledi.

Gazete, Ürdün Kralı Abdullah’ın ise Anastasiadis ile gerçekleştirdiği temaslarda, elle tutulur sorunlarla baş edilmesi için, ülkesinin bölgesel “ad hoc” işbirliklerine katılmasına pozitif yaklaştığını belirtti.

Ürdün Kralı Abdullah’ın, Ürdün’ün Rum kesimi ile aralarında turizm, enerji konuları, su, yatırımlar, Ürdün’ün Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açması ve bölgedeki geniş çaplı işbirlikleri gibi konular bulunan altı alanda işbirliği yapabileceğini söylediğini ileten gazete, Amman’ın enerji konusunda, Rum kesiminden doğal gaz satın almak için ilgi ortaya koyduğunu belirtti.

Gazete, Enerji konusunda iki ülke arasında teknik aşamada görüşmeler başlamasının beklendiğini ve Ürdün Enerji Bakanının ilerleyen zamanlarda Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini aktardı.

Gazeteye göre Ürdün Kralı Abdullah, iki ülke arasındaki “ailesel bağlara” da atıfta bulunarak, Rum kesiminin Orta Doğu meseleleriyle ilgili geniş bir bilgi ve anlayışa sahip olan AB üyesi bir devlet olduğunu da sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, Amman ile Baf Ticaret Odalarının etkinliğinde de konuşan Anastasiadis, ülkeye yabancı yatırımların çekilmesinin hükümetin önceliği olduğunu, öte yandan Rum kesiminin ekonomik krizinden daha da güçlü çıktığını ve bu yıldan itibaren kalkınma temposuna girdiğini söyledi.

Bankaların sermayelendirilmesine ve Rum kesiminin piyasalara geri dönmesine de atıfta bulunan Anastasiadis, Rum kesiminin yatırım merkezi olarak sahip olduğu avantajlara değindi.

Anastasiadis’in Ürdün temasları çerçevesindeki “en önemli açıklamayı”, Ürdün temaslarının sonuna bıraktığını da kaydeden gazete, Anastasiadis’in dün gece geç saatlerde Ürdün Başbakanı Abdullah Nsour ile görüşmesinden sonra, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasında doğal gaza ilişkin yeni bir üçlü işbirliği inşa edilmesine dair kararı açıkladığını haber verdi.

Anastasiadis, Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar inşa edilmesinin daha önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Öte yandan gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Yunanistan Başbakanının önümüzdeki hafta Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde, bugün Malta’da gerçekleştirilecek olan mülteci krizi konulu AB Zirve Toplantısında, bir araya geleceklerini de haber verdiler.

Anastasiadis ile Çipras’ın  görüşme saatinin 11.00 olarak belirtildiği haberlerde, görüşmede Çipras’ın Türkiye ziyareti ile mülteci krizi konusunun ele alınacağı ifade edildi.

Gazeteler, Anastasiadis’in yarın İsrail’e, ardından da Filistin’e giderek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüşeceğini de anımsattılar.

Simerini gazetesi, Anastasiadis’in yarınki İsrail ziyaretinin gündeminde, Afrodit yatağından “ortaklaşa istifade edilmesi” konusunun bulunacağını da belirtti.

Anastasiadis’in Ürdün temaslarıyla ilgili haber Politis gazetesinde “Doğal Gaz ve Mülteciler… Abdullah Ürdün’ün İşbirliklerine Hazır Olduğunu Söyledi- Ürdün Kralı Anastasiadis İle Görüşmesinde Aralarında Enerji ve Turizm’in de Bulunduğu Altı Olası İşbirliği Alanında Değindi”, Alithia gazetesinde “Ürdün ile Altı İşbirliği Alanı… Kıbrıs-Ürdün-Yunanistan Üçlü İşbirliği Hazırlık Aşamasında- Anastasiadis’in Ürdün Ziyareti ile Ürdün Kralı Abdullah ve Ürdün Hükümetiyle Temaslarından Birçok ve Çift Yönlü Avantajlar”, Simerini’de ise “Aile Bağları Canlanıyor… Kıbrıs Cumhuriyeti Ürdün’ü Mülteci Krizi Konusunda AB’de Destekleyecek” başlıklarıyla yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.